argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Disciplini v PU spec. Informatika  (Прочетена 11244 пъти)

J0Ke

  • Гост
Disciplini v PU spec. Informatika
« -: 17.03.2004, 16:17:00 »

Znachi znam che PU shte stava MS academy-a znam che MS-oft davat sichktie si produkti  za izpolzvane v PU i che tova e ultra udobno no se pitam shte se uchi li neshto razlichno do 4ti kurs koeto ne te zadaljava da polzvash M$oft-ski produkti ???
gledam se MicrosoftSQL ( deto garmi vinagi mai samo za Web zaiavki si struva ) ama to za taia rabota si ima MySQL mai mai i toi samo za Web zaiavki stava apak i e free.. ako pogledna ot pogleda na PU ( Msoftski produkti Free i tozi produkt pak Free ) . zashto se izbira Msoftskiq ? za PU e se edno a za nas e po dobre MySQL neznaq neznaq
ako sha e neshto hubavo da e na ORacle Bazata danni kakvo  
drugo Programirane na Visual C++  nqama imalo izbiraem na CBuilder tova po dobre ama mai veche nqama da ima pak i to i 2te sa za Windows ? che kato nqama Windows nie kvo shte pravim ?? nie nali uchim informatika ( programirane ) nikoi nikade ne e napisal Windows Programming ili pak Microsoft programmer   .
nasqakade iako se spomenava Visual C++ 6.0 tuk tame se spomenava i .net po lekcii ta i po zalite mai samo tova ima .net daje ne nasqade .. a za QT i Glide nikoi ne e chuval a i Builder-a daje mai go qnama po zalite...
drugite predmeti mai sa mass teoria i edinstveno ostava za moe uspokoenie i za MOE shtastie naistina tova che se uchat neshta na Java tova e Super naistina zashtoto Swing formite sa si OKEI pod sqakvi OS-ove .. samo che neznam za drugite predmeti to C++ dobre zashtoto se uchi samo sintaksisa tam nqama problem ama toq Microsoft SQL neznam zashto e. ili pak imah predmet Informacionni tehnologii haha kadeto se uchi Word i Excel hubavo de ama koi ot nas bi si platil za Word i Excel kato ima Star Office Open Office i etc.
se pak cial kitai mina na Open Office sled 3 godini i ministerstvoto kato mine na Open produkti i linuxi i kvo shte pravim ? nie taman shte zavarshim i mai mai shte se okaje che ne sme uchili nishto .
P.S. kakto se kazva v edna reklama na IBM : THE FUTURE IS OPEN , IBM  
Активен

GORO

  • Гост
Disciplini v PU spec. Informatika
« Отговор #1 -: 19.03.2004, 02:13:00 »


Цитат
Znachi znam che PU shte stava MS academy-a znam che MS-oft davat sichktie si produkti  za izpolzvane v PU i che tova e ultra udobno no se pitam shte se uchi li neshto razlichno do 4ti kurs koeto ne te zadaljava da polzvash M$oft-ski produkti ???[/b]

Znachi ima dosta predmeti v koito moje da se nauchi ne samo za MS produltite a i za Linux i Unix ... no v toia duh bih te pital cluchaino da ne bi da iskah i niakoi da ti prepodava i za BeOS ... ot niakolko meseca imam edin Palm pod raka ... moje i nego da go vkliuchat ako iskah ... PALM OS e super ... sega navlizat tam razni telefoni polu PC-ta tai da slojat i tiahnite OS-si ... znaeh li kolko hora nazapad im polzvat uslugite ... s dve dumi ... ako ti slojat vsichki OS-i v programata i hte se otkajeh i hte zapeeh druga pesen zahto ne se uchat po-malko OS-i ... tova do tuka sega da prodaljim  ))

quote:
gledam se MicrosoftSQL ( deto garmi vinagi mai samo za Web zaiavki si struva ) ama to za taia rabota si ima MySQL mai mai i toi samo za Web zaiavki stava apak i e free.. ako pogledna ot pogleda na PU ( Msoftski produkti Free i tozi produkt pak Free ) . zashto se izbira Msoftskiq ? za PU e se edno a za nas e po dobre MySQL neznaq neznaq
ako sha e neshto hubavo da e na ORacle Bazata danni kakvo  



Taka interesen vapros ... ot dosta vreme polzvam i MS SQL i MySQL ... chestno kazano MS SQL-a ne garmi a i mnogo neshvahtam tova poniatie tochno za kakvo garmene go upotrebiavah no kakto i da e ... znachi ... MySQL-a ne e FREE vzemi si procheti licenza ... tam pishe pri kakvi uslovia e free i pri kakvi uslovia e s MONEY ... a da ne govorim che i dosta ot nehtata koito tribva da se znaiat za SQL kato ezik ili ivaobhte celi koncepcii za izgrajdane na relacionni bazi danni ne sa realizirani v MySQL-a ... da ne govorim che MySQL ne e koi znae kolko stabilen ... a za Oracle ... kakvo da ti kaja ... i s tova se blaskam ot 1 godina ... bazata e dosta seriozna ... samo 15GB ... savsem niama da ti se iska da se zanimavah ... ne en tolkova elementaren kato MySQL i ne e tolkova lesen za klikane kato MS SQL ... nooo kato se zblaskah niakoi den hte razbereh ...

