Нека и аз да се включа в темата. Тази година съм последен курс Социология, така че първо ще зачекна въпросът с магистратурите във факултета. От предложените досега магистратури, а именно: 1. Балканистика
2. Българската история в балкански и европейски контекст
3. Дипломация и Международни отношения
4. Защита на информацията
5. Културен туризъм и културно проектиране
6. Медийна комуникация (Журналистика, Реклама, PR)
7. Управление на изследователската дейност и иновациите
8.Философия и социални науки през XX век
9.Юдаизъм - християнство - ислям
ми прави впечатление, че липсва магистърски програми, за хора, които искат да се задълбочат в сферите на социологията или философията. Имам в предвид това, че единствената предложена магистърска програма за бакалаври по Социология и Философия е Философия и социални науки през ХХ век, но според мен в по-голямата си част, лекционните курсове, които се предлагат, се припокриват изцяло с курсове, изучавани в бакалавърската степен. И затова поне лично за мен записването на тази магистратура би било безмислено. Моето предложение е примерно да се възвърне магистратурата, занимаваща се с епохата на социализма (бях чула, че преди години е имало такава- водена от доц. Деян Деянов), или нещо от този вид- в смисъл по-конкретизирана магистърска програма, която в никакъв случай да не повтаря вече изучените дисциплини.
Относно едно евентуално езиково обучение в катедрата имам леки резерви. Несъмнено е, че днес всеки трябва да знае минимум един, ако не и два, чужди езици, но не мисля, че университетът, с изключение на филологическите специалности, е мястото където човек тепърва трябва да изучава някакъв чужд език. Първо защото 50 студента в специалност Социология са изучавали различни езици, за някой от които едва ли ще се предложи лекционен курс- например испански или френски. От друга страна всеки студент има различно ниво на владеене на езика и едва ли един такъв езиков курс би отговарял на изискванията и нуждите на всеки студент.
И последно за дейността на Комисията по социално- битовите въпроси- аз лично смятам, че промяната на формулата за получаване на стипендия беше изключително полезна (за което благодаря на Студентския съвет
). Не ползвам общежитие затова не съм запозната с процедурите за получаване на стая. Нямам някакви конкретни предложения за подобряване на обслужването в тази комисия- аз лично й давам оценка 5 (по шестобалната система). Никога не съм имала проблеми със служителите там, както и не съм попадала, и не съм чувала за корупционни практики в университета.
Спирам дотук, че малко се отплеснах