argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Любопитно  (Прочетена 131609 пъти)

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #20 -: 30.08.2007, 18:57:32 »

Учени откриха начин за обезвреждане на вируси

Учени от университета на Пенсилвания, САЩ, са открили как да обезвреждат вируси чрез манипулирането на една-единствена аминокиселина от ензима, който им помага да се размножават, съобщи Сайънс дейли.

Специалистите смятат, че откритието, изпробвано върху полиовируса, ще доведе до разработването на бърз и евтин метод за производството на ваксини. Вирусите имат проста мисия - да инфектират клетката, да се размножат и да се разпространят извън нея, поразявайки повече клетки.

Този процес изисква бърза и ефикасна мултипликация, за която вирусите разчитат на ензима полимераза. Основната функция на полимеразата е да помага при създаването на повече копия на вируса.

В рамките на изследването си учените идентифицирали ключова аминокиселина в ензима, контролираща скоростта и точността, с които вирусът се размножава. Специалистите съобщават, че замествайки тази аминокиселина с други, са успели да създадат безвредни мутанти на полиовируса.

Учените са на мнение, че техниката е приложима и при други вируси като тези на Ебола или на едрата шарка, които могат да бъдат използвани като биологични оръжия.
« Последна редакция: 12.09.2007, 21:17:49 от scientist guy »
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #21 -: 30.08.2007, 19:00:04 »

Откриха останки от мамут на 40 хиляди години
 
 
Учени от Националния музей на Адигея (Адигейска република, Русия) при разкопки на брега на Краснодарското водохранилище в района на бившия  Старий Нечерезий са открили части от скелет на мамут, чиято възраст е 40 000 години, предаде ИТАР-ТАСС.

Старши научният сътрудник на музея Аслан Тов е съобщил пред агенцията, че това е четвъртата находка на останки от мамути на територията на Адигея.

Преди 10 години на същото място е бил открит добре запазен скелет на древно животно, който се съхранява в Националния музей на републиката.

Според експертите новата находка позволява да се предположи, че преди десетки хиляди години тук е имало гробище на праисторически гигантски животни.
« Последна редакция: 12.09.2007, 21:17:59 от scientist guy »
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #22 -: 01.09.2007, 14:03:32 »

Науката за ДНК навлиза в изкуството
 
Известно е, че прост тампон със слюнка и клетки от вътрешността на устата могат да разкриват престъпления и да доказват бащинство, но ДНК сега навлиза и в изкуството, дори се превръща в изкуство, предаде Ройтерс.

В модерното изкуство все повече навлизат генетичните профили. С чистите си линии и геометрични шарки те представляват уникален портрет на даден човек и могат дори да се окачват по стените.

"Намираме се във времето на масовата персонализация - от джинсите и обувките до колите", казва Ейдриън Саламунович от базираната в Канада компания "ДНК 11".

"Забелязва се и огромен интерес към съдебната медицина, ТВ-сериала "От местопрестъплението" и ДНК".

Нюйоркската версия на сериала "От местопрестъплението: Ню Йорк" дори използва едно произведение на изкуството на "ДНК 11" в един от епизодите, където заподозряна бива разкрита по неин ДНК-портрет.

Саламунович, който оприличава ДНК-изкуството с произведенията на художника импресионист от латвийски произход Марк Ротко, казва обаче, че това никога не може да се случи в живота.

"Докато се извлече ДНК и ни бъде изпратена като дигитален файл, тя ще е изгубила съдебната си стойност. Тя е красив образ, уникален подпис, но в нея няма никакви научни данни", казва той.

След създаването на "ДНК 11" през 2005 г. хиляди ДНК-профили на отделни хора, принтирани върху цветно платно, са били продадени в 52 страни на цени, започващи от 390 щатски долара, и търсенето на портретите расте.
« Последна редакция: 12.09.2007, 21:18:09 от scientist guy »
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #23 -: 04.09.2007, 19:15:32 »

Откриха ген, свързан с човешкия ръст
 
Изследователи откриха първия ген, който влияе върху човешкия ръст, съобщи Би Би Си. Хората, които притежават две копия на "високата" версия на гена HMGA2, са с 1 см по-високи от онези, които притежават две копия на "ниската" му версия.

