Здрасти Stilgar,
Моята дипломна работа беше много важна за кариерата ми. Само с държавен изпит вероятно нямаше да ме вземат в Тренто и сега нямаше да бъда в МИТ. В моята дипломна работа не съм ползвал нито едно клише.
Не можеш да сравняваш дипломната работа с нещо, което би направил в свободното си време. Най-малкото там нямаш научен ръководител, който да ти дава насоки. Защото е лесно да направиш нещо, което знаеш предварително какво е. Трудно е да имаш добра идея, да се опиташ да решиш нещо, което нито ти, нито някой друг знае какво представлява (за това избрах ресърч ;))
Виждам, че си грамотен, разбираш от програмиране, но не можеш да разбираш от всичко. Недей да пренебрегваш евентуалния принос на дугите (напр. научен ръководител).
В моята дипломня нямаше чатове и сайтове, нито прозорци и ОК менюта. Имаше един алгоритъм, който трябваше да модифицирам и да накарам да работи за Български.
За програмистите: Недей да мислиш, че хората като мен не са програмисти. То е все едно архитектът да не разбира от строителство, а инжинерът да не разбира от работа на струг. Работата на програмистите е да познават модерните в момента технологии. Моята работа е да създавам нови технологии (последните две изречения са изплагиатствани от Милен Кулеков).
Все пак, не смятам че си сериозен в постовете, защото ако беше, отдавна щеше да си напуснал университета, за да бъдеш програмист, нали така ;)
поздрави:
Атанас Чанев
MIT campus