quote:
drugo Programirane na Visual C++  nqama imalo izbiraem na CBuilder tova po dobre ama mai veche nqama da ima pak i to i 2te sa za Windows ? che kato nqama Windows nie kvo shte pravim ?? nie nali uchim informatika ( programirane ) nikoi nikade ne e napisal Windows Programming ili pak Microsoft programmer   .
nasqakade iako se spomenava Visual C++ 6.0 tuk tame se spomenava i .net po lekcii ta i po zalite mai samo tova ima .net daje ne nasqade .. a za QT i Glide nikoi ne e chuval a i Builder-a daje mai go qnama po zalite...
drugite predmeti mai sa mass teoria i edinstveno ostava za moe uspokoenie i za MOE shtastie naistina tova che se uchat neshta na Java tova e Super naistina zashtoto Swing formite sa si OKEI pod sqakvi OS-ove .. samo che neznam za drugite predmeti to C++ dobre zashtoto se uchi samo sintaksisa tam nqama problem ama toq Microsoft SQL neznam zashto e.



Ami chestno kazano na edin programist na kakav ezik hte pishe mu e malko vse edno ... za kam 1 mesec se uci i si gotov ... po slojnoto e da shvaneh taka narechenite algoritmi ... ne sluchaino nai iakite knigi za porogramirane i algoritmi ne se bazirat na niakakv konkreten programen ezik a na abstraktno predstaviane na reshenieto na dadeni tipove zadachi ... taiche kakvoto i da se uchi ... ako imah jelanie da staneh programist i da, hte si go nauchih ...

quote:
ili pak imah predmet Informacionni tehnologii haha kadeto se uchi Word i Excel hubavo de ama koi ot nas bi si platil za Word i Excel kato ima Star Office Open Office i etc.
se pak cial kitai mina na Open Office sled 3 godini i ministerstvoto kato mine na Open produkti i linuxi i kvo shte pravim ? nie taman shte zavarshim i mai mai shte se okaje che ne sme uchili nishto .



Abe to verno ... Open Office ... FREEE ... eee tuka e vreme za lafa che bezplaten obiad niama ... aide da ne govorim che Open Office garmi 100 pati poveche ot MS Office ... a za plahtaneto ... kakvo da ti kaja ... kupuvat go i to mnogo ... vse pak kitai e na Open OFFICE no ostanalite 5miliarda firmi koito dvijat ikonomikata na sveta sa predimno na MS Office ... a i sled poiavata na plateni Linux-i skoro moje i Open Office da se plahta ... kakvo da ti kaja ... predi i az taka mislih ... no kogato edna uvajavahta sebesi firma zadelia MONEY za IT oborudvane i razni takiva tia ne gleda samo dali sega hte ti e FREE ... a kolko MONEY hte se poharchat primerno za 5 godini sled vnedriavaneto za poddryjka, razvitie, integracia, obuchenie i taka na tataka ... e ima ohte mnogo nehta ot koito zavisi koi hte pobedi na IT pazara ... makar che nesmiatam che moje da ima pobediteli ... ima dominirahti v dadena sfera no pak chak pobediteli  )) ... kakto i da e ...

P.S. predi godini kogato dumata PC e bila mechta e imalo sahtoto otnohenie kam IBM ... vsichki sa kazvali che sa gigant koito e monopolist i taka na tataka kakto e sega s polojenieto na MS za software ... e na IBM ohte sa si dosta golemi makar che ima i drugi proizvoditeli na PC i Serveri ... gore dolo tova hte e i s MS ...  

P.P.S. Ako iskah niakoi den moje da posporim na temata ... zabavno mi e  )) ...
Активен

J0Ke

  • Гост
Disciplini v PU spec. Informatika
« Отговор #2 -: 23.03.2004, 01:33:00 »