Международен изследователски екип оповести, че откритието може да помогне за по-доброто опознаване на връзката между човешкия ръст и болестите. Изследователите предсказват, че ще бъдат открити много други гени, които контролират човешкия ръст.

Макар отдавна да е ясно, че генетиката играе ключова роля при определянето на ръста на индивида, замесените в този процес гени си оставаха загадка. Новото изследване е плод на сътрудничеството между Харвардския университет, Детската болница в Бостън, Оксфордския университет и медицинския център "Пининсюла" в Ексетър.

Изследователите са анализирали геномите на 5000 бели европейци, които предоставили ДНК проби и данни за своя ръст и тегло във връзка с медицински изследвания за диабет и сърдечни болести. Било установено, че дори малка промяна в гена HMGA2 влияе върху човешкия ръст. Резултатите бяха потвърдени чрез търсене на същите две ключови версии на гена у други 30 000 пациенти.

Предишни изследвания подсказаха, че HMGA2 играе важна роля за растежа на човека. Оказва се че рядко срещани сериозни форми на мутация на гена имат драматични последствия върху размерите на тялото на мишки и хора.

Много гени допринасят за по-високия или по-нисък ръст на човека, заяви д-р Тим Фрейлинг от медицинския център "Пининсюла". Резултатите от изследването ни не могат да обяснят защо даден човек е с ръст 192 см, а друг е висок едва 145 см. Това е само първият от многото свързани с ръста гени, които ще бъдат открити, допълни той.
« Последна редакция: 12.09.2007, 21:18:19 от scientist guy »
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #24 -: 06.09.2007, 17:58:01 »

Разработиха технология за откриване на рак чрез сканиране на вените

Специалисти по химическо и биомедицинско инженерство от университета "Пардю" и експерти по ракови заболявания и биотехнолози от клиниката "Мейо" в  САЩ са разработили техника за откриване на рак чрез лазерно сканиране на вените, съобщи "Сайънс дейли".

Техниката не само е по-малко инвазивна от взимането на кръв, но и позволява да се изследва по-голям кръвен обем.

"В началните стадии на рака в кръвта циркулират много малко туморни клетки и е по-лесно те да бъдат открити чрез изследването на по-големи количества кръв. Ако на всеки 50 милилитра кръв има 2 ракови клетки, то те трудно ще бъдат открити в 10-милилитрова кръвна проба. Със сигурност обаче раковите клетки ще бъдат засечени при анализ на стоте милилитра кръв, които преминават всяка минута през големите вени", обясняват изследователите.
« Последна редакция: 12.09.2007, 21:18:30 от scientist guy »
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #25 -: 06.09.2007, 17:59:25 »

Генният код е много по-сложен, отколкото се предполагаше

Първата подробна карта на гените на един-единствен човек показва, че генетичният код е по-сложен, отколкото се предполагаше. Например науката все още не може да открие на какво се дължи синият цвят на нечии очи, предаде Ройтерс.

Първоначалното изследване на ДНК-картата, принадлежаща на предприемача в областта на генома Крейг Вентър, сочи 4,1 милиона места, в които неговият генетичен код се различава от "еталонния" човешки геном.

Това е много повече от очакваното и показва много по-големи различия от промените в една-единствена буква, на които се дължат наблюдаваните досега вариации.

"Най-голямата изненада е, че хората сме много по-различни едни от други, отколкото се предполагаше досега" - заяви синеокият Вентър в интервю по телефона. "Оказва се, че като се изследва генният ми код, не може да се каже със 100% точност дали ще имам сини очи, а смятахме, че това ще е лесно" - шегува се предприемачът.

Учени от института "Дж. Крейг Вентър" в Мериленд заедно с екипи от Детската болница в Торонто (Канада) и от Университета на Калифорния в Сан Диего са анализирали генетичния код на Вентър и са го сравнили с карти на други човешки геноми, публикувани през 2001 г. от частната му компания и от финансирания с обществени средства Проект "Човешки геном".

Геномите от 2001 г. са използвали ДНК от няколко доброволци, която е била дешифрирана. Дешифриран е и личният геном на Джеймс Уотсън, един от откривателите на структурата на ДНК през 1953 г. Вентър и Уотсън са заявили, че искат да покажат на хората, че няма нищо страшно в дешифрирането на генома.

Изследователите искаха да разберат дали като се изучават гените на даден човек, може да се установи от какви болести може да се разболее той. Засега като се гледат гените, със сигурност може да предскаже рискът от малък брой заболявания.

