argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Помощ за Linux  (Прочетена 12890 пъти)

antoniy

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 723
    • http://antoniy.net/
Re: Помощ за Linux
« Отговор #20 -: 31.10.2008, 23:15:14 »

А иначе, някой пробва ли крайната версия на Ubuntu - версия 8.10 днес беше достъпна вече за теглене, ама не ми се инсталирва, дори във VMWare, щото нямам време?

Днес upgrade-вах от 8.04 до 8.10 и се омазаха работите, та така получих възможността си да направя чиста инсталация на 8.10, което мина безпроблемно, разбира се. Upgrade-а не знам защо се омаза, но програмата за upgrade реши, че иска да ми премахне над 850 пакета, което е на практика всичко на системата и аз отказах. Upgrade-а мина успешно, но един device-mapper взе да ми пълни логовете с разни щуротии, та дори не можах да влезна в нормална конзола (освен single user) или да се логна в XSession, че да се опитам да оправя нещо. Понеже не ми се дълбаеше, направих чиста инсталация. Трябват ми още 2-3 часа за конфигуриране и всичко е ток и жици.

Поздрави
Активен
Too short signature limits.

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1864
    • Shark's Home Page
« Отговор #21 -: 01.11.2008, 10:24:04 »

И аз не се стърпях и го мушнах в едно VMWare чиста инсталация - добре се държа! Бива засега. То аз кво ли съм му тествал все още де? Само VMWare Tools ми се опънаха, ама нямах нерви - довечера ще ги опитам пак.
« Последна редакция: 01.11.2008, 10:54:27 от Светослав Енков »
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2656
  • Code or Die
« Отговор #22 -: 04.11.2008, 15:39:25 »

никъв проблем при update от 8.04 до 8.10
излезна ми едно цъкнах го каза чакай аз чаках то каза готово съм.

край на историята..
Енков видях че няколко пъти спомена wmware закакво ти е това ? плащаш ли го ?
или си търсиш спец. images за vmware player...

аз си ползвам Virtualbox никви оплаквания всичко върви пушка
даже ако си с host linux може да си пуснеш на guest-а ако пак е линукс може да си пуснеш compiz-а
защо ли ? ами за презентации да не си осереш нещо твоя апак пак да може да си връткаш нещата
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page
« Отговор #23 -: 04.11.2008, 19:03:09 »

Ами имам ХР и пускам във VMWare Ubuntu 8.10. И ми се опънаха VMWare tools. Ама и без тях може! А VMWare може да си го купя, ако е 80 евро (шефа ще го купи де).
« Последна редакция: 04.11.2008, 19:06:26 от Светослав Енков »
Активен

deviser

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 247
    • портал за имоти
« Отговор #24 -: 05.11.2008, 09:51:22 »

VirtualBox се държи много добре, не съм имал никакви ядове с него. Безплатен и върши необходимата работа. Така че за лично ползване го препоръчвам пред това да се плаща за VMWare.
Активен

Райчо Мукелов

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 486
  • I snuggle with subwoofers
    • HULTIG - Human Language Technlogy and Bioinformatics Interest Group
« Отговор #25 -: 14.11.2008, 21:16:08 »

Аз също използвам Ubuntu - Server 7.04 тука на един интернет сървър. Не мога да се ъпгрейдна до 8.04 защото няма драйвери за RAID-a (някъв измислен е) обаче се разочаровах малко от сигурността. Докато ме нямаше лятото тука шефа ми добавил един акаунт за един от студентите и му сложил парола същата като юзера ... Преди един месец някой е сканирал за пароли и беше влезнал с тоя акаунт. После значи на тоя абсолютно ъп ту дейт линукс беше успял да пусне експлойт и рууткит което за мене се оказа именно "pain in the ass" сега ше слагам нещо друго. Аз иначе ги проверявам паролите с програма за кракване на пароли, като се добавят нови user-и и такива слаби пароли изкачат за секунди ама дори и при положение, че паролата на обикновен потребител е слаба ми е малко странно, че са успяли да подкарат експлоит на ОС който е ъпдейтнат и т.н.
Активен

rnedelchev

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 117
  • "Get a GREP on yourself!"
    • http://rallybulgaria.com
« Отговор #26 -: 16.11.2008, 14:20:08 »

