argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Един разговор за ПУ и балканистиката  (Прочетена 10576 пъти)

fidodido

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 12

Здравейте!
Аз съм от Русе и тази година ще взема участие в кандидатстудентската кампания.Дълго време обмислях възможните варианти за обучение и в крайна сметка се спрях на няколко,един от които е балканистика в ПУ.Истината е обаче,че тук,в Русе,информацията,репутацията и въобще всичко свързано с вашето учебно заведение почти не достига.Разбира се,всеки,пожелал да потърси,намира,но все пак,като цяло,не се обсъжда от канидат-студенти вариант за следване в Пловдив.В тази връзка бих искал да ви помоля за едно по-обширно описание на следването в Пловдив и по-специално внимание да се обърне на филологическия факултет и балканистиката в частност.Какви са вашите впечатления?Какъв е живота в Пловдив ... въобще всичко,което бихте могли да споделите!

Благодаря!
Активен

MaryGud

• Модератор
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 7
Re: Един разговор за ПУ и балканистиката
« Отговор #1 -: 20.03.2007, 09:36:27 »

В специалността "Балканистика" обучението е редовно, 5 години, завършилите получават образователно-квалификационна степен "магистър" (балканист-филолог, балканист-историк, преподавател по новогръцки език и литература в средните училища).
     Интересът на кандидат-студентите е изключително висок.
     Минималният бал през 2006 година за мъже беше 30, а за жени - 33,60.
     Предметите, които се изучават, и тяхното разпределение по години могат да се видят на адрес: http://slovo.uni-plovdiv.bg/curricula/Plan2006.pdf
Активен

The_Warlord

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 701
  • "I can't = I fear...do NOT fear!"
« Отговор #2 -: 20.03.2007, 11:53:35 »

Аз уча химия ... но мога да ти кажа че ако дойдеш в ПУ няма да съжаляваш ! Поздрави!
Активен
When you reach the Hell tell them I'm sending you - you'll receive a group reduction!
Животът е кратък, заверките - вечни!
Пловдив на три морета !!!

fidodido

• Неактивен Неактивен
« Отговор #3 -: 21.03.2007, 15:20:28 »

Благодаря ви за отговорити,но аз все пак си направих справка също за бал,учебен план и т.н. Искаше ми се да прочета мнения на балканисти или техни познати,като кажат това,което никой няма да обяви другаде.Близо 100 човека са разглезали темата,а само 2ма - отговорили.Надявам се на по-голям отзвук.
Активен

dummy

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 17
« Отговор #4 -: 21.03.2007, 16:22:01 »

Ако интересите ти са към история, хубаво, но ако са повече към езиците, да ти кажа, че само гръцки се учи сериозно.
Активен

fidodido

• Неактивен Неактивен
« Отговор #5 -: 21.03.2007, 20:49:13 »

И аз това забелязах.Не са ли прекалено много часовете по гръцки в сравнение със сръбския,румънския и албанския?Знаете ли дали има някаква възможност това да се промени по някакъв начин?
Активен

DESSYJO

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 33
« Отговор #6 -: 22.03.2007, 12:51:18 »

Поздравявам те за темата!Мн е смислена.Аз я чета, но тъй като все още не съм част от голямото пловдивско "семейство" се въздържам от коментари.   :wink: :handshake: :y: Успех!!!
Активен
`Misli s vremeto,ostanaloto 6te doide s nego` A.Einsteinn
:)

p6ebem

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 219
« Отговор #7 -: 26.03.2007, 16:11:38 »

fidodido, нормало е само един език да бъде силно изучван, тъй като практически не е възмойно да научиш да говориш 4 езика за 4 години. И затова хората са решили да се изучава интензивно само един (т.е. гръцкият). То със него няма да ти е лесно, а да не говорим за румънски и албански, които също не са близки до родния. Така, че по добре да си научила добре гръцки, отколкото да научиш по малко от 4 езика и след време да ги забравиш. :-)
Активен

Много[Т]очие

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 40
« Отговор #8 -: 27.03.2007, 10:49:41 »