Едното от тях е болестта на Хънтингтън, дължаща се на мутирал ген. Повечето други заболявания са резултат от по-сложни взаимодействия между гените и околната среда. Генната карта на Вентър е публикувана в сп. PLoS Biology.
« Последна редакция: 12.09.2007, 21:18:40 от scientist guy »
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #26 -: 07.09.2007, 12:26:44 »

Разрешиха поставяне на човешка ДНК в животински яйцеклетки

Британските власти оповестиха, че изследванията, при които се използват животински яйцеклетки, за да бъдат създадени човешки стволови клетки, по принцип вече са разрешени в страната, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Разрешени са изследванията, които включват поставяне на човешка ДНК в кравешки или заешки яйцеклетки, чийто генетичен материал предварително е бил отстранен.

За всеки проект, свързан с подобни изследвания, обаче ще се взема отделно решение. Експерти заявиха, че подобни изследвания са от голямо значение, за да бъдат създадени терапии на болестта на Алцхаймер, Паркинсон и на други генетични болести.

Изследователите искат да използват животински яйцеклетки, защото запасите от човешки яйцеклетки са ограничени. Подобни изследвания обаче предизвикват тревоги от етично естество.

Появиха се опасения, че подобни изследвания могат да доведат до създаване на генно модифицирани бебета, макар че се твърди, че изследванията ще позволят единствено развитие на яйцеклетки за няколко дни.

Изследването предвижда вземане на кравешка или заешка яйцеклетка, чиято ДНК е била отстранена и инжектиране на човешки генетичен материал в клетката. След това яйцеклетката е накарана да се дели, за да се превърне в ембрион в ранен стадий на развитие, от който е възможно да се вземат стволови клетки.

Противоречивото решение на британските власти цели да се компенсира недостига на човешки овоцити, предназначени за клониране на ембриони за терапевтични цели.
« Последна редакция: 12.09.2007, 21:18:51 от scientist guy »
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #27 -: 12.09.2007, 22:06:37 »

Учени декодират за пръв път генома на един единствен индивид


За първи път учени декодираха пълния геном на един индивид, като така откриха път към изучаване на индивидуалния наследствен генетичен материал.

Това изследване, резултатите от което бяха публикувани онлайн в последното издание на "PLoS Biology" бе ръководено от учени от института "Крейг Вентер" в САЩ, от Педиатричния институт в Торонто, Канада, и от Калифорнийския университет в Сан Диего.

То показва две групи от по 23 хромозоми, всяка от които наследена от единия от двамата родители на анализирания индивид (Крейг Вентер).

Анализът на тази версия на генома, наречена "HuRef", показва висока степен на генетични вариации между двата комплекта хромозоми, съжителстващи в него.

И преди са правени подобни опити за дешифриране. През 2001 г. има две други версии на декодирането "буква по буква" на човешкия геном - тази на Крейг Вентер и на негови колеги учени от частната фирма "Селера Дженомикс".

Според екипа на Вентер тези две версии подценяват разнообразието на чевешката генетика.

Настоящата версия е първата на един единствен индивид и "вероятно последната", предвид стойността на изследването - десетки милиони долари, както и времето, което е било необходимо - от 2003 г. досега, смята изследователят.

През следващите три до пет години обаче нови техниологии би трябвало да позволят да се стигне по-далеч за по-малко пари и да се разполага с 10 000 човешки генома, като се постави началото на т.нар. "индивидуална геномика".

Всъщност от 2003 г. насам учените анализират данните от генома на Вентер и си служат с допълнителни данни. От комбинацията те успяват да съберат и декодират този нов човешки геном.

От 4,1 млн. вариации между двата комплекта гени, 3,2 млн. са точни вариации на една "буква" или база, наречени SNPs ("snip" polymorphisme nucleotidique simple), докато повече от един милион са на други форми на генетични вариации.

Резултатите за разнообразието на човешкия геном са интересни, но за момента те не допринасят с нищо ново към научните познания за генетичните болести, смята д-р Жан Вайсенбах от института "Женоскоп" в Еври, близо до Париж.

"С тази публикация ние показахме, че различията между двама души са седем пъти повече, отколкото се смяташе досега, и че ние сме наистина уникални на генетично ниво", подчертава Вентер.

