argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Любопитно  (Прочетена 131566 пъти)

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #40 -: 02.10.2007, 20:24:41 »

Неандерталците са живели и в Сибир
    

Неандерталците са живели също в Централна Азия и в Сибир, на 2000 км от района, чиито граници специалистите мислеха, че те никога не са преминали, показва германско изследване, публикувано в сп. "Нейчър".

Досега най-източната точка, където са намерени останки от неандерталци, беше Течик-Так в Узбекистан. Там през 1938 г. откриха фосил на момче на 8 до 10 години. Има и други фосили, намирани в по-източни точки, но тъй като те са само малки парчета, не беше възможно да се определи дали са на неандерталци.

Тази пречка вече се преодолява от напредъка на генетичните техники за анализ, които позволяват да се получат точни данни от миниатюрни проби (около 0,2 гр). Те се взимат от безценните фосили, без те да се повреждат.

Това даде възможност на генетици от института "Макс Планк" да изследват ДНК на вкаменелости на неандерталци от различни географски райони.

Анализът на митохондриалната ДНК (която се предава от майката) показа, че фрагменти от фосили на 37 500 до 43 700 г., намерени в пещерата Окладников в Алтай, са от неандерталци. Според екипа е възможно неандерталците да са стигнали още по-далеч на изток - до Монголия и Китай.
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Уникално филмче
« Отговор #41 -: 02.10.2007, 20:28:47 »

Уникално филмче за красотата и хармонията в клетката.

Страхотно е. :-)


http://aimediaserver.com/studiodaily/harvard/harvard.swf
        
    
« Последна редакция: 05.10.2007, 11:48:07 от scientist guy »
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #42 -: 03.10.2007, 21:16:52 »

Разбиха мита, че животът се е зародил в океана
    

Животът, възникнал на Земята, не е могъл да се зароди в океана, смята председателят на научния съвет по физиологични науки при Руската академия на науките академик Юрий Наточкин.

Класическата представа за средата, в която се е зародил животът, е, че животът се е зародил в морето. Това е невъзможно, каза Наточкин пред журналисти.

Той поясни, че ключов фактор за възникването на живите организми е синтезът на белтъчини от нуклеинови киселини. Съдържащият се в морската вода натрий пречи на този процес, смята ученият.

"Ако в течността има натрий, тази система няма да функционира, а океанът винаги е съдържал натрий. Животът не е могъл да възникне в натриева среда", каза ученият.

Според него за синтеза на белтъчините е необходим калий, който може би се е съдържал в достатъчни количества в глинестите почви. Основавайки се на това, академикът предполага, че животът се е зародил в малки вдлъбнатини в глинести почви, където се е събирала вода.

Така според учения първата протоклетка - предшественик на пълноценната клетка, може би се е образувала в "локвичка" с дъждовна вода.

Ученият направи паралел между своята хипотеза и Библията, според която Бог е направил първия човек от глина.

Животът се е зародил на земята преди около 3,5 милиарда години, когато се е появила протоклетката. А пълноценната клетка се е появила преди около 2,5 милиарда години, смята Наточкин. След това клетките, попадайки в морето, е трябвало да се приспособят към морската вода, в която концентрацията на сол е много по-висока.

Според учения и до момента остава неясен произходът на молекулите на органичните вещества, от които е и започнало зараждането на живота. Възможно е тези молекули да са попаднали на земята от космоса.

"Възможно е на Земята да са били привнесени някакви органични компоненти, които, намирайки тук благоприятна среда, да са започнали да се развиват", каза Наточкин.

Според него косвено потвърждение за това е и фактът, че съвременни бактерии, които са били изпратени в космоса, са се върнали на Земята жизнеспособни.
« Последна редакция: 03.10.2007, 21:21:44 от Anck_Sun_Amun »
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #43 -: 03.10.2007, 21:20:40 »

Откриха динозавър с 800 зъба
       

    Американски палеонтолози описаха динозавър, който е имал 800 зъба в гигантската си човка, съобщи Би Би Си.

Грипозавърът, намерен в Южна Юта, е имал човка като на патица и силни челюсти. Той бил двукрак, като дължината му е надхвърляла 10 м.