Колеги,

аз лично ползвам Slackware 12.1 със ядро Linux Kernel 2.6.27.5  :-)

Преди месец някъде го "тунинговах" с един Beryl , и в момента си е направо, повече от прекрасен :-)
Активен

Георги Фурнаджиев

• Гост
« Отговор #27 -: 17.11.2008, 02:57:53 »

Ц ц ц ц - човека иска книги да му препоръчате, каза си линукса кой му е, а вие детския линукс тва, детския линукс онова ...

Сега за литературата. Последно Debian ли остана? Ако е Debian - вж. надолу.

Преди време бих убил човека за такъв отговор, ама
http://www.debian.org/doc/ - в долната част на страниците има връзка към езиците, на които са преведени, ако английския е проблем.
http://distrowatch.com/table.php?distribution=debian - тука има връзки към форуми, пощенски списъци и т. н.

Тънкия момент, обаче е другаде. Теглиш, инсталираш и ако се наложи - псуваш. После пак псуваш, а като ти мине - търсиш по форумите за решение на проблема, накарал те да псуваш. После - Гугъл. Ако попаднеш на Ubuntu-вски сайт - не се отчайвай, решението на проблема може и да сработи при теб. Ubuntu си е излъскан Debian Unstable плюс малко добавен софтуер. Паралелно с това (псуване, търсене по форуми и в Гугъл) чети официалната документация като книжка.

Доста отдавна имаше книга за Дебиан на български, но наистина доста отдавна. Бързото търсене в Гугъл ме прати на адрес
http://debian-book-bg.openfmi.net/src/htmlsplit/debian-book.html
Активен

MV

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 11
« Отговор #28 -: 17.11.2008, 15:54:51 »

http://store4.data.bg/linuxbooks/Linux/

Дано да помогне ;)
Активен
FMI-Female Mind Intruders

code_master

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 28
« Отговор #29 -: 26.11.2008, 13:49:51 »

Много мерси за свичко ще имам да черпя  :beer:
Активен

Valeo

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 12
« Отговор #30 -: 29.11.2008, 08:54:58 »

а аз да питам... инсталирах Федора преди време и ми направи впечатление че не мога да пускам MP3 файлове. Като се порових в Нет-а разбрах, че за MP3 технологията се искали авторски права и затова Федора нямала кодеци за MP3.
Как стои въпроса при Убунту... защото аз обичам да слушам музика докато си компилирам ново ядро  :#7:  :-D
« Последна редакция: 29.11.2008, 09:00:51 от Valeo »
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page
Активен

Георги Фурнаджиев

• Гост
« Отговор #32 -: 01.12.2008, 15:44:21 »

а аз да питам... инсталирах Федора преди време и ми направи впечатление че не мога да пускам MP3 файлове. Като се порових в Нет-а разбрах, че за MP3 технологията се искали авторски права и затова Федора нямала кодеци за MP3.
Как стои въпроса при Убунту... защото аз обичам да слушам музика докато си компилирам ново ядро  :#7:  :-D

Ако е само до MP3-ките и версията на Fedora e от последните (9 като тая на служебната ми машина примерно) - можеш да ги слушаш. Кликаш на файла, излиза ти съобщение "Виж ся, брато тоя формат е от лошите. Може да си инсталираш платени кодеци от едни готини пичове. Ама има едно безплатно кодече за MP3-ки, дето тия готини пичове ти го дават ей тъй, от сърце". Кликаш на съответното място, инсталира си се и вече можеш да слушаш MP3-ки. Проблем може да имаш за останалите мултимедийни формати, които са много разпространени, но също са патентовани, но пък и той си има решение. Така, че ако е само за това (MP3) не си струва да сменяш дистрибуцията.

С Debian и Ubuntu (и вариантите му) нещата са много по-лесни. Демек въпроса не стои - можеш да си слушаш и гледаш доста неща.

