За СУ не знам дали можеш да получиш информация тук. Дано има кой да подскаже нещо де. Впрочем, нова специалност Ядрена физика има и в ПУ, можеше и за нея да се пробваш.
Следването не е еднакво. Всяка специалност си има учебен план. Отделен. Все пак е истина, че много от нещата се припокриват и някои отделни курсове дори се водят на т.нар. "слят поток". Като цяло прехвърлянето от една специалност в друга (поне в ПУ, а предполагам че и в СУ е подобно) в рамките на физическия факултет е относително лесно.
Реализацията е интересна тема, при положение, че повечето студенти се "реализират" не по специалността си. А дори и в "идеалния" случай по-важно е коя реализация ще ти подхожда повече. Като цяло нашата Инженерна физика (аз такова съм завършил, би следвало да имам малко представа
) е относително обща, дава възможност за реализация в различни области - и приложни, и фундаментално-научни. Това може да е добре, ако все още не си съвсем ориентиран и ти трябва време да се насочиш нанякъде, но може и да е лошо, ако те разсее към твърде много възможности така че да не успееш да се съсредоточиш върху една конкретна. От друга страна Ядрената физика и енергетика има ясно определен и строго специфичен "пазар на труда", свързан с АЕЦ Козлодуй и бъдещата АЕЦ Белене. Този пазар е доста специфичен - както в момента е преситен (след затварянето на малките блокове много техни специалисти са "свободни"), така може в един момент да се окаже много гладен. Конкретно специалността Ядрена физика е нова (поне при нас, а почти съм сигурен, че и в СУ я нямаше поне допреди две-три години) и може и да има някои "родилни мъки".
Специално за баща ти е добре да се изясните какви са му предпочитанията
и защо са такива. Дали смята, че ядрената специалност е по-перспективна по принцип или просто смята, че СУ е по-добре от ПУ? А може би просто смята, че София е по-добре от Пловдив? Конкретно за университетите ще кажа, че разликата по отношение на физиката не е особено голяма, но СУ има важно предимство - близост до институтите на БАН. По отношение на градовете моето лично мнение (с което всеки може да не се съгласява колкото си иска) е, че София е отвратителен град и поне на мен изобщо ама хич не ми понася. И накрая - чудесно е че уважаваш баща си и неговото мнение, но не забравяй, че става дума за теб си в крайна сметка. И най-страхотните бащи (като моя
) допускат грешки.