Целта е гръцкият език да бъде научен на филологическо ниво. Това е едновременно филологическа и историческа специалност. Аз я уча вече за втора година и съм много доволен. Нейна подобна специалност е БНЕ (Български и Новогръцки език), като може да се каже, че при нея наблягането на гръцкия е още по-голямо, тъй като специалността е с тенденции да бъде трансформирана в чиста гръцка филология.
Ами, те колегите са изброили пътищата за реализация от Балканистиката. Мога да добавя също, че може да се работи в културната сфера, а защо не и в журналистиката.
Аз лично я избрах заради изключително обширната обща култура, която би ми дала. Обучението по гръцки език е през всичките 5 години на обучение (специалността е директно магистърска), а на осаналите балкански езици са отделени по 2 семестъра. Още в първи курс е отделено внимание и на мъртвите езици - съответно 2 семестъра старогръцки и един семестър латински език.
Да си приная, става тежичко - аз съм обременен с много кълване (учене) още от сега. И не съм почнал тази седмица да кажеш... просто нещата са страшно много и много различни. И всички изискват да им обръщаш внимание. Но... това да не те плаши - все пак, следваме висше, за да се научим!
Двете специалности с гръцки език често организират гръцки партита, на които става купон.
А и ако влезеш в Балканистика със сигурност ще ти преподава г-н Петров - а в неговите часове гръцкият е удоволствие.  :#1:
Активен
*********** Аз слушам радио НЕКО **************                   

http://radio.uni-plovdiv.bg

Ivan_Ivan

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 128
« Отговор #9 -: 27.03.2007, 19:48:31 »

Дано си прав за трансформирането на Бълг. ез. и новогръцки в Гръцка филология. Според мен е задължително наред с "хибридите" да има и "чисти" филологии: гръцка , испанска
Все пак "хибридите" дават педагогически профил , а филологиите са си филологии ( в никакъв случай не подценявам "хибридите"-някой да не се обиди ).
Мен лично гръцкият много ме привлича като език и с удоволствие, при наличие на една "чиста" филология бих записал втора специалност-гръцки
Активен

Много[Т]очие

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 40
« Отговор #10 -: 27.03.2007, 21:05:18 »

Лично нашият преподавател г-н Петров ни е съобщавал тази подробност. Това е амбиция на самата професор Пороманска - автор на нашия учебник по гръцки език, както и основен основател и инициатор на двете специалности с гръцки език.
Активен
*********** Аз слушам радио НЕКО **************                   

http://radio.uni-plovdiv.bg

Manila

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 19
« Отговор #11 -: 03.04.2007, 22:42:28 »

Фидодидо, първо да те поздравя за успения избор :y:
Балканистиката е добре замислена като идея, но за жалост като изпълнение доста неща куцат.
Както и да е, ще се опитам накратко да представя нещата, които биха ти били полезни:
Животът в Пловдив ще ти хареса, ако си падаш по големите и спокойни градове. И на него му куцат доста неща - като например липса на работа за такива от нашия бранш, но нищо, оптимист съм, че това ще се оправи :hihi:
За Балканистиката: програмата е доста ориентирана към историческите дисциплини, към литературните също, а от езиците - можеш да разчиташ да научиш добре (и то ако си падаш по якото упорито четене) гръцкия. Преподавателите са доста добри, с малки изключения, които не е етично да споменавам тук.
Историците са също чудесни специалисти, а в литературните дисциплини ще имап възможността да се насладиш на приятните (макар и с тежка материя) лекции на големи имена като Клео Протохристова, Светлозар Игов и т.н.
Приготви се за сериозна сума, която ще трябва да отделиш за българо-гръцки и гръцко-български речници, които за щастие вече са налични в книжарската мрежа. Също така, има и един достолепен речник на Бабиньотис, който ако си късметлия и те пратят с някоя стипендия в Гърция, ще можеш да си купиш от там за скромната сума от 80 евро 8-) Предлагат се възможности по програма Еразъм - заминаване в гръцки университет за 4 месеца, с пълна издръжка от тяхна страна - не изпускай подобни шансове, но гледай да се възползваш поне след 2-ри курс. В началото си дай шанс да прецениш как ще се чувстваш с езика.
Не разчитай да научиш сръбски, албански и румънски - те се учат за обща култура, а може и нея да не придобиеш. Сега, доколкото знам, преподавателят по румънски е доста стабилен, което гарантира по-добра подготовка от тази, която се предлагаше в началото.
Приготви се за яко учене, редовно присъствие на лекции и упражнения и здрави нерви, както и упоритост в борбата с бюрокрацията 8-)
Чудесно преимущество е фактът, че специалността е магистърска, което надали в началото осъзнаваш колко е важно не само за теб, но и за джоба ти :-)

