argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Какви факултативни дисциплини искате да изучавате след нова година?  (Прочетена 12188 пъти)

Lil`Nigga

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 435

Всъщност, знате ли днес какво разбрах? За тези дисциплини ние първокурсниците сме прее**ни, защото първо се записват тези отгоре и ако ЕВЕНТУАЛНО нещо остане празно, се запълват с нас  :-X

Иначе до зимния семестър мисля, че всеки които има желание може да си направи сам "Въведение в Java програмирането", стига да бъде опътен добре за тази цел, та после да се мине директно на "модерните технологии". :)

Изобщо не сте прее**ни, защото факултативните дисциплини нямат нищо общо с редовните избираеми дисциплини. Процедурата за записване при факултативните дисциплини я определя лекторът (аз) и при добро желание от страна на лектора (пак аз) записването може да стане по време на първото упражнение. Всичко зависи как ще бъдат дефинирани правилата на играта, а аз съм много либерален в това отношение.

Така ни каза инспекторката, като я попитахме как може да заобиколим ходенето на спорта с факултативна дисциплина и тя каза, че нямало смисъл, защото почти не оставали места.
Активен

mircho

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 335

Всъщност, знате ли днес какво разбрах? За тези дисциплини ние първокурсниците сме прее**ни, защото първо се записват тези отгоре и ако ЕВЕНТУАЛНО нещо остане празно, се запълват с нас  :-X

Иначе до зимния семестър мисля, че всеки които има желание може да си направи сам "Въведение в Java програмирането", стига да бъде опътен добре за тази цел, та после да се мине директно на "модерните технологии". :)

Изобщо не сте прее**ни, защото факултативните дисциплини нямат нищо общо с редовните избираеми дисциплини. Процедурата за записване при факултативните дисциплини я определя лекторът (аз) и при добро желание от страна на лектора (пак аз) записването може да стане по време на първото упражнение. Всичко зависи как ще бъдат дефинирани правилата на играта, а аз съм много либерален в това отношение.

Така ни каза инспекторката, като я попитахме как може да заобиколим ходенето на спорта с факултативна дисциплина и тя каза, че нямало смисъл, защото почти не оставали места.
Това, което ти е казала инспекторката, е пълна заблуда. Първо, както каза Иван Давидов и както си е обявено на книжните обяви за ФАКУЛТАТИВНИТЕ дисциплини, факултативните дисциплини са за всеки студент от ФМИ (независимо от курс, специалност, редовна или задочна форма, от бакалавърска или магистърска специалност), като подборът на участниците в курса е право на преподавателя. Второ, не трябва да се употребява израз като "как може да заобиколим ходенето на спорта с факултативна дисциплина", защото в учебните планове е казано (а на посрещането ви също), че спортът не ви е задължителен - който иска ходи, който не иска - не ходи. Ако искаш обаче да си получиш 6-те кредита от 2-годишното ходене на спорт, трябва да положиш успешно и изпит по спорт. Ако не ходиш на спорт, или ходиш, но не си положил такъв изпит, липсващите кредити можеш да наваксаш с вземането (когато и да е по време на следването) допълнително на 2 факултативни или избираеми дисциплини - те ще ти донесат общо 8 кредита, с които ще препокриеш липсващите ти 6 кредита от спорт.
« Последна редакция: 08.10.2007, 19:48:35 от mircho »
Активен

Lil`Nigga

• Неактивен Неактивен

Определено за мен е по-добре да запиша 2 допълнителни дисциплини и да науча нещо ново и интересно, отколкото да правя упражнения, които сигурно и в начално училище вече са отживелица :)

Благодаря за информацията.
Активен

mircho

• Неактивен Неактивен

Определено за мен е по-добре да запиша 2 допълнителни дисциплини и да науча нещо ново и интересно, отколкото да правя упражнения, които сигурно и в начално училище вече са отживелица :)

Е, какво пък значи сега това "... да правя упражнения, които сигурно и в начално училище вече са отживелица ...". Спортът сме предвидили в учебния план за тези, които го желаят, а те не са малко - имало е, има и за в бъдеще ще има студенти от факултета, които отиват просто да разтоварят, някои участват и в някои от отборите на университета, сега даже имаме първокурсник от спец.  "Математика" с конкурсен изпит от турнир по математика Отличен 6,00, който е с професионален договор в мъжкия отбор на Спартак- Пловдив, от ОМГ-то е и вероятно го знаеш.
Активен

Lil`Nigga

• Неактивен Неактивен

Аз нямам нищо против спорта, но половината ни час мина в клатене на главата и напред назад и размахване на ръце :)
Вярно после поритахме в залата, но това стана с доста молби от наша страна към треньорката, която за наше щастие прояви човечност и ни разреши :)
Ако се прескача тази част, определено не ми е проблем да спортувам.
Активен

deviser

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 247
    • портал за имоти

Иване ако можеш да подготвиш качествено курс по JSF, на студентите един такъв курс ше е много полезен. Все пак бъдещето е в web-ориентираните системи. А пък на всеки ще е полезно да се запознае с това какво е то JSF и има ли то почва у нас  :wink:
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 704
  • Хора, пазете си здравето! То няма цена!