Каквото и да решиш - виж какво е gstreamer (добрия, лошия и злия  :-) )
Активен

colonelx

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3
    • My Page
« Отговор #33 -: 20.01.2009, 00:50:54 »

Ах какво форумче се е развихрило (съжалявам че чак сега виждам темата)... това май ще ми е първия пост откакто съм се регистрирал тук. Но не мога да подмина такава тема!

code_master браво за избора .. още не съм се престрашил да пробвам Debian, но доколкото съм чувал и чел е много добра дистрибуция.

Само с мнението за Slackware не съм съгласен. За да започнеш от основите все пак трябва да знаеш как е структорирана една UNIX/Linux базирана система. Когато навлизах в света на Linux ми беше много лесно да разбера кое как работи със Slack. Съгласен съм че Ubuntu е една много добра дистрибуция (в момента пиша от kubuntu 8.10) но с цялата тази каша в дървото му... Хресва ми всички файлове да са си там където им е мястото ... Няма да споря че всичко става по-лесно, и сега когато си имам някакво понятие от това как работи една линукс дистрибуция на теория, ми е по-добре с Ubuntu, но Slackware за мен е добър начин да започнеш, пък и Slack е една от малкото дистрибуции, в която разработчиците й чакат всички пакети да преминат в stable state за да публикуват нова версия, затова и винаги когато излезне нейна нова версия - софтуерът на инсталанционния диск вече е поостарял (като изключим testing и extra директориите).

И все пак най-вярно си остава това, че на който както му е удобно
Активен

antoniy

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #34 -: 20.01.2009, 09:26:50 »

... пък и Slack е една от малкото дистрибуции, в която разработчиците й ...

Какви разработчици бе пич, тая дистрибуция ще умре заедно с Патрик.

И ти пак си потвърждение на мнението ми, че някои линукс потребители са техномани и предпочитат да им е зле, за да може да се почувстват горди, че са направили една негостоприемна обстановка свой дом. Що да ни е добре като може да ни е зле?

За ученето на системата само ще кажа, че не си пробвал да си вадиш парите от тая платформа, че да видиш през къде ще ти е да я учиш по гореспоменатия начин. За един човек със свободно време е окей да си играе, но реално нещата не седят точно така.

Поздрави,
Антоний
Активен

colonelx

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3
    • My Page
« Отговор #35 -: 20.01.2009, 20:16:40 »

Не искам всичко да ми е трудно, точно заради това да си спестя конфигурирането на всичко ръчно на лаптопа си сложих kubuntu на лаптоп-а. Просто казвам, че е добре човек да знае как работят нещата, кой файл за какво служи и изобщо да познават своето /etc. Добре е поне веднъж да си го правил ръчно. Затова казвам, че слак е добре за началото, защото при него всички конфигурационни файлове са си там където биха били без допълнителен prefix към друга директория. Пък и пакетния мениджър на слак наистина е стар и изисква много играчка с търсене на зависимости, но ето ти още един урок за приложенията в линукс.
Активен

antoniy

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #36 -: 20.01.2009, 20:57:58 »

Не е така, но ти сам ще дойдеш на друг акъл. Давам ти максимум година-две. :)
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2656
  • Code or Die
« Отговор #37 -: 23.01.2009, 14:25:41 »

a ве инсталирай си Windows.
Активен

Радо

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 99
« Отговор #38 -: 08.02.2009, 22:05:28 »

Тези хора дето ползват Слак са баси мазохистите.
 Аз от седмица се мъча с Ubuntu и вече видях сумати зор. Това да не мога да се логна с root през графична среда е много кофти измислено. Аз прост юзър ли съм или шеф на компа  8-)
 Който се чуди - да слага една Федора10 и няма грижи с root през графична :)
Активен

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2927
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
« Отговор #39 -: 08.02.2009, 22:39:31 »

Абе това да не можеш да се логваш като root  си е добра идея, иначе аз в последно време си поиграх графичните среди KDE4 и Gnome2 май беше на Debian, Ubuntu, openSUSE и FreeBSD. В момента на един стар лаптоп върви openSUSE с KDE4 и е доста поносимо и сравнително бързичко работи... все още обаче тия тестове са в сферата на проби и бъзици и не мисля да си сменя Windows ;-)
Активен