Светослав Енков:
Ще изкажа мнението си, че uni-plovdiv не се връзва с Пловдивски Университет (все пак има и други Уни-та в Пловдив) и pu.acad.bg ми се струва по-логично!Напротив! В София броя на университетите е далеч над тези в Пловдив, но
www.uni-sofia.bg говори еднозначно за Софийски университет (+ примерите от предишния ми пост). Ако спазим аналогията с UNI-PLOVDIV.BG няма да рискуваме да ни объркат с друг ВУЗ в Пловдив. Забелязах, че на повечето места във WEB пространството където фигурира ПУ се дава www.
uni-plovdiv.bg адрес за връзка.
Тодор Чаушев:
Проблема с имената на на домейните в България е резултат от некадърната работа на регистратора на домейна .BG.Абсолютно точно, макар че след като ги "отделиха" от Цифрови системи се пооправиха. В случая обаче нямаме работа с тях понеже си имаме повече регистрирани домейни, от които трябва да изберем един, за което става дума тук.
Преди много време нашият адрес беше fmi.uni-plovdiv.bg и си ни харесваше, но поради acad.bg дивотията, IP-та, DNS-и и т.н. се принудихме да търсим алтернатива."Дивотията" за която говориш беше IP-та на НИМ да се resolve с *.ACAD.BG и обратно, в което има логика и което обаче не изключва UNI-PLOVDIV.BG. Това което ФМИ "направи" е да регистрира и ползва fmi-plovdiv.org върху чуждо (за НИМ) IP, т.е. по това време нищо не е пречило да продължи да си използва fmi.uni-plovdiv.bg (име, което няма нищо общо с НИМ) или с други думи регистрацията на нов домейн е била напълно излишна... и т.н. и т.н. Така е било тогава преди години, когато мрежовите стандарти в ПУ прохождаха, едва ли има смисъл да допускаме грешката да разводняваме темата с ровене в миналото.
Много от ВУЗ-овете странят от acad домейна и с право, няма да го коментирам сега.Това "право" ще остане неизвестно докато не го напишеш, така че този текст е напълно безмислен... или пишеш нещо или не. Опитах да разбера кой тип домейн се ползва от ВУЗовете в БГ - оказа се пълна мешеница: uni-???.bg, ???.acad.bg, u??.bg, ??u.bg и т.н. Отговора защо някой ползват uni-???.bg, а не ???.acad.bg никой не знае, още по-малко е работа на човек на точните науки да го коментира. Аз знам от опита си по подръжката на двата домейна uni-plovdiv.bg със DigSys и pu.acad.bg с колегите от София (НИМ), че работата с DigSys (вече register.bg) е тромава и бюрократична... и може би с основание, все пак са top level domain, а колегите от София винаги са се отзовавали дори на прищевките ми и са ми помагали в подръжката на домейна. Затова Тошо се дразня от подобни НЕАРГУМЕНТИРАНИ подмятания относно работата на хора, които не познаваш и с които никога не си работил.
Логиката която Атанас предлага е същото което и аз ще ви кажа
...
това е за мен истината.На същото становище е и Доц. Мекеров, декан на ФМИ, който подкрепи мнението на Тошо (по e-mail, изпратен до мен). Както става ясно и artanis мисли по този начин... или с други думи засега uni-plovdiv.bg води пред acad.bg.