Иване ако можеш да подготвиш качествено курс по JSF, на студентите един такъв курс ше е много полезен. Все пак бъдещето е в web-ориентираните системи. А пък на всеки ще е полезно да се запознае с това какво е то JSF и има ли то почва у нас  :wink:

И на мен ми е такава идеята, но няма смисъл да се учи JSF, ако студентите нямат понятие от Java, а няма начин езикът заедно с технологията да се учат паралелно, едното задължително следва другото. Знам, че има студенти, които вече са наясно с езикът Java, но също така има студенти, на които пак ще им е интересно да научат нещо за JSF, но в момента и понятие си нямат от Java и Java технологии.

А и не на всеки са му интересни web технологиите, затова най-културно попитах на кой какво му е интересно и както виждам има желаещи от всяка една категория, което прави моята задача още по-трудна, тъй като мога да проведа и курс по Swing, но очаквах по-голямата част от студентите да предпочетат едната технология, а не резултатите от анкетата да са на кантар.

Все пак има още време, нека видим накъде ще се наклонят везните.
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2656
  • Code or Die

cipher : ко се засегна виж че се пошегувах а и не съм написал какво си правил нали ? знам че си разбирал аз дойдох 2-3 пъти защото не ми беше интересно защото ми се спеше и защото съвпадаше с други чесове, които водих на магистрите, просто DBA не ме зарибява, това е окей щом си научил и си разбрал нещо СУПЕР мисълта ми беше че не бройката е важна искаш ли да ти кажа на въпросния кърс поне 5 човека на които нищо не им влезна в главата ( да приемем че ти знаеш всичко )  защото  ако питаш мен дали ги има тези 5 човека или са 5 по малко никво значение няма. Мисълта ми е че не бройката е важна.
Иване : в 3ти курс се учи Java, но реално ако ще водиш  JSF задължително според мен трябва да минеш Java поне за 1 семестър доста на бързо и после в курса по JSF задължително трябва да споменеш например Servlet/JSP технологията поне за няколко упражнения
така си мисля аз.
ИНАЧЕ за университетски предмети според мен е много по зарибено и с много по голям интерес ще има Java Desktop Programming не за друго а защото иска по малко базови познания, по малко объркано е а и на 1-2 курс ще им хареса повече защото те още не могат да оценят как така и защо тоя JSF дето се пише еди как си е по добре от PHP примерно.
Активен

Иван Енев

• Гост

Според мен JSF е твърде сложна материя е не е подходяща за такава дисциплина. Нужни са доста познания от страна на студентите, за да им бъде наистина полезно.
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен

Според мен JSF е твърде сложна материя е не е подходяща за такава дисциплина. Нужни са доста познания от страна на студентите, за да им бъде наистина полезно.

90% си прав, даже и малко отгоре. Необходими са основни познания по Java и поне базови познания по Servlet/JSP. И тук идва въпросът как студентите да излязат от университета като конкурентно-способни програмисти ако подобни дисциплини не се засягат в учебния план изобщо.

Дори един човек да се научи - това пак ще е от полза за този един човек. Другите ще имат някаква представа какво е JSF, а и винаги се намират заблудени души, които и преди и след курса няма да знаят какво стои зад съкращението JSF.

Май единственото нещо, за което всички тук сме съгласни е, че спец-курс по езикът Java би бил най-полезен като за начало.
Активен

Димитър Димитров

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 213

Значи тъй като факултетната дисциплина е за всеки, би трябвало да се вземе в предвид, че може да се запишат хора от втори курс или първи (които не са имали досег с джава). Също така това не означава, че от горните курсове има хора, които са наясно, макар и да са го имали, като задължителна дисциплина. Без бой си казвам, че не съм се занимавал никога с Java (.NET C#  :rock:) и би ми било интересно да придобия знания и в тази област. Мисля, че да скачаме на нещо по-голямо от "въведения в Java" e просто все едно да се научим да бягаме без дори да сме се научили да ходим. Гласувам за "Въведение в Java" с две ръце!

antoniy

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 723
    • http://antoniy.net/

Дори един човек да се научи - това пак ще е от полза за този един човек. Другите ще имат някаква представа какво е JSF, а и винаги се намират заблудени души, които и преди и след курса няма да знаят какво стои зад съкращението JSF.
Абсолютно съм съгласен с това. :)
Активен
Too short signature limits.