Според анализите на фосила динозавърът, който е живял преди 65 - 80 млн. години, е бил тревопасен. Фосилът е открит през 2004 г., а анализът на черепа е започнал през 2005 г.

Спесименът е едва четвъртият известен от вида Грипозавър. Другите три са открити в канадската провинция Алберта и в американския щат Монтана.

Новооткритият фосил се различава от останалите, защото животното е било по-голямо и по-мощно. Ъгълът на захапката е по-вертикален, което предполага, че тя е била по-силна. В човката има 300 зъба, като под тях в челюстта са открити 500 зародиша, готови да поникнат, за да ги сменят. Това същество е можело да поглъща огромно количество растителност.
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #44 -: 05.10.2007, 14:38:20 »

Разбиха мита за саблезъбия тигър

Саблезъбият тигър от ледената епоха, известен с издадените си предни зъби, не е бил свиреп звяр, а по-скоро безобидно котенце, предаде Ройтерс, цитирайки резултатите от изследване на австралийски специалисти.

Учените от университета на Нов Южен Уелс са изследвали мощта на захапката на тигъра от вида Smilodon и неговите ловни умения.

Много хора смятат, че саблезъбият тигър е бил "машина за убиване" като Тиранозавър рекс. Австралийските изследователи обаче са установили, че той по-скоро е бил безобидно котенце, от което съвременните лъвове са много по-мощни.

Използвайки за сравнение череп на съвременен лъв, специалистите от университета на Нов Южен Уелс открили, че захапката на саблезъбия тигър е била относително слаба. Учените изчислили, че днешните лъвове имат три пъти по-мощна захапка от тази на саблезъбите.
« Последна редакция: 05.10.2007, 14:58:18 от Anck_Sun_Amun »
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #45 -: 05.10.2007, 14:40:27 »

Порите на кожата гарантират точност в дактилоскопията
    

Екип изследователи от университета на Уорик под ръководството на проф. Роналд Уилсън е разработил уникална система за идентификация на личността по отпечатъци от палците, съобщи руският научен сайт Мембрана, като се позова на Roland Piquepaille's Technology Trends.

Тя се отличава с изключителна бързина и може да анализира всякакви отпечатъци, дори непълни или провредени. Особеността на разработката се състои в това, че тя не е ориентирана към особеностите на папиларните линии при човека. Вместо тях системата разпознава друга индивидуална особеност - разположението на кожните пори, които се намират между тези линии.

Разположението на порите при всички хора е различно, затова автоматизираната система на базата на технологията позволява да бъде идентифициран човекът също толкова успешно, както е и при обичайната дактилоскопия.

Системата първо локализира порите, а след това ги разполага на координатна мрежа. Ако изображението е деформирано, системата отстранява изкривяването, модифицирайки координатната мрежа.

За целта учените са създали специален алгоритъм, описан подробно на сайта на института. Създателите твърдят, че изобретението им извършва идентификацията за няколко секунди, дори и в базата данни да са вкарани милиони отпечатъци. Това е възможно, тъй като базата не съхранява графически данни, а само координати на ключови точки - пори.

Системата е била изпитана по време на тридневна експозиция в Музея на науката в Лондон в края на август. В теста са участвали над 500 посетители. Едва сега университетът публикува съобщението, че тогава технологията е демонстрирала 100-процентна точност. Специалистите предвиждат на следващия етап комерсиализация на технологията. Те са основали фирмата Warwick Warp, която ще се заеме с въпроса.    
    
« Последна редакция: 05.10.2007, 14:58:31 от Anck_Sun_Amun »
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #46 -: 05.10.2007, 14:41:40 »

Откриха хиляди нови морски микроби
   

Учени откриха хиляди морски микроби, включително и невиждана досега бактерия, след като изследвали проби от разломи в морския релеф, където се смесват горещите течности от недрата и студената морска вода.

Използвайки нови техники за секвениране на ДНК, учените са установили близо 37 000 различни видове бактерии от подводен вулкан до брега на Орегон.

"Много от тези бактерии досега не са споменавани", казват учените в списание "Сайънс".

