argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Курс по SQL и бази данни за напреднали  (Прочетена 3868 пъти)

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 704
  • Хора, пазете си здравето! То няма цена!

Какво ще кажете за подобна избираема ( или факултативна ) дисциплина? Още миналата година исках да проведа този курс, но вместо него проведох друг и сега мисля, че дойде времето и за този!

Идеята ми за темите в курса са ( в сбит вариант и не задължително в този ред ):

1) Дизайн на бази данни (тази част е важна ). Нормализация на данните. Потребители и права на достъп.

2) Общ преговор на SQL 92.

3) Въведение в съхранените процедури, потребителски функции, тригери и курсори. Кога и къде е удобно да се прилагат.

4) Съхранени процедури.

5) Функции.

6) Тригери.

7) Курсори.

Който е работил като програмист знае, че всичко рано или късно опира до базите данни, затова мисля, че е хубаво да се проведе такъв курс, който да обхваща поне половината от гореизброените неща. По-добре да са по-малко, но да са разгледани по-добре, отколкото да се говори за всичко и накрая хората само да знаят, че съществува това и онова.

Курсът ще е доста специализиран и на практика ще бъде от полза главно на завършващите, независимо дали са бакалаври или магистри.

Темите ще бъдат разгледани малко повече от гледна точка на базите данни и малко по-малко от програмна гледна точка. Всъщност от съхранените процедури нататък всичко ще е 50% на 50%.

Преди да говоря с декана за този курс бих искал да знам какво мислите Вие - хората, които бихте избрали този курс.

Ако има ентусиасти бакалаври, които са заинтересувани, нека пуснат по един пост тук. Идеята ми е курса да започне следващия триместър.

За да няма ощетени магистри ( още повече, че при магистрите избираемите дисциплини са чак пролетния триместър ), надявам се нищо да не пречи третия триместър същия курс да се проведе и за магистрите. Ако има заинтересувани магистри, нека и те постнат някой ред тук.

За разлика от други факултативни курсове, в този преподаваният материалът ще е по-малко, за сметка на количеството на упражненията, а проекта, по който ще се работи от началото до края ще включва всичко - от дизайна и имплементацията на базата данни, до сглобяването на добре изглеждащ и функциониращ по възможност уеб базиран потребителски интерфейс. Вече съм решил какъв да е проекта, но няма да го казвам от сега, поради обясними причини.

P.S. 9 седмици са малко за добиване на качествени умения във всички изброени области. По-реално, а и по-важно е да се наблегне на първите четири точки от плана по-горе. И ако някой има конструктивни идеи - нека ги сподели.
Активен

SodomGomor

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 126
Re: Курс по SQL и бази данни за напреднали
« Отговор #1 -: 30.10.2005, 10:37:49 »

Давай, аз съм ЗА.  :-D
Активен
Значи кучета и котки може, а прасета не може!!?

deviser

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 247
    • портал за имоти
« Отговор #2 -: 03.11.2005, 13:40:11 »

Подкрепям идеята  и ще се запиша за курса, евентуално..:-)
Активен

Nikolay Manchev

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 185
    • http://www.manchev.org
« Отговор #3 -: 03.11.2005, 13:57:47 »

Иване,

Ела ако можеш на Oracle семинара в понеделник и ми се обади да поговорим. Мисля, че от Oracle можем сериозно да подпомогнем твоята инициатива.

Поздрави,

Николай Манчев
Активен

Дамян Митев

• Гост
« Отговор #4 -: 05.11.2005, 10:16:28 »

Жалко,  че имам само две ръце.... абе с всичките си крайници съм ”за”   :-)
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
« Отговор #5 -: 06.11.2005, 10:44:59 »

Значи има ентусиасти!

Деканът също е ентусиазиран ( не да се запише, естествено ) и подкрепи идеята ми. И тъй като искам тази дисциплина наистина да е качествена и да има смислъл, нека споделя как мисля да протече всичко.

Предложението ми ( засега неофициално ) е доста радикално и има еквивалент само в една дисциплина в един университет в страната. За разлика от класическите дисциплини от рода на лекция - упражнения - изпити ( с елементи на дълбок сън от време на време ), смятам тази дисциплина да се проведе под формата на т. нар. PBL ( Problem Based Learning ) и по-точно хибридния му вариант ( HPBL ).

Няма да навлизам в подробности за PBL/HPBL, само ще кажа, че тази система за обучение не е от вчера, доказала е ефективността си в някои области ( включително и в някои компютърни дисциплини, водени в чуждестранни университети ) и най-важното: аз самият имам поглед върху тази система сравнително отдавна ( доколкото позволява възрастта ми ) и мисля, че може да се приложи ефективно специално за този курс.