ooo s udovolstvie 1vo da kaja za poslednoto che sam navit da posporim   ne che se poznavame no za vsichko shte si doide vremeto
za MySQL i Microsoft SQL I za Garmeneto iskam da kaja che sa super 1:1 neznam koi ot koi copva i koi ot koi kvo pravi   sigorno MySQL sha copva source-ovete na Microsoft SQL i zatova shte garmqt i shte se darjat po pochti identichen nachin neznam tova go ostavqm na drugite.
Znachi znam za edno vreme za IBM che vsichki sa bili protiv nego . as i sq ne sam mnogo za nego prosto mi haresva che vodi pregovori s Msoft za Microsoft Office pod linux kakto i tazi reklama za Open Source software-a IBM si ima AIX .. ( neshto koeto ne mi haresva ) taka che da si se opravq IBM ...
as ne govorq protiv Microsoft samo zashtoto te sa Monopolisti i sa golqama firma
Az govorq protiv tiah ako taka moje da se izrazq zashtoto nemoga da si obqasnq kak moje .. a ve da fanem Windows 2003 server . nachi kvo ima toi :
1vo ) kernel .. kakto znaesh tek upuvat razbraotkite koito sa pravili QNX v tazi oblast taka che kakvo ideite sa si tehni ? micro kernel e super e spor nqama ama koi kvo e pisal ..... malko me samnqava da se pishe izobshto v microsoft
2ro) services .. pochti sichko si e BSD license   .. bez komentar
i kvo ostava ? IDEITE ? ideite si gi typchat ot windows 98 s izvinenie tiq forms veche kato vidq v nqakoq kniga Windows Forms i mi ... idva da se izhilq  
ama spoko de to chast ot source-a izteche taka che sq sha vidim wine dali nqama da drypnat v emulaciata na WIN32API-to pone malko .
za BeOS .. LOL SUPER EEEEEEE   da ti kaja super iaka ideq sichko e super vadi nenormalni proizvoditelnosti .. za Multimedia e nomer 1 spored men makar che vseobshtoto mnenie e "Ne ne za multimedia e windows linux e samo za serveri " kvo da kaja ? .
btw vij Zeta tova e kak da kaja VaZRAJDANETO na BeOS2 .. ie Great  
za tova do kolko Linux shte stane platen . as ne sam kazal che iskam Windows da e Free ... iskam da e Open   i iskam da ima neshto kato GNU ili pone BSD license-a koeto da mi pozvolqava da pipam kadeto si iskam i da znam za kakvo plashtam .
a i na posledno miasto Msoft opredeleno ne mi haresvat kato politika kato sichko zaradi glupostite s software-nite patenti v USA .. posledno biaha patentovali edna ideq deto q ima v sumati OS-ove dori v MacOS ot sigorno 90te ... a v Gnome q ima ot kakto sam Linux user i kakvo ? praskat patenta i aide , ama SuSe nali e germansko sha im sipqt te na Msoft moje i sumati pari da napraat SuSe ama taka e.

A i nemoga da razbera nali na izlojenieto na Den Na Microsoft se kaza :Microsoft vodqt otvorena politika . t.e. kam ne microsoftski programi ezici i etc. ? togava zakvo vehe nqama Microsoft VM s WIndowsite ??? shtoto napraiha copy paste na ideite na SuN za Java i se poluchi edno C# deto si e Java samo che bez dosta neshta.

P.S. Izvoda ot sichko e che Microsoft e edna predpriemacheska kompania taka si e ... za neq vajnoto e da pecheli pazari i da spazva srokovete..
as predpochitam da viarvam na edna kompania ot PRogramisti otkolkoto na kompania upravlqavana ot predpriemachi mislq che vseki uvajavasht sebe si programist bi triabvalo da zastane zad tazi ideq i zad GNU dvijenieto , a raznite mu tama ikonomiki da si blyskat na windows ako iskat.

i na posledno miasto samo 2 neshta .
1viq e za hora det si vikat zakvo da minavam na Linux kato imam Windows i ne plashtam nishto : shte kaja samo "EI sq kato vleznem v Evropeiskiq saiuz det seki se buta za tama sha vidim kolko nqama da plashtate sichko sha plashtate "
2roto e edna dosta stara i iztarkana fraza podmiatashta se nasqakade idvashta neznam ot kade poddarjana ot dvijeniq kato GNU dvijenieto i etc. a imenno
 "poznanieto e za vischki"
Активен

sasquatch

  • Гост
Disciplini v PU spec. Informatika
« Отговор #3 -: 02.06.2004, 14:57:00 »

"a MySQL i Microsoft SQL I za Garmeneto iskam da kaja che sa super 1:1 neznam koi ot koi copva i koi ot koi kvo pravi  sigorno MySQL sha copva source-ovete na Microsoft SQL i zatova shte garmqt i shte se darjat po pochti identichen nachin neznam tova go ostavqm na drugite"

Ti choveko izobshto ne si v chas. Znachi MySQL i MS SQL bili 1:1. Eto ti nqkolko ot neshtata koito ama izobshto ne sa 1:1: V MySQL po default nqma izobshto poddryjka na realcionni BD, trbva da imash InnoDB za da poluchish takava poddryjka (standartniqt tip tablici - MyISAM ne poddyrja vunshni kliuchove i srodnite im constraints), a InnoDB sluchaino se razrabotva ot edna firma s chisto komersialni celi - za da mogat da si prodavat hot-backup software-a pokrai bezplatnoto InnoDB.Posle idva momenta v koito otkrivash che v MySQL izobshto nqma syxraneni zaqvki i trigeri a v MS SQL ima (shtqlo da ima v versiq 5 ako se ne lyja). Sled tova druga edna osobenost na MySQL e che na nqkoi mesta se otklonqva ot ANSI SQL standartite za razlika ot MS SQL. Kolkoto do gyrmejite - tyi kato sluchaino imam opit i s MySQL i s MS SQL i s nqkoi drugi SQL sistemi za upravlenie na BD (kato Oracle i PostgreSQL) spokoino moga da kaja che MySQL gyrmi nai-mnogo ot izbroenite   (osobeno v sravnenie s Oracle i MS SQL). I taka vse oshte li tvyrdish che MySQL i MS SQL sa 1:1, kakvo shte kajesh? Nishto ne mojesh da kajesh.
Активен