В изследванията си те търсели ген, който е еднакъв при всички микроби и отговаря за синтеза на белтък.
« Последна редакция: 05.10.2007, 14:58:47 от Anck_Sun_Amun »
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #47 -: 05.10.2007, 14:43:20 »

Древно растение се възпроизвежда чрез насекоми
   

Едни от най-древните видове растения - австралийската примитивна цикада - използват малки насекоми, за да се възпроизвеждат, предадоха Ройтерс и ДПА, като се позовават на публикация в сп. "Сайънс".

Тропическите цикади, наречени "живи фосили", датират отпреди 300 милиона години и са по-стари от динозаврите. Растенията имат големи семенни шишарки, често вземани за палми. Те живеят в симбиоза с дребните насекоми вредители Thysoptera, които се хранят само с цветен прашец от цикадите.

Преподавателката по биология от Университета на Юта Айрин Тери и съпругът й Робърт Роумър - преподавател по машинно инженерство в университета, са извършили изследването, за да разгадаят тайната на възпроизводителната система на цикадите. В изследването са участвали и учени от Университета на Куинсланд (Австралия).

Доскоро се смяташе, че цикадите се опрашват от вятъра. Учените обаче са установили, че всяка година или веднъж на няколко години мъжките шишарки, пълни с прашец, привличат насекомите с приятна миризма, а след това се загряват и произвеждат неприятна миризма, с която ги пропъждат.

Тогава женските шишарки излъчват по-приятен аромат и на свой ред привличат към себе си насекомите. Те са успели да похапнат полен и телцата им са покрити с него. Насекомите кацат върху женските шишарки, но не намират храна, а оставят прашеца, с който е покрито тялото им.

Така става опрашването на цикадите. Поленът е единствената храна на насекомите, а те, от своя страна, са единственият опрашител на "живите фосили" - казват учените.
        
« Последна редакция: 05.10.2007, 14:59:19 от Anck_Sun_Amun »
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #48 -: 05.10.2007, 14:45:00 »

Терапия забавя развитието на чернодробно увреждане
        
    Изследователи са разработили нов метод за лечение на чернодробна недостатъчност чрез потискане на имунния отговор. За тази цел се използват стволови клетки, взети от костния мозък, съобщи Би Би Си.

Технологията засега е изпробвана върху животни, но ако е ефикасна и при експерименти върху хора, може да спаси много човешки животи. Пациентът може да остане жив по-дълго, докато бъде намерен орган от донор, а и черният дроб може да получи максимален шанс да се самовъзстанови.

Черният дроб не може да се справи със сериозно увреждане, причинено от заболявания като хроничен хепатит или от продължителна прекомерна консумация на алкохол. Засега единственото решение при тежко чернодробно увреждане е свързано с трансплантация, но броят на органите от донори е ограничен, а реципиентите трябва да разчитат на силни лекарства, които да потиснат имунния им отговор.

Американски изследователи използвали мезенхимални стволови клетки - клетки от костния мозък, които се развиват в различни видове тъкани. Предишни изследвания показаха, че мезенхималните стволови клетки могат да потиснат някои дейности на имунната система, като вероятно спират движението на имунни клетки към зоната на увреждането.

Изследователите изпробвали няколко метода на използване на клетките за лечение на плъхове, засегнати от чернодробна недостатъчност. Оказало се, че трансплантацията на мезенхимални клетки в черния дроб на животните сама по себе си не е ефикасна. Все пак два метода на доставяне на молекули, отделени от клетките, намалили инфекцията в черния дроб и спрели клетъчната смърт.

С помощта на външен биореактор, съдържащ мезенхимални клетки, значително били намалени признаците на чернодробна недостатъчност у плъхове и шансовете им за оцеляване се увеличили от 14 на сто на 71 на сто.

Ако това не е успешно или увреждането е прекалено голямо, може да се обмисли ползването на сходен метод, за да се спечели време преди трансплантацията.

Резултатите от изследването са публикувани в PLOS One.    
    
« Последна редакция: 05.10.2007, 14:59:31 от Anck_Sun_Amun »
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #49 -: 05.10.2007, 14:46:13 »

Високообразованите хора са по-малко застрашени от Алцхаймер
   

Високообразованите хора в напреднала възраст са по-малко застрашени от болестта на Алцхаймер, водеща до слабоумие. До този извод са достигнали учени от Кралския Каролински медикохирургичен институт в Стокхолм.