Boris

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 45
    • BorisV5

Ванка, много си прав!
Доста време не е водено "Въведение в Java" като факултативна. Много е важно да се даде основата, после става по лесно. Без да обиждам никого си мисля, че като факултативна ще бъде водена по-качествено! Но за съжаление приоритета на тази дисциплина в съзнанието на студентите ще бъде по нисък, понеже не е задължителна. И все пан е важно да я има, за тези които им пука за реализацията им!
Също така от бизнес гледна точка (търсене в момента) си мисля, че освен основите които дава университета (имам доста забележки към подхода на преподаване по време на упражнения и програмата като цяло) е добре да се знаят някой от базовите технологии (или комбинация от тях, в контекста на Java). Това е моята гледна точка и не ги подреждам по важност:
JSP & Servlets
JSF
Struts 2
Hibernate
EJB
JPA
Spring
WebServices

Да не говорим колко е важно всичко свързано с добри практики, писане на качествен код, шаблони, подходи и т.н.

Дано с това помогна на търсещите своя път в света на Java.
Активен
BorisV5

Jupiter

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 33

аз съм за въведение в Java програмирането

и аз
Активен

Радо

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 99

Абре от Sun да не са ви подкупили всичките участнити в тази тема, че лансирате толкова бурно този език?  :-D
 И всичките факултативни дисциплини пак с Java обвързани. Не съм забелязал да е имало такива свързани с PHP(много ми е интересно защо тук отношението към езика е толкова отрицателно, май само в този форум е така, а и досега не съм прочел струващи си аргументи - имаше една тема за PHP4), Ruby( много интересен и удобен език, мен лично мнго ме кефи :) ) и други... .NET-а не го броя, вече не ме кефи  :-D Като изключим руския език (не вярвам да има много желаещи там).
 Това с провеждането на факултативните дисциплини в Събота е много лошо измислено. Мен лично може да ме възпрепятства да запиша някоя.
Активен

mircho

• Неактивен Неактивен

Това с провеждането на факултативните дисциплини в Събота е много лошо измислено. Мен лично може да ме възпрепятства да запиша някоя.
Тези дисциплини затова са факултативни, защото са изключително по собственото желание на кандидатстващите. Във факултета петъкът е ден само за избираеми дисциплини за тези курсове и специалности, които имат по учебен план за съответния триместър задължително избираеми дисциплини, а факултативните са винаги в събота или неделя. По този начин не се нарушава на никого програмата за задължителните дисциплини (включително и избираемите), а лекторите, които са високо квалифицирани специалисти от различни фирми в София или Пловдив, могат в извънработно време да помагат на мотивираните студенти във факултета за практическото им обучение .
« Последна редакция: 10.10.2007, 08:46:44 от mircho »
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен

Freestyler,

Никой никого не е подкупвал. Аз дълги години бях от другата страна на барикадата, занимавах се с Microsoft-ски технологии, работата ми преди беше свързана с Microsoft-ски технологии, дори преподавах Microsoft-ски технологии.

Просто един ден съдбата си каза думата, престанах да пиша на C# и ASP.NET и започнах да се занимавам по-усилено с Java технологии. Убедил съм се от личен опит, че никога не знаеш накъде ще те отвее вятъра.

Това горното беше по повод, че аз не съм Java фанатик, нито някой ми плаща, за да правя реклама. Просто животът е такъв, сега думата Java е модерна, какво да се прави!

По повод PHP - провеждали са се и такива факултативни дисциплини, но май хората, които ги провеждаха вече завършиха и... вече няма кой. А за Java има кой, вече три поредни поколения студенти се изявяват като лектори.

Ако имаш желание защо не се опиташ да проведеш фаултативна дисциплина по PHP? От опит глава не боли, тъкмо ще видиш в действителност колко е лесно (т.е. трудно) да си от другата страна на катедрата. Сериозно, ако имаш желание - опитай се!

По повод почивните дни - на мен никой не ми плаща, за да отсъствам от работа и да идвам в Пловдив в удобно за теб време. Ще се постарая за в бъдеще да поправя тази грешка, но ме съмнява работодателят ми да е толкова сговорчив, колкото аз, когато пиша оценките след изпит. :) Просто такъв е животът, независимо дали ти харесва или не ще трябва да се съобразиш с това, което ти се предлага тук и сега, а ако не ти харесва - ти си млад, опитай се да промениш нещата така, че да ти харесват!
« Последна редакция: 10.10.2007, 00:55:31 от Иван Давидов »
Активен

Lil`Nigga

• Неактивен Неактивен

Курс на/за LUA възможен ли е?
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен

Курс на/за LUA възможен ли е?

Възможен е, ако има някой ентусиаст, който да го води. Познаваш ли някой такъв?
Активен

Радо

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 99

Май не схващате, че поста ми беше с шеговита нотка (затова съм сложил подходящите емотикони). Явно е бил по прововокативен. В бъдеще ще се налага да го обявявам като послепис...
 Благодаря на Иван за изчерпателният отговор :) Надявам се не е останал с лошо впечатление от поста ми, предвид, че е лектор.
« Последна редакция: 10.10.2007, 15:27:49 от Freestyler »
Активен