JOKe

  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2656
  • Code or Die
Disciplini v PU spec. Informatika
« Отговор #4 -: 02.06.2004, 22:33:00 »

e oki   as ne sam kazal che MySQL e po dobrata nali ? ama pone e free normalno e MS SQL kato ne efree da ima pone nqakvo nadjgrajdane i mn poveche neshta kato tezi koito spomena i se pak bazata danni na Oracle poddarja sichko koeto ima v MS SQL + oshte 10 gb gluposti ? nali taka ? sorry ama se pak ako ne sam prav skarai mi se ako nqakoi me nauchi dori za 2 semestara ili za 3 nqama znachenie na Oracle baza Danni mislish li che nqama da e po dobre ot 1 semestar MS SQL v koito se uchat samo nai prostite zaiavki koito si gi ima nasqakde dori i v MySQL ?
ave kakto i da e   zareji bazata danni se pak temata ne e otnesena samo do tiah nali ?  

P.S. da jivee JAVA,GUI licenza, Free Compilatorite, Usmihnatite hora.
Активен

JOKe

  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2656
  • Code or Die
Disciplini v PU spec. Informatika
« Отговор #5 -: 02.06.2004, 22:36:00 »

aa sarbqt me prastite da spomena neshto za Microsoft OFfice .. koito beshe spoemnat gore  
znachi Microsoft Office 2000 i nadolo vsichko bez patchove probvaite da napishete na work slednoto
void main() {
int a;
doube b;
}
primerno ... shte vi kaja kvo stava Word zabiva   ...
nqama da govorq za bugove..
OpenOffice moje da garmi ama toi ot kolko vreme e ? godina ?? dali stana  
sajelqavam che postvam nova tema ama ne go napisah v predniq post a tyi kato nemoje da se editva ...
Активен

sasquatch

  • Гост
Disciplini v PU spec. Informatika
« Отговор #6 -: 30.06.2004, 11:21:00 »

JOKe, човеко как ще се забие word от това? Не е възможно той не интерпретира текста който му въвеждаш като програма написана на С. Иначе на Java и аз се кефя макар че лапа памет като ламя   Иначе не си съвсем прав че във ФМИ се учат само най-простите неща за SQL, ако питаш повече на упражненията - ще ти кажат повече. Иначе наистина би било добре да има избор примерно между Oracle и MS SQL Server (защо не и SAP DB или IBM DB/2), а не да учиш задължително само MS SQL. Но специалност Информатика е сравнително нова във ФМИ и все още няма достатъчно преподавателски кадри за нея.
Колкото до Open Office, типично за Sun е раздут и бавен, просто не е никаква кнкуренция на M$  

[This message has been edited by sasquatch (edited 04-07-2004).]
Активен

Емил Дойчев

  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 278
Disciplini v PU spec. Informatika
« Отговор #7 -: 07.07.2004, 14:54:00 »

Много интересна тема сте захванали. Съжалявам, че се включвам чак след 4 месеца, но сега я видях.

JOKe, първо да вземем да си изясним какво е ФМИ. Това е факултет на/към УНИВЕРСИТЕТ. Самото название на учебното заведение говори за предназначението си - УНИВЕРС.... Определено не е занаятчийско училище. Тук занаят няма да научиш и не това е целта.

Затова не е толкова важно с какви продукти се водят семинарните занятия (т.е. упражненията). Важно е да се научат принципите.

Езикът Java се учи защото това е 100% обектно-ориентиран език. Какъв по-хубав начин да се научат принципите на обектно-ориентираното програмиране...? Тук мога да ти кажа, че няма значение с какъв продукт се работи - дали ще се пише в Notepad или на JBuilder е все тая. Важно е да се научи приципа.

C++ пък е много разпространен и мощен език. Това дали ще се упражнявате на Visual C++ или C++ Builder пак е без значение.

Сега учиш... утре ще работиш и тогава ще разбереш, че всъщност клиентите искат от теб да програмираш на "нещо" за "някаква" платформа и то за точно определен срок. Единствения начин да се справиш е да си наясно с принципите. Защото в други ден друг клиент ще пожелае нов продукт с коренно различни изисквания.

Ако смяташ, че тясно ще се специализираш в дадена област - OS + език за програмиране, с най-добри чувства мога да ти спестя мъките и да ти предложа да си смениш професията. Съвременните условия са такива, че можеш да оцелееш само ако си гъвкав. А това, в нашата професия, освен всичко друго включва и възможността да се адаптираш бързо към новите програмистки условия. За това няма да ти помогне факта че си гуру на Visual Basic, Delphi или Java... да повтарям ли пак - принципи, начин на мислене, способност за решаване на проблеми на логическо и концептуално ниво, а не на ниво език за програмиране!!!