Той обаче е на мнение, че само анализът на поредица от геноми на множество хора ще позволи да се разбере как точно гените влияят върху живота ни.

В близко бъдеще ще може да се узнае от кой родител идва дадено заболяване или предразположение на организма на човека - например към повишен холестерол, към сърдечни смущения, към депресии, алкохолна зависимост и др.
« Последна редакция: 12.09.2007, 22:53:21 от scientist guy »
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #28 -: 13.09.2007, 14:44:51 »

Четенето на човешки мисли се оказа възможно
        
    Четенето на мисли вече не е фантастика, а реалност. Това се потвърждава от нови постижения на учените. Не е далече денят, когато специални технологии ще позволят човекът да бъде прочетен като книга.

Сканирането на мозъка е една от методиките, на която специалистите възлагат големи надежди. Неотдавна стана известно, че процесът на сканиране установява какви са политическите възгледи на човека. За тази цел самият човек не е нужно да казва нищо, а по електромагнитната активност на мозъка ще може да се види дали той е либерал или консерватор.

Изследванията на учени от университетите в щатите Ню Йорк и Калифорния потвърждават версията, че политическата ориентация зависи от разликите в работата на мозъка. Оказва се, че мозъкът на човек, който изповяда либерални възгледи, работи по различен начин от мозъка на консерватора - първият е по-възприемчив за информация, която понякога влиза в противоречие с неговия традиционен начин на разсъждение.

От своя страна консерваторите се отличават с по-голяма устойчивост на своите принципи. Но сканирането не е единствената технология, която позволява да бъде анализирано мисленето на човека. Обикновена компютърна игра е помогнала на сътрудниците от университета в Будапеща по технология и икономика да разработят система, която предугажда действието на човек две секунди преди той да го извърши.

Откритието на унгарските специалисти ще помогне на учените да разпознават значението на един или друг сигнал на главния мозък. Изследването е проведено с известната онлайн игра YetiSports.

Наблюдавайки различните параметри на доброволците, включително сърцебиенето, електрическата активност на мозъка и проводимостта на кожата, учените са предугаждали кое копче ще натисне играчът около две секунди преди самото натискане.

Перспективите за използването на тази технология са впечатляващи - от компютърните игри до медицината и авиацията. Така електрониката в изтребител ще реагира на командата на пилота в момента, в който човек си я помисли, тоест преди натискането на едно или друго копче.
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #29 -: 13.09.2007, 14:48:41 »

Неандерталците са загинали заради кроманьонците
            

Неандерталците са станали жертва на превъзхождащите ги кроманьонци, а не на катастрофална климатична промяна, показа изследване на британски специалисти, публикувано в сп. "Нейчър" и цитирано от Ройтерс.

Използвайки нов метод за калибриране на датирането с въглерод-14, международен екип, ръководен от палеоеколога от Университета в Лийдс Хронис Цедакис, е установил, че последните неандерталци са умрели най-малко 3000 години, преди да настъпи рязка промяна в температурите.

Това подсказва, че или съвременни човешки същества, или комбинация от по-развити хора и по-незначителна климатична промяна са довели до изчезването на неандерталците преди около 30 000 години. Сродните на човека неандерталци са населявали Европа и части на Западна и Централна Азия.

Те са изработвали изкусни сечива, топлели са се с животински кожи и са се грижели едни за други. Мнозинството от изследователите смята, че видът е оцелял в Европа до идването на съвременните хора преди 30 000 години, въпреки че оспорвани находки от миналата година сочат, че неандерталците може да са живели до преди 24 000 години.

Чрез радиовъглеродно датиране на седименти, взети недалеч от Венецуела, екипът е нарисувал картина на климата през епохата на последните неандерталци. Тя показва, че те са измрели дълго преди настъпването на резки климатични промени. Въпреки че преди около 30 000 години температурите са се променяли, колебанията не са били големи, а сходни с промени на климата, на които неандерталците преди са устоявали.

Специалистите са установили, че резки климатични промени не е имало в периода отпреди 24 000 до 32 000 години. Оттук те правят извода, че комбинация от по-високо развити хора и незначителна климатична промяна е довела до изчезването на неандерталците.

