Здравейте . Получих оценка 5,80 от олимпиада по информатика и се надявам че това ще е достатъчно за да ме приемат във всяка от специалностите във ФМИ . Обръщам се към вас за помощ . Какво да избера - Математика и информатика или само Информатика . Какво е вашето мнение . Благодаря предварително .
Здрасти човек ;)
Съжелявам, че чак сега се появявам с мнение
Видях, че питаш за специалности. Аз бях слаб математик в гимназията и затова влязох с нисък бал спец. Математика. След първата година се прехвърлих в спец. Информатика и общо взето съм живия пример как университета прави програмисти (противно на твърденията на Иван Давидов ;)).
Нещото, което научих за тези 4 години следване беше, че за да си добър програмист трябва да си здрав математик. В един или друг етап от развитието ти ще ти излезе проект, който ще те хвърли в решаване на диференциални уравнения или просто ще трябва да чертаеш успоредни прави ... каквото и да е винаги ще е свързано с математика. Така че не подценявай този момент. Курсовете по математика във ФМИ са на изключително високо ниво. Преподавателите познават материята в детайли и се радват когато някой студент се интересува.
Курсовете по информатика са другия момент. По време на следването те са насочени по-скоро към теоритичната подготовка. Целят да ти покажат основните концепции и да те тласнат да мислиш в определена посока ... по определен начин. На упражнения ще ти показват вече практически неща, но от упражненията няма да научиш много.
За практическо програмиране ще научиш от свободно избираемите курсове. Краси Манев и Келеведжиев всяка година правят курс по състезателно програмиране "Задачи по програмиране за олимпиади", от няколко години се водят курсове по Java, SQL, ASP и JavaScript, Delphi, C++ Builder. Oт тази се водят курсове по PhP, ASP.NET, C#, Ajax. От тези курсове спокойно можеш да се научиш да програмираш ... както и да пиеш много бира ;)
Не подценявай отбора по информатика на ФМИ. Там аз научих най-много.
ФМИ предлага и много възможности за студентски обмен. Изключително странно е, че няма голям наплив от желаещи, но това не пречи на факултета да изпраща 35 от най-елитните си студенти всяка година със пълна стипендия по различни програми на обучение или на интензивни курсове в Унгария, Австрия, Англия, Испания, Румъния, Македония, Сърбия, Германия и т.н. ... съжелявам, че не ги изборявам всичките, но карам по памет ;)
Като цяло искам да ти кажа, че няма значение коя специялност ще запишеш. Ако не ти харесва винаги можеш да се прехвърлиш след 1ви курс. Но ако решиш да залягаш яко над математикака няма да сгрешиш... все пак програмирането можеш да го научиш и сам.
Надявам се да се запознаем на по биричка догодина ;)
Поздрав
Ники Вълчанов