Абе тоя пост стана много дълъг, но искам да се изкажа и за другите точки от темата    

Относно базите данни. Моля ви се не наричайте MySQL база данни. Има много хляб още да се изяде докато това недоносче се доближи до истиското определение за БД. А твърдението, че MS SQL Server става само за web заявки звучи абсолютно несериозно и го оправдавам с липсата на практически опит. Има стандарт, който се нарича SQL 92. MySQL поддържа около 40-50% от него. Във ФМИ и на лекции и упражнения се набляга в/у изучаване на стандарта - без значение каква е базата данни - MS SQL Server, Oracle, Informix и т.н. Защо обаче се използва MS SQL Server? - защото е много лесен за администриране. Нали не искаш да прекараш едно цяло упражнение от 4 часа в създаването на една БД? (Oracle). Освен това не мога да си представя как на всяко работно място ще има инсталиран Oracle     (разбира се правилния подход е само на едно място - сървър, да се инсталира СУБД, но за целите на обучението е по-удобно на всеки компютър да има таква). Повярвай ми Oracle е една много тежка СУБД. За използването и трябва да има наистина стабилни доводи. Важно е да се научи стандарта. Работата с конкретната СУБД и нейните разширения ще я научиш на работното си място. Т.е. заята се учи заедно със стажа.

Относно операционите системи. Има ли всъщност значение на каква OS се работи в компютърните зали? ОС е такава, че да може да се осигури надеждна поддръжка, да е удобно за работа и да е масово разпространена. Е, извинявай ама прехваления Linux нещо не покрива нито едно от тези "изисквания". Около 75% от студентите във ФМИ се учат да движат мишката и ако трябва да оправят и с Linux в същото време аз не бих се наел да водя нито едно упражнение. Тук пак не е толкова важно каква е ОС. Важно е да се знае принципа. Затова си има и предмет ОС.

А за предмета Информационни технологии - моите съболезнования. Смятам, че е абсолютно недопустимо специалност "Информатика" да тренират "компютърна грамотност" по време на упражнения. Това наистина е несериозно отношение. По този повод смятам да не се изказвам за Word/Excel и техните имитатори.

Благодаря на изтърпелите да прочетат целия ми пост    


[This message has been edited by emil (edited 07-07-2004).]
Активен

Райчо Мукелов

  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 486
  • I snuggle with subwoofers
    • HULTIG - Human Language Technlogy and Bioinformatics Interest Group
Disciplini v PU spec. Informatika
« Отговор #8 -: 08.07.2004, 14:40:00 »

Общо взето съм съгласен, само не виждам някой да е казал, че MS SQL става само за Web и че Oracle върви на 386

[This message has been edited by sasquatch (edited 08-07-2004).]
Активен

Емил Дойчев

  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 278
Disciplini v PU spec. Informatika
« Отговор #9 -: 08.07.2004, 22:44:00 »

quote:
Originally posted by J0Ke:
... gledam se MicrosoftSQL ( deto garmi vinagi mai samo za Web zaiavki si struva )  ...



А за Oracle и 386 и аз не виждам някой да е казал нещо.
Активен

JOKe

  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2656
  • Code or Die
Disciplini v PU spec. Informatika
« Отговор #10 -: 08.07.2004, 23:07:00 »

 a ve na seki razlichno mu vyrshi rabota prosto as imam kolegi deto neznaqt che sashtestvuva neshto razlichno   .. tva e problem pone spored men i netriabva da e taka kakto i da e.
Активен

JOKe

  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2656
  • Code or Die
Disciplini v PU spec. Informatika
« Отговор #11 -: 08.07.2004, 23:08:00 »

dano sam si uluchil parolata.
blagodarq za golemiq post as mislq che nqama nishto losho v golemite post-ove dori naprotiv.
samo da kaja neshto otzad na pred :
choveche poviarvai mi Word i Excel mi beshe nai trudniq izpit po informatika do momenta taka che donqakade imashe polza ot nego   se pak kato si sviknal na StarOffice e hubavo da vidish i MsOffice (koito ne biah puskal ot 98ma godina.)
Активен

JOKe

  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2656
  • Code or Die
Disciplini v PU spec. Informatika
« Отговор #12 -: 08.07.2004, 23:08:00 »