Според една от теориите по-студен климат в северните райони е станал причина за миграция на неандерталците и съвременните хора към Южна Европа, където са живели последните известни неандерталци.
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #30 -: 13.09.2007, 14:53:34 »

ДНК ще покаже дали Лермонтов е бил шотландец
   
Група британски и руски изследователи, ръководени от проф. Брайън Сайкъс, са започнали работа по проект, чиято цел е да се установи наличието на шотландски корени у руснаци, най-известният от които е поетът от XIX век Михаил Лермонтов, съобщиха Би Би Си и Нюзру.

Руски и британски специалисти, като използват последните разработки в областта на сравнителния анализ на ДНК, ще проверят обосноваността на предположенията за евентуални шотландски предци на Лермонтов, ще проследят и наличието на "шотландска ДНК" у руснаци с фамилиите Грейг, Кричтон, Рид, Смитов и други.

Ръководителят на проекта проф. Брайън Сайкъс е основал аналитична служба за изследване на ДНК към Оксфордския университет. "Ние искаме да установим дали Лермонтови и носителите на фамилията Лирмаунт са представители на един и същ род" - каза Сайкъс.

Това може да бъде направено чрез съпоставяне на Y-хромозома, която с малки изменения се предава от баща на син от поколение на поколение. Като се изследват измененията, може да бъде съставено генеалогичното дърво на рода и да бъдат проследени потомците в продължение на няколко века.

Методът позволява също да се види "придвижването" по континенти и страни. С помощта на сравнителен анализ на ДНК на шотландци и руснаци със съзвучни фамилии учените ще установяват дали те не са далечни роднини.

Фамилията Лермонтов, както предполагат някои изследователи, е образувана от шотландската фамилия Лирмаунт или Лирмонтс, Лирмонд или Лирмаус. По всяка вероятност сред предците на Михаил Лермонтов са шотландци от рода Лирмонтс.

Един от тях, по всяка вероятност, е бил Питър Лермонтоф, войник, който се заселил в Русия в началото на XVII век, след като е бил пленен от руската армия. Въпреки издирванията в руски архиви досега не е открито наличие на каквито и да било връзки на този Лермонтоф с Шотландия.    
    
Активен

scientist guy

 • Модератор
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 465
 • "Science teaches us only HOW, not WHY..."
Блондинките са на изчезване?
« Отговор #31 -: 18.09.2007, 12:46:31 »

БЛОНДИНКИТЕ СА НА ИЗЧЕЗВАНЕ

Застрашеният вид "ще изчезне до 200 години"

       Според ВВС "изследване на немски експерти сочи, че хората с руса коса са застрашен вид и до 2202 г. ще са изчезнали". Изследователите предсказали, че последният естествен блондин ще се роди във Финландия, страната, която се слави с най-висок процент руси хора. Учените твърдят, че в момента твърде малко хора носят гена за руса коса и с времето ще намаляват прогресивно. Изследователите намекват, че изрусените блондинки "навярно носят вината за отмирането на естествените им съпернички".
       Не всички учени са съгласни с предсказанието на това неименуемо изчезване, но едно проучване на Световната здравна организация (СЗО) наистина показва, че е твърде вероятно естествените блондини да изчезнат в рамките на следващите две столетия.
       Неотдавна възможността за изчезването на блондините беше разгледана от лондонския "Таймс" в светлината на нови данни за еволюцията на гена за руса коса MC1R.

Видео: http://www.youtube.com/watch?v=ab1EixVFKZE

БЛОНДИНКИТЕ ВСЕ ПАК НЯМАЛО ДА ИЗЧЕЗНАТ

ВВС пуска фалшива история без проверка на фактите. Няма изследване на СЗО. Няма немско изследване. Кофти виц за блондинки на 150 години.

