Още отначало да отбележа, че това са принципни идеи, несвързани с факта, че в момента аз лично съм глобален модератор. Аз на момента ще се откажа от функциите си, ако това ще е полезно, но предложенията си стоят. Ако дадено предложение цели да облекчи рабоатата на модераторите, не го давам за да облекча лично своята работа - най-малкото не съм само аз, а и аз няма да съм вечно. Модерирането по принцип е тежка и неблагодарна работа и облекчаването й си има смисъл, стига да не е за сметка на другите потребители.
Още една забележка - това са само мои идеи и предложения. Не твърдя, че са съвършени или че
трябва, разбиаш ли, да се приемат. Лично аз ще се радвам да чуя/прочета и други конкретни идеи. Не "налагам" мнението си, което не значи, че няма да го аргументирам, ако бъде оспорено и/или неразбрано.
Ето ги значи и идеите:
1. Премахване на рейтингите. Според мен в крайна сметка повече пречат. При други условия може и да вършат работа, тук май не стана.
2. Разкриване на секция КСК 2008 с две важни особености:
2.1 "Залепена" най-отгоре и заключена тема с удивителен знак "Често задавани въпроси". В нея модераторът на секцията ще слага всички по-често срещани въпроси, както и такива, които изникнат в последствие, заедно с техните отговори (където ги има). Всякакво задаване на някой от тези въпроси наново се изтрива.
2.2 "Залепена" най-отгоре и заключена тема с удивителен знак "КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ТОЗИ ФОРУМ" (така написано с главни букви). Там ще се поясни смисъла на горната тема, както и общо положения като:
-Чети преди да пишеш, особено чети темата ЧЗВ и сайта на ПУ.
-Теми със заглавия "Въпрос", "Помощ", "Спешно", "
" и от сорта ще бъдат модерирани незабавно - или ще бъдат преименувани, или направо изтрити.
-От бъдещите студенти се очаква да могат да търсят информация
сами, да имат търпение, да следват елементарни инструкции, да мислят със собствените си глави.
и т.н.
Модератор да е някой, който влиза поне два-три пъти дневно, всеки ден. Може би ще мога и аз, ама не съм сигурен.
3. По-ясни правила за писане в секция Public. И да се спазват. Както и общите правила. Писането на всякакви теми не значи, че всеки може да си пише каквото и както му падне. Нежелани явления са:
-Чатоподобни обмени на безсъдържателни едноредови постове. Може да има и съдържателни едноредови постове, обема не е критерий. Преценката е на модератора.
-Постове само с или с преобладаващи емотикони.
-Постове, обиждащи пряко други потребители и/или групи хора на расов, полов, възрастов, религиозен или друг общ признак. Границата между обиждане и коментиране/обсъждане с по-остър тон е по преценка на модераторите. Ако някой се почуства обиден, може да ги извести. Ако е възможно по-крайните изказвания се редактират без да се трият.
-Публично обсъждане на действията на модераторът/ите. Решенията им може да се оспорват с лично съобщение до администраторът/ите или в тема в секцията free ping
-Спекулиране с името и правомощията на модератора. Неща от сорта на "ей сега ще дойдат да ти махнат темата" или "ама що не го триете тоя офтопик", или "ще видиш ти като дойде модератора". Ако нечий пост или тема не ви харесва, има бутонче "Извести".
-Прекалена строгост, твърде честа и груба намеса от страна на модератора. Ако бъдат забелязани подобни действия потрбителите се насърчават да известят администраторите и/или да пуснат тема в секцията free ping. Което си е нормалния ред за оплакване от модераторски действия.
4. Записване в общите правила:
Постовете са интелектуална собственост на пусналите ги потребители, но форумната администрация предоставя тази възможност за интелектуална изява при определени правила и с определени ограничения. Форумната администрация, представена от администраторите и определените от тях глобални и локални модератори, може да премахва или редактира постове, ако сметне, че те не отговарят на тези правила. Потребителите могат да изказват недоволство по един от два начина - Лично съобщение до администраторите (ако съответното действие е извърешно от модератор) или тема в секция free ping. Последната дума по всички въпроси свързани с форумите е на администраторите и при регистрирането си потребителите приемат безусловно този факт.