Za Bazite danni dano naistina se uchi ne samo tova koeto sym chel zashtoto as chetah chast ot edni lekcii + uprajneniqta tyi kato mi se naloji da gi pogledna ( za 1 vecher ) i .. ne vidiah nishto koi znae kolko navytre osven standartni zaiavki po 1-2 ot sqaka za proba i tova e..
nqamam tarpenie da vidq za kakvo stava vypros tazi godina ( zashtoto sega biah 2ri kurs) .
a kolkoto za Java neznam moje bi si ostanal s vpechatlenie che as imam neshto protiv neq ili neshto podobno ne naprotiv, da jivee Java   .
Prosto malko se iadosah tyi kato kolko mmm 4 semestara ucha C++ i kakvo nauchih :
1)Sintaksis ot roda kak se pishe if else i kak se vika funkciq
2ri semstar ) kak se pishe struct !! znachi cial semestar uchih stuct bla { int a; int b;}ekzemplqr;
+ ukazateli   ye
3ti semestar) class che ima public i protected i private i che e kato struktora i che bilo jelatelno edi kakvo si da e private a ne public ( nikoi ne mi kaza ETO zatova tova i tova triabva da e taka ).
4ti semstar :
zabeleji ne kak da polzvam std::vector<Type> ili queue ili stack ili set ili map ili neshto drugo .. a kak da si pisha queue vector ( edva li shte mi se naloji i se pak ako mi se naloji epa shte otvorq google i sha vidq edin example ne da go ucha cial semestar )
ta znachi 4 semestara ucha tova sled koeto reshavam da zapisha pri Gospodin Nikolay Manchev da e jiv i zdrav izbiraem predmet po JaVa pri koeto choveka za 1 semestar predade sintaksis + klasove + nasledqvane + interfeici + vectori spomena ArrayList HashMap i kakvo li ne + Threads !! + Runable interfeisi e Zdrave mu kaji  
Threads na C++ daje sled kato se zapoznah s MFC otgore otgore pak nemojah nishto da shvana a pyk na Java za 1 semstar znaeh poveche otkolkoto 4 semestara na C ..   ako moje da se kaje che znam neshto na C .
ta ideqta mi e ne che se oplakvam   naprotiv haresva mi FMI i specialnost Informatika poveche ot vsichko drugo v BG. ( i ne samo ) i vse pak moje da se iztiska sichko i da se predavat za 4 godini prosto nechoveshki neshta koito shte budat prekrasni mn interesni a ne da se gubi vreme kakto stava do sega moje bi nqama prepodavateli dostatachno pone studentite ot gornite kursove se tova mi kazvat , moje bi shte se namerqt prepodavateli i predmeti i shte stane super no az shte sym zavyrshil kakto i moite kolegi ta q kajete vsichko moje li da se napravi neshto ili nemoje po otnoshenie na tova koito iska da nauchi poveche da moje da go nauchi ? nemoje li da se izmisli neshto   shtoto i as znam i vie znaete che da hvanesh edna kniga za MFC ili edin uchebnik po Geometriq ( tazi koqto predava docent Manev ) nishto nqama da se razbere no ako nqakoi ti go predade sichko e pesen dori geometriqta se okaza interesna.
i posledno kak stoqt neshtata s prepodavaneto na "neshto" dori kato izbiraem/fakultativen predmet ot studenti/uchenici/vynshniq hora ne prepodavachti i ne ucheshti v fmi i etc ? prosto mi e interesno zashtoto as sym siguren che ako v nqakoq firma predlagat da kajem MFC programing za naprednali primerno na cena 300lv nikoi ne bi zaipsal no ako idesh pri prepodavatelq v tazi mm akademia da kajem  i mu kajesh choveche taka i taka iskash li edna dobra kauza da napravish predavash Osnovi na MFC v FMI 1 semestar 7 sedmici po 4 chasa na sedmica da kajem shte zaribish studenti i shte ima i takiva koito shte ti se zapishat na kursa e pa se nqakoi shte se navie ( as bih se navil ako bih bil na mqstoto na takyv chovek.
 ili pyk ima studneti zaneshti mnogo i mojeshti mnogo primerno nqama da spomenavam imena i se pak edno mom4e 1vi kurs e C# znae ASp.net moje da kaje neshto ta i pone poznavam 5 choveka deto vednaga biha se zapisali pri nego dori da ne moje da prepodava super to stiga da napishe source-a i da kaje toq red kvo pravi toq kakvo pravi ne sme deca veche ta dori tova bib ilo super. ta kak stoqt neshtata s tezi neshta  
p.s. sajelqavam za golemiq post doide mi muzata qvno.
Активен

Цуйка

  • Гост
Disciplini v PU spec. Informatika
« Отговор #13 -: 09.07.2004, 09:39:00 »

Както Емил вече каза тук не могат да те научат на занаят. Ти може и да си много навътре в материала, обаче доколкото си спомням за повечето ми колеги изпита по ООП беше един от най-гадните в цялото следване (аз се успах, дойдох 10 мин. по-късно и Донева не ме пусна да вляза... И аз не съм чел за него, на поправката имам 6.00   Ама това съм си аз   Като знам как се гърчеха горките ми колежки чак гадно ми става... И не разбирам какво толкова си се влюбил в това MFC... Кажи ми за какво ти е? Има една библиотека - wxWidgets се казва. Едно че е платформено независима, друго че ако искаш примерно да направи highliting на някой бутон няма да ти се наложи да изпишеш една торба код. Можеш да направиш ВСИЧКО, което можеш с MFC, само че доста по-лесно и доста по-portable. Нишки под WIN се правят или с AfxCreateThread() за MFC или само с CreateThread()  (тфа си е WIN32 функция). Друг е въпроса със синхронизацията на споделените ресурси... C++ не е Java и никога няма да бъде. Ако искаш да пишеш на C++ нишки за Win ще трябва доста обстойно да се запознаеш с един куп мутекси, събития, семафори, тръби, file mappings и разни такива интересни нещица... Иначе - "Debug Assertion Failed" и "Access Violation" до побъркване... И се подготви да губиш ужасно много време и за най простите неща...