Изследването е продължило 20 години и е обхванало 1400 души на възраст от 65 до 79 години. По време на него е доказано, че колкото по-образован е даден човек, толкова по-малко е предразположен към заболяването.

Сътрудници на института, използвайки като отправна точка 5-годишното висше образование, са установили, че при хората, обучавали се от 6 до 8 години, вероятността от слабоумие е с 43% по-малка.

А при специалисти, които са отделяли на наука във висши учебни заведения 9 и повече години, тя е с 84% по-малка. Специалистите оценяват получаваното през живота на човека образование като своеобразен "мозъчен резерв". С помощта му човек се противопоставя на болести, като тази на Алцхаймер.

А колкото по-продължителен е процесът на обучение, на трупане на познания, толкова по-значителен е резервът и толкова по-големи са шансовете да се запази интелектът при подобни болести.
    
« Последна редакция: 05.10.2007, 14:59:49 от Anck_Sun_Amun »
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #50 -: 05.10.2007, 14:47:20 »

Създадоха препарат срещу три вида рак
   

Британски учени съобщиха, че са създали нов медикамент за лечението на три вида детски рак. Това са невробластома, остеосаркома и саркома на Юнг, при чието лечение често се развива устойчивост към химиотерапията.

Учените от Манчестър съобщават, че препаратът с работно наименование RH1 стимулира апоптозата - механизма на програмираната гибел на клетките, предизвиквайки саморазрушаването на раковите клетки.

Неконтролируемото делението на клетките и развитието на злокачествени образувания започва именно поради срива в защитния механизъм.

Експериментите показват, че при използването на малки дози RH1, "самоубийството" на раковите клетки се извършва 1,5 пъти по-бързо. Препаратът вече е преминал през първия стадий на клинични изпитвания, съобщава ВВС.
« Последна редакция: 05.10.2007, 15:00:00 от Anck_Sun_Amun »
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #51 -: 05.10.2007, 14:48:19 »

Здравето зависи от месеца на раждане
       

    От дълго време се смята, че зодиакалният знак на първо място определя съдбата на човека. Според Хелмут Ниборг обаче взаимната връзка между съдбата и съзвездията не е толкова силна. Много по-голямо влияние зодиакът оказва върху здравето на човека, твърди той и смята, че научните доказателства за това са достатъчно.

Връзката между зодиакалния знак и здравето според Ниборг се обяснява просто: за всеки сезон са характерни особени заболявания, а именно първите месеци след раждането оставят най-голям отпечатък върху здравето на човека.

Ето какво смята Ниборг:

Родените през декември имат повече шансове да доживеят до дълбока старост - започвайки от 50-годишна възраст те могат да разчитат, че ще живеят с 4-8 месеца повече, отколкото родените през пролетта и лятото.

Но пък те са застрашени от по-голям риск от шизофрения. Лекарите обясняват това с недостига на слънчева светлина по време на бременността - колкото по-малко ултравиолетови лъчи получава бъдещата майка, толкова по-малко витамин D се произвежда в организма, а той отговаря за формирането на мозъка на плода.

"Февруарските" и "мартенските" рожденици страдат преди всичко от алергии към прашеца. Лекарите изследват и друг феномен - децата, родени през тези месеци, са по-малко възприемчиви към учебния материал и сред тях страдащите от аутизъм са повече от средното.

"Майските" деца с напредване на възрастта получават психични разстройства и по-често страдат от депресии и алкохолизъм. Случаите на суицид сред родените през април и май са със 17% повече отколкото при родените през есента и зимата.

Колкото по-близо е рождената дата до лятото, толкова по-забележимо нараства предразположеността към сърдечно-съдови заболявания. На преклонна възраст към този проблем се прибавя и склонността към заболяване на дихателните органи.

"Летните" хора имат по-малка вероятност да доживеят до дълбоки старини - с 23% по-ниска отколкото при техните "зимни" връстници. Това Ниборг обяснява с факта, че ранният период на бременността при майките на тези хора съвпада със зимните месеци, когато на организма не му достигат витамини и светлина. Децата се раждат по-слаби и са подложени на повече рискове, свързани със здравето.