       Световната здравна организация (СЗО) отрече да е провеждала или публикувала какъвто и да било научен проект, предсказващ изчезването на гена за руса коса. Според говорител на ООН "СЗО няма представа кой е източникът на тази новина, но иска да подчертае, че Световната здравна организация няма мнение по въпроса за бъдещето съществуване на блондинките".
       Според "Уошингтън Поуст" репортажът на ВВС идва от Германия. Първоизточникът е статия отпреди две години, публикувана в немското женско списание "Алегра", която цитира като източник антрополог от СЗО, но няма запис от интервюто с него.
        Историята никога не би получила този втори шанс, казва Лен Юлер, преподавател по история на медиите от университета в Джорджтаун, ако репортерите в ВВС бяха направили най-елементарна проверка на фактите. Някои медийни експерти твърдят, че новинарските агенции са спрели да проверяват каквото и да било. "Ние просто публикуваме комюникета и продължаваме нататък", казва един репортер. Друг репортер, пожелал да запази анонимност, казва: "Нека си го кажем, историята е добра. Проверката на фактите би я запратила в трета глуха".
        По-нататъшно проучване в сайта за градски фолсклор snopes.com откри множество версии на историята за изчезващите блондинки, като най-старите са отпреди сто и петдесет години, по времето на Ейбрахам Линкълн. Във всеки от случаите твърдението е подплатено с данни за научна достовернос. Ето един типичен пример от 1906 година:

БЛОНДИНКИТЕ - ОБРЕЧЕНИ НА ИЗЧЕЗВАНЕ
Момичето със златните коси е обречено и след шестотин години блондинките ще са изчезнал вид. Съдбата им беше предсказана от майор К.Е. Удраф по време на лекция в Асоцияцията за научен напредък кам Колумбийския университет...


       Ясно е, че блондинките няма да изчезнат, но няма да изчезнат и новинарските истории, които предсказват кончината им, след като се повтарят вече век и половина, без да са стъпили на каквато и да било научна основа, каза Лен Юлер.

Видео: http://www.youtube.com/watch?v=DkWQYt8bJsc

Източник: Майкъл Крайтън, 2007, "Ген", Изд. "Бард", София, 510 стр.  :y:
... подплатено с видео клипчета от YouTube.com  8-)
« Последна редакция: 18.09.2007, 13:01:24 от scientist guy »
Активен
Nobody likes a smart ass...

jadore

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 226
Re: Любопитно
« Отговор #32 -: 20.09.2007, 11:41:51 »

Предстои десетдневна "Седмица на науката"
http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1099109 :-)

Накратко:
Математици, биолози, физици и филолози ще пеят, рецитират стихове, ще демонстрират експерименти и най-вече ще се опитат да говорят с прости думи за научни постижения и теории
19.09.2007
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #33 -: 25.09.2007, 16:55:12 »

Откриха начин за регенериране на човешките крайници
         
Американски учени създадоха метод за активизиране на гени в човешкия организъм, отговорни за регенерацията на целите органи и крайниците.

Подробният доклад за работата на специалистите от Калифорнийския университет (University of California) ще бъде отпечатан в новия брой на списание New Scientist, съобщава Ройтерс.

Професор Виктор Феърстоун (Victor Fairstone) и неговите колеги в продължение на няколко години са изучавали гените, отговорни за регенерацията на тъканите в организмите на бозайниците, птиците и земноводните.

"Ние се опитвахме да разберем причините, поради които при бозайниците и птиците, чиито организъм е устроен по-сложно, способността към регенерация е по-ниска. Защо на гущерът може да порасне нова опашка, а изгубването на крайник за птицата и бозайникът е загуба завинаги и дори в случай на счупване не са възстановява напълно".

В хода на изследването си учените са установили, че гените, отговорни за регенерацията, са частично потиснати при топлокръвните в следствие на мутация, която се е извършила в момента на разделение на древните обитатели на Земята на топлокръвни, студенокръвни и земноводни.

"Тези гени не са изчезнали и ние успяхме да открием начин да ги активизираме. За съжаление, активацията е само временна и след известно време те отново "заспиват", отбелязва професор Феърстоун.

Някои учени като проф. Грегъри Мендел, генетик в университета на Ню Йорк е скептичен към новите резултати и очаква цялостното им публикуване, но признава, че ако те са достоверни, то наистина "имаме работа с истинска революция в медицината, а дори да е вярно, многото работа още предстои".
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #34 -: 28.09.2007, 16:34:07 »

Родените днес деца ще живеят над 100 години
   

Момичетата, родени през 2007 г., ще достигнат 103-годишна възраст, а момчетата - 97-годишна възраст.

Новите научни открития, които прекрачиха невиждани досега граници, ще гарантират по-дългия и по-качествен живот.

Така твърдят италианските учени Делио Мерканти и Андреа Анджус.

Мерканти работи в Института по бионеврология и молекулярна медицина в Рим, а Анджус е експерт по генетика в Института за генетика в Алгеро.