А да... по принцип не е нужно да знаеш какво има в един vector за да го използваш нали? В смисъл всеки може да напише един свързан списък... Отвори му обаче сорса в STL и ако разбереш и ред от написаното те признавам отвсякъде...
Активен

Емил Дойчев

  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 278
Disciplini v PU spec. Informatika
« Отговор #14 -: 09.07.2004, 11:19:00 »

JOKe, мисля, че ако свалиш малко нивото на очакванията си ще ти е по-лесно. Нека ти обясня някой неща. Не много отдавна бях студент, от тогава съм водил и много упражнения и малко лекции и знам как изглеждат нещата и от другата страна.

1. Представи си курс от 60 човека.

2. В този курс има 5% студенти, на които може да се каже, че информатиката им идва отвътре.

3. Лекциите се посещават от макс. 20 човека, като повечето от горните 5% не ги посещават заради т.5 (по-долу)

4. Повечето от хората, които посещават лекциите не могат да разберат за какво става въпрос. Не, че не искат. Просто не могат. Е то и аз да ида да слушам лекции по медицина само защото, виждаш ли, медицината е супер далаверна специалност и аз нищо няма да разбера. Просто човек трябва да знае какво иска и дали това е по-силите му.

5. Преподавателя Х е длъжен да направи лекциите/упражненията такива, че да се разбират поне малко от средното ниво студенти. Ако лекциите не се разбират от повечето посещаващи ги се получава следното:
   а) ефекта на телето - седят пред теб една дузина телета и те гледат умно. Повярвай ми ако няма диалог с аудиторията е ужасно трудно да изкараш дори 45 минути.
   б) кланница на изпита - кому е нужно това? Да не говорим, че едно от оправданията веднага е: преподавателя не си е свършил работата.

Искам да ти кажа, че нивото на преподаване се определя на първо място от нивото на обучаващите се. Не те познавам, но звучиш като да си от онези 5%, които споменах по-горе (Цуйката същу   ). Но я се огледай около теб и ми кажи колко от твоите колеги ще са във възторг от всички неща, които изброи, че искаш да научиш на лекции за C. Друг е въпросът, че ти явно си ги научил вече тези неща и сам си стигнал до извода, че няма смисъл да чакаш някой да ти го сервира на готово. Университета ще ти даде базата, а за развитието разчитай само на себе си.

Относно спец-курсовете. Да, прав си, че след като на лекции не се водят "интересните" неща това трябва да става под формата на спец-курсове. Само, че не е толкова просто да се намери някой професионалист, който да "разкаже" нещата. Причината е, че ако този човек X иска наистина да е полезен на студентите, посещаващи неговия курс, а не да се изправи и да говори несвързано, то той трябва да се подготви. Не може да излезеш пред някого да говориш с идеята да го обучаваш без да си подготвен. Е, поне аз не мога. А подготовката на един лекционен курс не е лека задача. Има много неща, които трябва да се обмислят внимателно, а това определено ангажира и отнема време. Ако пък знаеш, че това го правиш инцидентно - т.е. само за един спец-курс за една година, който при това е платен много оскъдно, съвсем загубваш интерес.

Нещата никак не са прости, но след като имаш желание и амбиции можеш да се заемеш сам с усъвършенстването си. Според мен най-добрия начин да го постигнеш е като си намериш интересна тема за дипломна работа. Догодина ще си в 3ти курс, доколкото разбрах, а точно тогава е времето да се захванеш с дипломна работа ако искаш да научиш нещо повече. Най-лесно се учи когато имаш проблем, над който да работиш. Безцелното четене е по-малко полезно    .

А за сравнението между това, какво са ви преподавали за C++ и Java не си прав  . Различните видове колекции - Hash, Vector, List и т.н. са част от езика Java и би било тъпо да ви занимват с реализацията им, докато в стандартния C++ (ANSI) такова нещо няма. Затова на лекции не могат да ви преподават как се работи, примерно със списък на C++ без преди това да са ви показали как се реализира. А сега си прочети пак т.4 и 5 горе и ще си отговориш защо не са стигнали до работата със тези структури  

Между другото сега се сещам, че имам тема за дипломна работа, която смятам, че ще ти е интересна - включва работа със C++ Builder и MS SQL Server. Ако те интересува може да се свържеш с мен    


[This message has been edited by emil (edited 09-07-2004).]
Активен

Райчо Мукелов

  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 486
  • I snuggle with subwoofers
    • HULTIG - Human Language Technlogy and Bioinformatics Interest Group
Disciplini v PU spec. Informatika
« Отговор #15 -: 09.07.2004, 15:05:00 »

>А за Oracle и 386 и аз не виждам някой да е казал нещо

Не схващаш иронията  
Както и да е - целта ми не беше да се заяждам.