Който се интересува, може да намери достатъчно материали за PBL в нет-а ( за съжаление качествени публикации на български език няма ).

По-конкретно ето как ще протече дисциплината:

Още преди първото занятие давам проект, който ще разнищваме около девет седмици. Курсът ще се раздели на няколко по-малки групи, които ще се занимават поотделно с конкретната реализация на заданието, но всички групи ще споделят опита си и това, което са научили с другите групи. Лекциите, упражненията и самият изпит ще вървят паралелно в рамките на курса.

Как ще става това ли?

При разрешаването на конкретен подпроблем аз ще давам основните насоки и материали ( хибридни лекции ), а всяка група ще предлага решения на проблема в рамките на групата( PSL - Problem Solved Learning ). При достигане на конструктивна идея в рамките на групата, някой от групата ще сподели с всички нас какво е измислил, как го е измислил и защо мисли, че това е най-правилният вариант за действие в конкретния случай. Не е задължително другите групи да следват същата идея за реализация в рамките на деня ( изпитът ), важното е да се сподели наученото с останалите.

Цялата тази постановка предполага много дискусии както м-у мен и всички групи, така и вътре в самите групи, а също така и между отделните групи в процеса на споделяне на знанията. Изобщо, PBL е доста комуникативен модел на обучение, и именно в това е силата му - всички участват процеса на предаване и усвояване на знания.

В чужбина подобни модели на обучение са доказали ефективността си и в много случаи тенденцията е групите, обучаващи се по PBL системата да показват по-задълбочени и по-трайни знания от колегите си, обучаващи се по традиционната система.

Пиша всичко това, за да дам възможност на всеки да се запознае и осмисли идеята предварително. Не е нещо тежко, просто е различно!
« Последна редакция: 06.11.2005, 11:05:30 от Иван Давидов »
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
« Отговор #6 -: 06.11.2005, 11:15:56 »

Ето един линк към една по-стара дискусия по въпроса ( моля, не ме линчувайте за латиницата... ).

http://forum.argon.acad.bg/index.php?topic=287.0
Активен

deviser-

• Гост
« Отговор #7 -: 13.11.2005, 18:56:58 »

Какво се случи с курса? В изнесените дисциплини не го видях.....
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2656
  • Code or Die
« Отговор #8 -: 14.11.2005, 13:53:19 »

поне дано го има като факултативен лично аз бих го записал веднага.
Активен

uni

• Гост
« Отговор #9 -: 27.11.2005, 22:56:03 »

Fakultativen? Tova bi triabvalo da e zadylzhitelen kurs  :wink:
Активен

Paranoik

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 5
    • http://paranoik.info
« Отговор #10 -: 28.11.2005, 10:12:31 »

поне дано го има като факултативен лично аз бих го записал веднага.

И аз искам да се запиша, но тъй като съм първи курс едва ли ще мога :)
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2656
  • Code or Die
« Отговор #11 -: 04.12.2005, 15:09:46 »

на факултативни може да се записват хора от всеки курс.
Активен

Георги Соколов

• Модератор
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 51
    • website
« Отговор #12 -: 05.12.2005, 16:11:59 »

Бройте ме и мен в групата на курса(макар че не съм завършващ:)
Активен
Компютрите не правят това което искаш да правят. Правят това което им кажеш да правят!

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
« Отговор #13 -: 22.12.2005, 11:24:30 »

Курсът вече е обявен официално, всички желаещи са поканени да се включат!

Курсът е лимитиран до 24 студенти, като записването ще стане на 14.01.06 г. от 9 часа в 431 к. з. след полагане на тест. Занятията ще се провеждат в събота от 9:15 ч. в 431 к. з.

http://www.fmi-plovdiv.org/bg_ver/edu/izb_a/170.htm

« Последна редакция: 28.12.2005, 13:51:57 от mircho »
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
« Отговор #14 -: 31.12.2005, 17:03:33 »

Въпреки че е написано, искам дебело да подчертая, че имаше грешка в обявената дата за записване и се надявам никой да не дойде в неделя и после да съжалява. Записването е в събота на 14-ти януари от 09:00ч. в 431-ва зала. Входящият тест, който ще дам ще се проведе онлайн, оценяването ( естествено ) ще се извършва автоматично от системата и резултатите ще се публикуват на момента. Повече подробности: на 14-ти януари.

Весели празници!
Активен