Ако нещо съм пропуснала или те интересува по-конкретно...питай :-)

П.П. Стягай си дупето и учи здраво, защото трудно се влиза в тази специалност.
Сега мисля, че приемът доста се улесни, по мое време се влизаше с история и езикова култура. Така че и това е плюс за теб.
Активен

milka_kravata

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4
« Отговор #12 -: 21.06.2007, 16:04:57 »

:-D :-D :-D"ще ти преподава г-н Петров - а в неговите часове гръцкият е удоволствие.   " Ти можеш ли поне да четеш на гръцки,синеочко????
Активен
Impossible Is Nothing

elgreco

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3
« Отговор #13 -: 21.06.2007, 16:18:13 »

И сега сериозно, наистина ли си мислите, че за 4 или 5 години с тези преподаватели ще успеете да научите гръцки??? До толкова, че да се излагате като кифладжии като срещнете жив грък и да го гледате, като че ви говори на китайски. А той от своя страна да се чуди на какъв език му говорите, на койне ли, на йонийски диалект ли...?
« Последна редакция: 21.06.2007, 17:11:01 от fair »
Активен

Manila

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 19
« Отговор #14 -: 11.09.2007, 09:33:46 »

Всеки, който е минал през ФФ, знае, че език не се учи от учебниците и в часовете.
Уви, не всеки може да замине в гръцки университет по някоя от стипендиите, уви, не всеки може да си хване гръцко гадже..но за сметка на това, гърците са елементарен народ, използват прости думи, оето хем е хубаво, хем лошо - щото в унито учим специализирана терминология, а не как да си купим хляб от кварталната гръцка бакалия...
Активен

kalconeva

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1
« Отговор #15 -: 27.09.2008, 00:11:21 »

Има ли някой през 2008 година приет Балканистика?
Активен

tonitab

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 42
« Отговор #16 -: 16.10.2008, 16:41:18 »

А специално за сръбския,питайте хората от Славянска филология и те колко сериозно го учат за тези пет години.Аз завърших преди 4 години и нивото тогава беше доста ниско-добре че в един момент видяхме сръбкиня и хърватка,та да отворим усти поне за малко
Активен

feq

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3
« Отговор #17 -: 18.10.2008, 19:51:53 »

Здравейте! Тази година съм 12 клас и май съм си избрала специлността Балканистика. Има ли хора които я учат  и могат ли те да  ми кажат дали изборът ми е правилен! Обичам историята и езиците, но искам да се занимавам по-късно в областта на медиите и културата. Дали това ще бъде възможно ако завърша Балканистика?  :-) :-) :-)
Активен

nintendo

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2
« Отговор #18 -: 18.01.2009, 21:26:46 »

:-D :-D :-D"ще ти преподава г-н Петров - а в неговите часове гръцкият е удоволствие.   " Ти можеш ли поне да четеш на гръцки,синеочко????

Боже, какво прочетох, Петров и гръцки ,  :-D , ужас. Този човек  е за изхвърляне и трябва да му се забрани да преподава, защото той не може да пише на гръцки ( а само знае нещичко и баламосва неопитните студенти). Гръцки се учи само при ас. Брусева. Баба Ви Пороманска е супер яка , защото при нея преписването е удоволствие ! :)
Активен

mekg1z

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1
Re:Един разговор за ПУ и балканистиката
« Отговор #19 -: 05.11.2009, 22:37:19 »

Здравейте  :-) има ли някой балканистика 3-ти курс?
Активен