Здравей mashi!
Много се радвам, че най-накрая се появи някой, който също да споделя и моя интерес към тази маг.програма. Аз също доста издирвах някой, който е завършил тази програма, но неуспешно. Натъкнах се обаче на статия във в. Дневник:
Европейска магистратура по превод ще има в Пловдивския университет
Владеенето на чужди езици не е достатъчно, за да се спечели конкурс за щатни преводачи в Брюксел, бъдещето е на тези, които могат да докажат европейско образование по превод и специфични умения за интеркултурна комуникация. Това каза доц. д-р Ирина Чонгарова - заместник-декан на Филологическия факултет към Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", където от следващата учебна година се предлагат две магистърски програми за подготовка на професионални преводачи, предаде БТА. Срокът на обучението е година и половина.
Магистърските програми на Филологическия факултет са ориентирани към специалисти в сферата на хуманитарните, обществените, техническите и естествените науки. Базовите езици са английски, френски, немски и италиански на равнище С1, според изискванията на Общата европейска езикова рамка.
Предлага се обучение и по руски език за преводачески профил. Европейската магистратура по превод изисква владеене на два западни езика. Акцентира се върху компонента "превод", а не върху придобиването на езикови умения, което е задача на програмите на бакалавърско равнище, обясниха от висшето училище.
Кандидатите, които искат да получат образование по европейски превод, трябва да познават всички аспекти и стилистични равнища на българския език, подчерта доц. Чонгарова. Според нея, за да придобият специфични лингвистични познания, специалистите, които не са завършили филологически специалности, избират всеки семестър по три модула за специализиран юридически, технически, медицински, обществено-политически или икономически превод.
Наистина звучи доста добре всичко това. Аз също мисля да кандидатствам. Ако си подала документи, ще се видим на изпитите съвсем скоро. С какви езици ще кандидатстваш?Аз съм с немски и англ.
Ще се радвам да пишеш във форума!