Най-приспособими се оказват тези, които са родени през късното лято и есента. Те нямат недостиг от необходимите питателни вещества и най-често измежду всички се раждат силни, големи и здрави.

По материали от сп. Prevention.
« Последна редакция: 05.10.2007, 15:00:10 от Anck_Sun_Amun »
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #52 -: 06.10.2007, 12:47:55 »

Американски учен създаде изкуствен хромозом

Американският биолог Крейг Вентър успя да синтезира при лабораторни условия хромозом – първа стъпка към създаването на изкуствен живот, съобщава в. „Гардиън”.

Очаква се ученият да обяви официално откритието си в понеделник на Общо събрание на своя институт в Сан Диего, Калифорния, пише вестникът.

„Това е важна философска стъпка в историята на видовете, казва в интервю за „Гардиан” биологът, който е един от пионерите в изучаването на човешкия геном.

На път сме да преминем от разчитането на генетичния код към способността да го изписваме. Това ни дава хипотетичната възможност да правим неща, които не сме си и помисляли преди”, добавя Вентър.

Хромозомът, който той и екипът му от двайсетина научна работници, са успели да създадат при лабораторни условия, копира основни части на ДНК на бактерията Mycoplasma genitalium и е наречен от създателите си Mycoplasma laboratorium.

В последния етап от експеримента, той ще бъде пренесен в жива клетка и ще трябва да поеме контрола върху нея, превръщайки се на практика в нова форма на живот, отбелязва „Гардиан”.

Вестникът цитира мнението на Пат Муни, директор на канадската биотехническа лаборатория ETC, според когото Вентър е на път да създаде „рамка, в която ще може да се гради практически всичко”.

Това може да е от полза за човечеството със създаването на нови медикаменти, например, или огромна заплаха със създаването на биологични оръжия, отбелязва канадският учен.

Според него този нов научен пробив е огромно предизвикателство, изпълнено с рискове за човешкото общество и за правителствата.
« Последна редакция: 06.10.2007, 12:52:04 от Anck_Sun_Amun »
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #53 -: 07.10.2007, 17:47:11 »

Геномът на човешки паразит разкрива дългото му минало
    

Дешифрирането на генетичната последователност на човешки паразит - причинител на стомашно-чревни инфекции, показва, че той инфектира бозайници от много дълго време, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

Gardia lamblia е често срещан паразит и е причина за около 20 000 стомашно-чревни инфекции годишно в САЩ. Пълната му генетична последователност, дешифрирана от специалисти от изследователската лаборатория по морска биология в Уудс Хоул, Масачузетс, показва, че той има много дълго минало.

"Предшествениците на Gardia lamblia са живели преди милиард години", обясняват авторите на изследването. Паразитът Gardia lamblia е еукариот - организъм, чиито клетки имат ядро, в което е събран генетичният материал. Изследователите обаче смятат, че генетичният му механизъм изглежда прекалено елементарен, за да е еволюирал от по-съвременни и сложни еукариоти.

"Геномът на Gardia lamblia е приблизително колкото този на дрождите и наброява около 6 000 гена", обяснява Хилари Морисън от изследователския екип. За сравнение - геномът на хората, които също са еукариоти, съдържа от 20 000 гена.

Специалистите обясняват, че при паразита липсват някои протеини, като структурния белтък миозин. Според изследователите въпросният протеин нямаше да липсва, ако Gardia lamblia бе съвременен еукариот. Еволюционната история на паразита тепърва ще се изяснява.

На този етап дешифрирането на генома на Gardia lamblia може да помогне в търсенето на нови методи за лечение на ламблиозата, която той причинява.
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #54 -: 07.10.2007, 17:48:58 »

Ябълките намаляват риска от рак на панкреаса
    

Учени от университета на Хавай, САЩ, са установили, че съединения в ябълките намаляват риска от рак на панкреаса, съобщи "Сайънс дейли".

Авторите на изследването, обхванало 183 518 души, открили, че флавонолът кверцетин, който се съдържа в ябълките и лука, значително намалява риска от злокачествено заболяване на панкреаса при пушачи.

За разлика от много вещества, флавонолите са по-скоро концентрирани в специфични храни, отколкото в по-широки хранителни групи.

