Фидодидо, първо да те поздравя за успения избор
Балканистиката е добре замислена като идея, но за жалост като изпълнение доста неща куцат.
Както и да е, ще се опитам накратко да представя нещата, които биха ти били полезни:
Животът в Пловдив ще ти хареса, ако си падаш по големите и спокойни градове. И на него му куцат доста неща - като например липса на работа за такива от нашия бранш, но нищо, оптимист съм, че това ще се оправи
За Балканистиката: програмата е доста ориентирана към историческите дисциплини, към литературните също, а от езиците - можеш да разчиташ да научиш добре (и то ако си падаш по якото упорито четене) гръцкия. Преподавателите са доста добри, с малки изключения, които не е етично да споменавам тук.
Историците са също чудесни специалисти, а в литературните дисциплини ще имап възможността да се насладиш на приятните (макар и с тежка материя) лекции на големи имена като Клео Протохристова, Светлозар Игов и т.н.
Приготви се за сериозна сума, която ще трябва да отделиш за българо-гръцки и гръцко-български речници, които за щастие вече са налични в книжарската мрежа. Също така, има и един достолепен речник на Бабиньотис, който ако си късметлия и те пратят с някоя стипендия в Гърция, ще можеш да си купиш от там за скромната сума от 80 евро
Предлагат се възможности по програма Еразъм - заминаване в гръцки университет за 4 месеца, с пълна издръжка от тяхна страна - не изпускай подобни шансове, но гледай да се възползваш поне след 2-ри курс. В началото си дай шанс да прецениш как ще се чувстваш с езика.
Не разчитай да научиш сръбски, албански и румънски - те се учат за обща култура, а може и нея да не придобиеш. Сега, доколкото знам, преподавателят по румънски е доста стабилен, което гарантира по-добра подготовка от тази, която се предлагаше в началото.
Приготви се за яко учене, редовно присъствие на лекции и упражнения и здрави нерви, както и упоритост в борбата с бюрокрацията
Чудесно преимущество е фактът, че специалността е магистърска, което надали в началото осъзнаваш колко е важно не само за теб, но и за джоба ти
Ако нещо съм пропуснала или те интересува по-конкретно...питай
П.П. Стягай си дупето и учи здраво, защото трудно се влиза в тази специалност.
Сега мисля, че приемът доста се улесни, по мое време се влизаше с история и езикова култура. Така че и това е плюс за теб.