ОК, да започна и аз първи!
Аз съм малко пристрастен, разбира се, но ще се опитам да бъда максимално обективен!
Като студент съм завършил магистратурата
"Биоразнообразие, екология и консервация"!
Като цяло тази магистърска програма е много подходяща за студентите завършили бакалавър Екология, Биология и Биология и химия, за да разширят познанията си в областта на биоразннобразието, заплахите и начините за неговото опазване, както и всичко свързано с тази тематика. Задължително според мен ниво, което трябва да притежават хора, които имат желание да рабтоят и да се реализират в РИОСВ, дирекциите на национални и природни паркове, резервати, експерти по биоразнообразието и др.
В момента както е направена магистратурата има много предимства, но не й липсват и недостатъци. Ще се опитам да отбележа някои и от двете. Най-големия плюс на магистратурата според мен са предмети като "Принципи на таксономията и систематиката" - нещо което е жизнено важно да се знае от всеки един ботаник, зоолог или еколог не зависимо с какво се занимава. Също и някои други предмети, които са тясно специализирани в областта на събирането и съхраняването на ботанични и зоологични материали, музейното дело и др. Според мен магистратурата ще спечели ако се наблегне повече на частта за биоразнообразието и в частност биоразнообразието на България. Освен вече съществуващите предмети "Биоразнообразие на България" и по-специализираните "Ентомология", "Териология", "Микология", "Лечебни и отровни растения" и т.н. ще е добре да се добавят още такива предмети и за останалите групи организми (или поне да се покрие по-голяма част от тях). Според мен не е нужно да се разводнява тематиката излишно с повече екологични предмети, които се дублират с други магистратури или са достатъчно добре засегнати в бакалаварската степен. Това разбира се, е лично мое мнение.
Моят фаворит, като еколог, разбира се си остава магистратурата
"Екология и опазване на екосистемите"!
Нова магистратура, която стартира тази година за първи път, но по броя на записалите се студенти съдя, че интереса към нея е голям. Магистратурата е предназначена най-вече за еколози, решили да разширят и допълнят знанията си в областта на екологията и опазването на околната среда и да търсят реализация в тази насока. Разбира се магистратурата е подходяща и за студенти завършили биология и биология и химия с повишен интерес към екологията.
Това, което магистратурата засяга са различните аспекти на екологията като теоретична наука (Екология на екосистемите, Градска екология и др.) така и конкретни практически преблеми в областта на опазването на околната среда и биомониторинга. Няма да се впускам в подорбности в учебния план, който се интересува може да го погледне от сайта на факултета.
http://bio.uni-plovdiv.bg/MSc_Ecology_R_2006.pdf Като цяло мога да кажа, че това е най-подходящата магистратура за хората решили да се занимават с екология. Завършилите магистратерата имат възможност да се реализират като експерти и ръководители в системата на Министерството на околната среда и водите, както и териториалните административни служби към РИОСВ; дирекции на национални паркове и в други защитени територии; администрации в общини и кметства, басейнови дирекции; ръководители и специалисти в частни консултантски и проектантски екологични звена; ръководители и консултанти във фирми за производство на екологични продукти; научни и преподавателски кадри; ХЕИ и др.