Странно как изведнъж темата замря. Няма ли да продължите с подигравките и възвеличаването на ФМИ. Аз просто съм възмутена от горната дискусия. Сега вече силно се съмнявам, че отношенията ръководство-студенти е такова, каквото го описвате. Та вие разпънахте на кръст ваша фми-стка. Това ли е любовта и сплотеността във факултета ви? Това ли е доброто отношение и добрата воля?
Е, радвам се, че в нашия факултет не сме толкова добри. Ние също влизаме в Деканския кабинет когато отидем и то без да чакаме години. Ние също имаме добра координация с преподавателския колектив. Както аз, така и други колеги когато са написали e-mail или са потърсили помощ на място винаги им е оказвано съдействие. Аз не се притеснявам да почукам на вратата на дадена катедра, защото не се чувствам неудобно от това, че нещо ми трябва, че искам да поставя проблем и това е така, защото преподавателите са създали такова усещане у нас. Библиотеката ни е богата и имаме достъп до необходимия софтуер.
Но въпреки това когато поставих въпроса за Факултетен студентски съвет не бях нападната, а напротив. Благодаря на асистентите, които ме подкрепиха, макар и само с думите "Давайте! Успех!Насреща сме за помощ!" - това беше напълно достатъчно. Освен това ясно показах и каква ще е целта на този Факултетен студентски съвет-не само решаване на конкретни проблеми, а и организиране на мероприятия, които да са от полза на студентите. Направихме конкурс за емблема на факултета например; скоро може да организираме лекция на юрист-практик, за да разчупим малко теоретичното мислене и съм сигурна, че мероприятието ще се посети и от преподаватели; в момента работим за въвеждане на допълнителни учебни часове заради предстоящите държ. изпити и т.н.
В Закона за висшето образование изрично е установено, че Студентски съвет е орган за защита правата и законните интереси на студентите. Той е единствения законоустановен такъв орган, а вие искате вашия факултет да няма. Какъв ви е интереса от това? Аз смятам, че основите, на които почиват вашите набези имат и друга страна освен тази, че ФМИ е прекрасен и няма нужда от ФСС. Какво лошо има когато попадне нещо интересно, то да се сведе до знанието на всички.
"Да аз зная, че се провежда еди каква си стажантска програма, ама защо да информирам останалите. Ще кажа на няколко колеги и толкова. Ние нали сме сплотени ще си научат останалите."А първокурсниците какво ще ги правите?! Не всички са като Антоний Чонков-ориентирани и можещи да се справят с всичко. Те най-много се нуждаят от това. Знаете ли какви въпроси за обсъждане и въобще какви проблеми се поставят от студенти на факултетно ниво? Присъства ли ли сте поне на едно заседание на определен ФСС? Е, аз съм присъствала на доста и то на различни факултети. Знаете ли, че първокурсник не може да си снима учебника в библиотеката и незнае как да си го набави?! Знаете ли, че даже студенти, които са V курс поставят проблем пред ФСС и то не защото не могат да се справят и сами, а защото така е по-адекватно, има връзка и сплотеност между самите студенти и все пак повече хора мислят по-добре; има повече предложения за решаване на поставения проблем; има взаимопомощ!
Освен това ФСС осъществява връзка между студентите от различни факултети. Аз лично съм оказвала помощ на студенти неюристи. На мен също са ми помагали в област, която не разбирам. Или вие искате да се само ФМИ и нищо друго?! Е, поздравления тогава за единния ви факултет. Честито на дългата ви традиция.
И още нещо СС ще съществува и без ФМИ, това е ясно. Както е ясно, че в програмите няма да има хора от вашия факултет и по този начин вие губите част от бюджета, който може да оползотворите.
Защо обаче толкова се държи отвън на Студентски съвет, това не разбирам? Защо е толкова важна тази "бюр
Ократична" структура, това натоварващо безмисленно звено, за Акредитационната комисия? Защо същата е направила забележка в тази връзка на университета?
След като сме толкова ненужни и нищо полезно не правим, а и ФМИ може да се справи с всичко на момента в кабинета, защо вие не решите проблема с общежитията?! Все пак сте доста голям факултет, важен за университета и за страната също, имате страшно много студенти, които едвам се издържат заради това, че няма място за тях в общежитието. Да допълня, че именно Студентски съвет пое инициативата и резултата е налице-почти 300 дка площ за посторяване на интернат и спортна база. А Студентски стол № 10 - знаете ли, че щяха да го приватизират? Е, и там минахме без ФМИ, а хилядите студенти, които го ползват продължават да се хранят там. А и това са примери от последните два месеца.
Успех!
-----------------------------------
За справка може да разгледате форума на Студентски съвет:
http://forum.uni-plovdiv.bg/index.php?board=35.0