Ей тук има подобна тема "
Репутация на ПУ". В този пост обаче ми се иска да коментирам (или по-скоро резюмирам) едно проучване, към което проф. Андреев ме насочи преди известно време и едва сега успях да му обърна внимание. Последните разправийки, които имахме тук ме провокираха още повече да ви обърна внимание на това.
Става дума за класация на университетите в света, която според мен е доста обективна и е направена по 4 основни критерия взети с различна тежест:
- size (или големина на интернет сайта/сайтовете на университета);
- visibility (или посещения и достъпност, която е индексирана);
- rich files (наличност на pdf, doc и т.н. не HTML files);
- scholar (връзки към интернет пространството на университета).
ОК, ясно става, че си говорим предимно за Интернет оценка или как университета, в часност ПУ се бори с останалите университети в света, Европа и България. По-надолу ще ви резюмирам резултатите + някво тълкувание за това:
Списък на БГ унитата може да се види на този адрес:
http://www.webometrics.info/university_by_country.asp?country=bgведнага прави впечатление, че ПУ играе като два университета:
PLOVDIV UNIVERSITY (pu.acad.bg) и UNIVERSITY OF PLOVDIV (uni-plovdiv.bg), което всъщност разделя на две мощта ни и това е една от основната причина да тръгнем надолу в класацията. Тук е важно да се отбележи, че нито ФМИ (fmi-plovdiv.org), нито другите argon.acad.bg производни имат принос за рейтинга на ПУ, колко жалко, а?... Уви нито xaxa.eu, нито forum.uni-plovdiv.net ще ни помогнат да дръпнем в класацията. Та тук идва един от основните изводи - всичко що е ПУ трбва задължително и само да е локализирано на домейна UNI-PLOVDIV.BG и никви други.
Та как се котира ПУ:
В България сме на 9-то място след СУ, Института по метеорология и хидрология (тва не знам защо е сред уни-тата), Нов български, Американския в Благоевград, Русенския, ТУ-София, Миногеоложкия и Бургаския свободен. В световната класация сме на 3971 позиция, а СУ за сравнение е на 1001.
Въпроса е как да дръпнем в класацията? Отговора е тук:
http://www.webometrics.info/best_practices.htmlТук има списък десетина пункта, които ако спазваме бихме дръпнали напред. Едни от важните неща които се виждат на пръв поглед са: най-важното общ домейн за всичко ще е под шапката на ПУ, сърържание: доклади, репорти, презентации, библиотека, студентски помагала друго важно е прехвърляне в електронен формат на важни стари документи, линкове и връзки от нас и към нас с други академични институции, разбира се всички страници и на английски и т.н. и т.н.
С този пост по-скоро искам да ви зарибя по тази статистика и да помислите по друг начин на "ПУ в Интернет". Мисля, че би ви било интересно да се поровите в тоя сайт - струва си, наистина... поне на мен ми беше много приятно... та успех.