Смята се, че те намаляват оксидативния стрес и променят някои клетъчни функции, свързани с развитието на рака, обясняват изследователите.    
    
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #55 -: 08.10.2007, 15:15:17 »

Нобеловата награда за медицина взеха изследователи на стволови клетки

Нобеловата награда за медицина за 2007 г. беше присъдена на американците Марио Капечи и Оливър Смитис и на англичанина Мартин Еванс - за изследвания в областта на стволовите клетки, съобщи Нобеловият комитет.

Те изследваха генетичните промени при мишки с помощта на ембрионални стволови клетки, съобщи в комюнике Нобеловият комитет, цитиран от АФП.

Откритията им позволиха да се постави началото на технология с огромно значение, свързана с гените на мишките, съобщава комитетът.

Тримата лауреати работят в различни лаборатории в САЩ и Великобритания.
« Последна редакция: 08.10.2007, 15:51:27 от scientist guy »
Активен

jadore

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 226
Re: Любопитно
« Отговор #56 -: 08.10.2007, 19:00:19 »

Кампания спасява от изчезване сухоземните костенурки

 В 167 населени места от областите Хасково и Кърджали бяха разлепени плакати за сухоземните костенурки. Разпространението на информационните материали се извърши в рамките на проект на Българска фондация „Биоразнообразие”, целящ популяризиране природозащитния статус на двата вида сухоземни костенурки у нас, както и тяхното опазване на територията на Източните Родопи. 

Освен плакати с призив „Сухоземните костенурки изчезват, защото ние ги вземаме от природата” по общини и кметства е раздадена книгата „Да опазим сухоземните костенурки в България".

В резултат от проведената информационна кампания към момента са доброволно предадени и освободени в природата 10 сухоземни костенурки.

 Автор Диана Николова   
понеделник, 08 октомври 2007
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #57 -: 08.10.2007, 19:20:50 »

Откриха останки от динозаври в Добруджа

Динозаври са бродили из Добруджа в древността - може да звучи като виц, но вече двама местни хора претендират да са открили останки от тяхното съществуване в района.

Още преди резбаря Койчо Койчев следи от наличието на роден Джурасик парк е намерил друг добричлия - 65-годишният Йордан Петров. Мъжът твърди, че е попаднал на яйце от динозавър недалеч от друго добричко село - Карапелит.

Добруджа е богата на вкаменелости и все още е неразгадана мистерия, смята Петров. Той има къща в близкото село Стожер и е превърнал търсенето на красиви неща от хоби в почти професия. Основното му занимание е да събира интересни корени, дървета и камъни, които после сръчните му ръце превръщат в произведения на изкуството. Така попаднал и на динозавърското яйце.

"Каменно образувание с точно такава форма видях в едно научно списание. Текстът гласеше, че е яйце от динозавър, намерено в Мексико. Вярвам, че и моята находка е такава, защото тези праисторически животни са живели навсякъде. Лошото е, че нямаме специалисти, които биха определили с точност дали е вярно. Факт е обаче, че тук се намират много вкаменелости, просто човек трябва да гледа по-внимателно", разказва Данчо. Сред находките му има и други древни животни, чиито форми ясно си личат - охлюв, костенурка.

Когато попадне на уникални находки, той не се опитва да ги пресътвори, за да не развали магията на природата. В двора на къщата му например има уникални пейка и масичка - те не са пипнати от човешка ръка, а представляват вкаменени дървета, запазени от природата. На тях Данчо попаднал при обиколките си в Добруджа.

Според него по тези земи може да бъде намерен и травертин - скъпоценен камък, каквито най-много се срещат в Източните Родопи. Самият Петров е запален турист и е намирал находки на най-различни места в страната. Докато в другите райони знаеш какво да очакваш, Добруджа още крие много тайни, категоричен е той.

Той дори се чуди защо досега не е направено по-задълбочено изследване на древните забележителности в региона. Освен в земята много голяма част от историята лежи и на морското дъно, но проучвания са правени само частично, допълва сръчният майстор.

Той мечтае в Добрич освен природонаучен музей да бъде създаден музей на хляба - другата слава на този край. Иска да бъде "отворен, дишащ музей", в който да бъде показана историята на производството на хляб в житницата на България, да се правят дъхави банички и симиди и така да разнасят още повече славата на житницата на страната ни.
   