[This message has been edited by sasquatch (edited 09-07-2004).]
Активен

Емил Дойчев

  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 278
Disciplini v PU spec. Informatika
« Отговор #16 -: 09.07.2004, 16:40:00 »

Защото ми липсва визуален контакт.

[This message has been edited by emil (edited 09-07-2004).]
Активен

Райчо Мукелов

  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 486
  • I snuggle with subwoofers
    • HULTIG - Human Language Technlogy and Bioinformatics Interest Group
Disciplini v PU spec. Informatika
« Отговор #17 -: 09.07.2004, 19:09:00 »

Иначе за базите данни напоследък взех да ставам фен на PostgreSQL (http://www.postgresql.org/) - много по-добре е от MySQL като възможности и се разработва от доста отдавна, освен това е под BSD лиценз.
Активен

JOKe

  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2656
  • Code or Die
Disciplini v PU spec. Informatika
« Отговор #18 -: 09.07.2004, 22:28:00 »

ще карам отзад напред  
sasquatch : и аз вече нея ползвам ( PostgreSQL ) тя вече върви с Дефаулт Инсталацията на Дебиан "Sarge" който още е тестинг но няма нишо съпер си е.
Колкото до Оракъл маи няама 2 мнения че тяхната БД е най добрата но и доста голяма с прекалено много неша за изучаване за 1 семестър в университет възможно е но е тръдно :П виж направи факултативен курс по Оракъл БД ще ти намеря 24 човека   от раз.
emil : чесно казано много хора в ПУ непознавам и незнам как е в другите курсове но честно казано съм доста радостен защото в 2ри курс са доста повече от 5% има едно 20% който "неискат да учат информатика " искат да избутат бъкалаври и да учат икономика( за мен тези хора са пълна загадка ) , колкото до това да се занимавам и т.н. колко съм се занимавал едно време искам да кажа че съм завършил Търговска Гимназия в Пловдив и си няамах Хал от информатика(програмиране) като изклиучим  Баш Скрипт ХТМЛ и Флаш и разни такива "нещица"; .
Значи чесно казано знам каква е идеята знам че се преподава за средно ниво или дори под него просто ми е тъжно че математиките едвам се взимат а информатиките се дават според мен триабва да е обратното се пак сме влезнали информатика   . Може би ако знаех как е в другите университети бих се успокоил но се притеснявам след 2 години аиде 3 като завърша дали ще бъда на достатъчно ниво за да бъда конкурент на всички останали завършили СУ ; Нов Български ; Американски и Сякви други поне на териториата на България. Ясно ми е че само със нещата в униврситета нестава занимавам си се и сам но незнам дали е достатачно .
за C++ Builder нищо незнам и немога да помогна особенно сега след като ги купиха Борланд мисля че няама и смисъл да почвам да го уча иначе се занимавам с Java отгоре отгоре незнам за какво ниво съм от 3-4 месеца . за MFC не че го хваля дори напротив загубих 2ри семестър да го уча и нищо се едно незнам ако го сравня това което знам за Иава колкото до нишките в MFC и с наследяване на CThread  може да се прави.
Цуйка: wxWidgets  ?? я даи инфо повече за 1ви път го чувам а за мен е най важна преносимоста затова съм се сприал и на Иава в момента де. как се постига качва се малък интерпретатор към секи апп ? нещо подобно на GTK+ Engine за Windows ли е ? защото то и  GTK си е преносимо ако не се лъжа QT също макар че лиценза му не ми допада ( ако не го купиш триабва да пишеш само GPL apps }та я даи малко инфо.с 2 дъми.
Активен

Емил Дойчев

  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 278
Disciplini v PU spec. Informatika
« Отговор #19 -: 10.07.2004, 00:38:00 »

JOKe, поздравления за поста на кирилица   Много ме е яд когато чета някакъв пост написан на латиница. Е, имаш още да поработиш в/у писането на кирилица, но като начало е добре  

Мисля, че няма от какво да се притесняваш за сравнението си със завършилите другите университети. Моето мнение е, че дори и престижен западен (източен и др.) университет да си завършил ако не работиш достатъчно за собствените си знания пак до никиде няма да я докараш. А за това дали се занимаваш достатъчно сам, може да си сигурен, че отговорът е - не, не и никога не   Ако беше достатъчно това би означавало, че знаеш всичко, а това е леко невъзможно при положение, че всеки ден излизат нови неща (и не само в нашата област).

Така, че дерзай   и успех.
Активен