Днеска гледах репортажа по Нова ТВ за въпросния митинг и въобще за целия цирк. Положението беше "хвани единия удари другия". Много се изнервих и на двете страни (или поне показаното от тях).
От една страна онзи плешивия катил Явор Някойси ми обяснява как ако си сваля нещо дето е защитено с авторски права съм престъпник, което няма как да е вярно, щото аз от къде да знам, че нещото е защитено изобщо след като си го намирам спокойно в нета. После разбира се уникалната простотия да спрат МОЯ достъп до някъде си защото ДРУГ нарушавал някакви закони. През живота си не съм инсталирал торрент клиент. Нямам грам пиратски софтуер на машината (с изключение на 2 игри които просто няма от къде да си купя), филми си свалям един път седмично (епизод на Prison Break)... е вярно музика пиратствам но винаги до сега когато съм чул някой ИЗПЪЛНИТЕЛ да се оплаква от пиратството просто съм изтривал всичко негово даже един път си изхвърлих съвсем законната касетка. Ако един музикант не иска идеите му да стигнат до повече хора, само щото те не си плащат според мен не заслужава да го слушам и аз НЯМА да го слушам. Навих се да си сложа торрент клиент и да ъплоадна 100тина ГБ на всеки възможен тракер.
От друга страна излиза някакъв 16 годишен пикльо и обяснява как си плащал интернета за да тегли (разбирайте за да краде). Все едно аз ако си платя бухалката и ида да чупя витрината на някой магазин, да отнеса всичко. После не трябва да ме закачат, щото, видите ли, бухалката съм си я платил. Неговия връсник пък обяснява, че заплатите били ниски... Е и? Дреме ми. Кради коли тогава, щото и те са скъпи пък заплатите са ниски... Няма никаква логика ниския стандарт на живот да оправдава краденето ТОЧНО на интелектуална собственост. Това е тотално грешен манталитет. Докато ги гледах тези си пожелах да им орежат всичкото пиратско съдържание, да не могат едно mp3 да си свалят без пари. Отказах се от идеята да си сложа торрент клиент.
Най-хубавото в цялата работа е, че всяко чудо е за 3 дни. Piratebay като го спряха та какво. Какъв беше крайния резултат? Еми 3 дена по-късно тракера тръгна обаче имаше проблеми и много неща не работеха... защото сървърите не издържаха на удвоения трафик и удвоения, в благодарение на рекламата която им направиха от шведското правителство, брой потребители. Купиха си още сървъри удвоиха цените за реклама и сега щракат с пръсти (пуснаха и едно много яко лого в което пиратския кораб, който им е лого отдавна, стреля по надпис Hollywood). И аз съм ТВЪРДО против пиратството, но не е това начина да се спре. В никой случай не трябва да се изгаря плевнята, за да изгорят плъховете и по-добре 100 виновни на свобода отколкото един невинен в затвора.