    
Активен

Bunny87

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 563
 • Биологически Факултет
Re: Любопитно
« Отговор #58 -: 10.10.2007, 14:39:23 »

Гардиън: Американски учен създаде нова форма на живот


Крейг Вентър успя да синтезира хромозом при лабораторни условия, пише британският вестник
07.10.2007
Американският биолог Крейг Вентър успя да синтезира при лабораторни условия хромозом - първа стъпка към създаването на изкуствен живот, съобщава британският вестник.

Очаква се ученият да обяви официално откритието си в понеделник на Общо събрание на своя институт в Сан Диего, Калифорния, пише изданието.

Това е важна философска стъпка в историята на видовете, казва в интервю за "Гардиън" биологът, който е един от пионерите в изучаването на човешкия геном.

"На път сме да преминем от разчитането на генетичния код към способността да го изписваме. Това ни дава хипотетичната възможност да правим неща, които не сме си и помисляли преди", добавя Вентър.

Хромозомът, който той и екипът му от двайсетина научни работници, са успели да създадат при лабораторни условия, копира основни части на ДНК на бактерията Mycoplasma genitalium и е наречен от създателите си Mycoplasma laboratorium.

В последния етап от експеримента, той ще бъде пренесен в жива клетка и ще трябва да поеме контрола върху нея, превръщайки се на практика в нова форма на живот, отбелязва "Гардиън".

Вестникът цитира мнението на Пат Муни, директор на канадската биотехническа лаборатория ETC, според когото Вентър е на път да създаде "рамка, в която ще може да се гради практически всичко".

Това може да е от полза за човечеството със създаването на нови медикаменти или пък огромна заплаха със създаването на биологични оръжия, отбелязва канадският учен.

Според него този нов научен пробив е огромно предизвикателство, изпълнено с рискове за човешкото общество и за правителствата.

Хедър Ковалски, говорителката на Вентър, впоследствие охлади ентусиазма на в. "Гардиън", като отказа да потвърди наличието на подобен научен пробив.

"Не сме достигнали до "синтетичен живот". Когато го направим, ще публикуваме научна статия в специализираните издания, но сме поне на няколко месеца от този момент", каза Ковалски пред АФП.http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=1106747
« Последна редакция: 10.10.2007, 15:50:05 от scientist guy »
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #59 -: 10.10.2007, 19:22:28 »

Донорската кръв бързо губи свойствата си

Кръвта от донор бързо губи някои от животоспасяващите си свойства с изчезването на съдържащ се в нея газ, който е от особено значение, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Ройтерс и Франс прес.

Това обяснява защо много пациенти се чувстват зле след кръвопреливане. Складираната кръв губи една от съставките си само за минути. Изследователи от медицинския център към университета Дюк в Дърам в Северна Каролина са установили, че азотният оксид в червените кръвни телца са ключът за прехвърлянето на кислород от кръвта в тъканите.

Този газ обаче изчезва почти незабавно, след като червените кръвни телца напуснат тялото, а това прави складирането на кръв в кръвни банки неподходящо, заяви изследователят Джонатан Стамлър, който преподава сърдечносъдова и белодробна медицина в университета Дюк. Ако в кръвта няма азотен оксид, кислород не може да стигне до тъканите.

Но ако този газ бъде добавен в складираната кръв, тя изглежда възстановява свойствата си, допълни той. Медицинската общност през последните 5-8 години се пита дали кръвта за кръвопреливания е толкова добра, колкото са били очакванията, поясни изследователят. По принцип сега имаме решение на проблема - можем да възстановим азотния оксид, но това трябва да бъде потвърдено от клинични тестове, добави Стамлър.

Неговият екип е успял да увеличи притока на кръв в сърцата на кучета, лишени от кислород, като за целта добавил азотен оксид към складираната кръв. Следващият етап е свързан с това да се установи дали тази технология е подходяща за хора.

Азотният оксид разширява малките кръвоносни съдове, като позволява на червените кръвни телца да преминат и да доставят кислород на тъканите, заявяват изследователите. Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.
   
     
« Последна редакция: 10.10.2007, 19:50:33 от scientist guy »
Активен