Изследванията със стволовите клетки, с ДНК-молекулите, генетиката, генното инженерство са сферите, които ще дадат разрешение на тежки заболявания като Алцхаймер, Паркинсон, диабет, различен вид тумори, смятат учените.

Целта на науката е да се действа превантивно и да се изпреварят тежките заболявания, според изследователите.

Те обобщават пред вестник "Стампа", че през това хилядолетие перспективите за живот са се увеличили с 20 г.

Само преди две години предвижданията сочеха, че животът на жената достига средно 83 г., а на мъжа - 77.

През 1900 г. например той е бил средно 47 г., през 1930 - 59 г., а през 1975 - 71.

"Днес могат да бъдат идентифицирани тежки заболявания посредством молекулярни профили на ДНК с висока достоверност.

През последните 2-3 г. навлязоха и нови методики, като тези с чиповете на ДНК, които позволяват да се прави скрийнинг на рисковете от тежки заболявания, включително и на тези от туморите", каза Андреа Анджус.
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #35 -: 28.09.2007, 16:35:45 »

Изолираха ДНК от косми на мамут
   
Учените, успели да извлекат ДНК от косми на 13 сибирски мамута, обявиха, че е възможно да се събере и друга генетична информация от образците на изчезнали видове в музеите.

Те успели да разчетат ДНК проба от косъм на мамут на възраст 50 000 години. В момента те търсят проби от косми, пера и дори рогови образования от музейни експонати, за да разберат какво могат да открият за тези отдавна изчезнали видове.

Изучаването на генетичния материал на животни може да даде насоки за малките разлики, помогнали на някои видове да оцелеят, а други да изчезнат. Същите учени успяха да извлекат ДНК от кости на мамут, открит във вечен ледник.    
        
   
Активен

scientist guy

 • Модератор
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 465
 • "Science teaches us only HOW, not WHY..."
Re: Любопитно
« Отговор #36 -: 01.10.2007, 17:35:09 »

Създадоха прозрачна жаба!

Японски учени успяха да създадат прозрачна жаба, чиито вътрешни органи, кръвоносни съдове и яйца се виждат отвън. По този начин може да се избегне вивисекцията при научните опити, пише АФП.

През кожата може да се наблюдава растежът на органите или начинът, по който се появява и се развива раково заболяване например, обяснява проф. Масаюки Сумида, ръководител на екипа изследователи от Института по биология на земноводните в университета в Хирошима.

"Възможно е да се наблюдава организма на жабата в продължение на целия й живот, без тя да се разрязва. Учените могат да проследят какво е въздействието на определена отрова върху костите, черния дроб и останалите органи", добавя той.

Вивисекцията на животни предизвиква недоволството на природозащитниците по света, особено по отношение на училищата, където те настояват за използването на по-хуманни алтернативни методи, като например компютърни симулации.

Японските изследователи са създали прозрачната жаба от рядка мутация на японската кафява жаба Rena japonica, чийто гръб обикновено е кафяв или цвят охра.

Познати са два вида рецесивни гени, които предизвикват "обезцветяването" на жабите. Екипът на Сумида е кръстосал два жаби с такива гени чрез изкуствено оплождане, чието потомство е изглеждало нормално.

Кръстосването на потомството обаче е довело до получаването на вид, който е прозрачен още от фазата на поповата лъжичка.

Прозрачни жаби на теория биха могли да съществуват в природата, но на практика е невъзможно те естествено да наследяват толкова рецесивни гени, обяснява професорът.

Те могат и да се размножават, като потомството им наследява техните характеристики, но "внуците" им умират скоро след раждането.

При този опит учените са използвали изкуствено осеменяване, но е възможно същият резултат - прозрачни и дори светещи жаби, да бъде постигнат и посредством генното инженерство.

Методът обаче не може да се прилага при бозайници, като мишките например, тъй като устройството на тяхната кожа е различно.

Източник: http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=1102720
Активен
Nobody likes a smart ass...

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #37 -: 02.10.2007, 20:15:26 »

След 40 години хората от трета възраст ще са повече от децата

През 2047 г. за пръв път ще има повече хора от третата възраст, отколкото деца.   
Жителите на света от третата възраст ще се увеличат тройно до 2050 г., се казва в доклад на ООН, цитиран от ДПА.

В доклада на ООН за световното население се посочва, че до средата на века ще има 2 милиарда души над 60-годишна възраст.

През 2047 г. за пръв път ще има повече хора от третата възраст, отколкото деца.

Средната възраст на населението на света ще се увеличи до 38 години, спрямо сегашните 28 години, казват демографите.

Понастоящем най-млади са жителите на Уганда със средна възраст 15 години. Най-висока средна възраст има населението на Япония - 43 години.
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #38 -: 02.10.2007, 20:18:23 »

Мускулите на човека се променят заради мутация

Поне милиард жители на планетата са лишени от мускулната белтъчина, която позволява да се осъществяват резки движения.    
Вероятно, благодарение именно на тази мутация нашите предци са успявали да издържат на продължителните преходи и студове, твърди статия, публикувана в списание Nature Genetics.

Между факторите, помогнали на хората да оцелеят в миналото и факторите, способстващи за подобряването на техните атлетични възможности днес има удивителна връзка, се посочва в нея.

През 1999 г. група учени, начело с Катрин Норт от университета на Сидни, Австралия, открива, че 18% от хората с европейски произход са лишени от важната белтъчина - алфа-актинин 3 (ACTN3). Тази белтъчина на скелетната мускулатура се използва от бързите влакна, които се задействат при резки натоварвания. Но хората, които нямат тази белтъчина, се справят по-добре с обичайните натоварвания.

Изследвайки атлетите на своята страна, австралийските учени откриват, че всички жени - спринтьорки имат ACTN3. При мъжете този ген присъства, само ако те се занимават със спорт, изискващ интензивни натоварвания от най-високо ниво.
ACTN3 вероятно е необходима на атлетите за бързата мускулна дейност. И обратното - нейната липса благоприятства за по-продължителните натоварвания. Броят на атлетите, които нямат този ген, се увеличава при спортовете, които изискват издръжливост и най-вече при маратонците.

Кои са предимствата на тази мутация, ако тя се среща толкова често по света, където повече от един милиард хора са лишени от ACTN3?
Отговорът може да се откриe в статията на Катрин Норт.

Изключвайки гена ACTN3 при опитни животни, учените са открили, че бързите мускулни влакна на животните по-добре се адаптират към използването на кислорода, като подобряват кислородния обмен на бавните влакна, отговорни за издръжливостта.
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #39 -: 02.10.2007, 20:20:59 »

Създават "еликсир на забравата"
       
    Изтриването на неприятните и нежелани спомени може още в не толкова далечно бъдеще да се превърне в обикновена медицинска процедура, твърдят физиолози.

В последно време много научни лаборатории в САЩ, Русия, Франция, Израел и други държави вече провеждат експерименти за блокиране на отделни спомени.
Засега изследванията се провеждат само с лабораторни животни, но напълно вероятно е в скоро време новата методика да се приложи и на човек.

Въпросът за това дали и как може да се управлява паметта е занимавал учените още през Античността и Средновековието.

Древните философи са давали указания какво трябва да се помни и какво да се забрави, но не са имали възможност да препоръчат как да става това.

Една от най-добрите илюстрации, макар и в художествената литература, е Шерлок Холмс, който с учудване разбрал от д-р Уотсън, че Земята се върти около Слънцето и веднага след това по свое желание е изтрил този факт от паметта си.

Днес ние също умеем да управляваме паметта си в някаква степен. Четейки определен текст, ние взимаме решение "този абзац да се забрави", а "този факт да се запомни". Засега науката не може да отговори на въпроси как именно работи системата "запомняне - забравяне".

Нашият мозък остава за нея "черна кутия" или поне тъмно сива. Ние четем, пишем, слушаме и говорим, но какво и как именно се случва с информацията в мозъка все още не е известно.

Как милиардите неврони успяват да запомнят мелодията от последния филм, номера на банковата сметка или вкуса на виното...

Защо запомняме първата целувка, а забравяме 156-тата...

Механизмите на паметта, мисленето, преработването на информацията са тема на много научни разработки и публикации.

Неврофизиолозите с всяка година откриват все повече нови връзки между света на нашата психика и света на клетките, мембраните и химическите вещества.
Вероятно възможността да се изтриват спомените по химически път е едно от близките постижения на медицината.
« Последна редакция: 02.10.2007, 20:55:32 от scientist guy »
Активен