Първият семестър е много интересно (макар че аз лично не се кефех на психологията)
Ще изучавате:
Лексика и Граматика на англ. ез.
Преводи от англ. на бълг. и от бълг. на англ.
Писмени упражнения
Увод в общото езикознание при гл.ас. Янков (посещавайте редовно лекции, и ще разберете защо го казвам)
Увод в литературната теория при проф. Сапарев - също ходете на лекции, доста неща ще ви се изяснят. Кръстев на упражненията е просто роден за тая дисциплина, обяснява много добре, питайте за всичко.
Психология при гл. ас. Койчев - за него нищо не мога да кажа, аз на лекции не ходех
Странознание на Великобритания при Йордан Костурков - не го ядосвайте и не закъснявайте, много се дразни. А като започне да крещи на нългарски, значи наистина е ядосан
Имате 4 изпита - по езикознание, литературна теория, психология и странознание. Стига да си учите редовно, ще се справите. Само по езикознание изпита е устен. По лит. теория не преписвайте, Кръстев ще ви види.
Отделно имате един тест по английски в края на семестъра, който ще влиза в крайната ви оценка.
Втория семестър ще изучавате:
Лексика и граматика
два превода
практическа фонетика - много лесен и приятен предмет
СБЕ (съвременен български език) при доц. Зидарова - жената е много добра, само да и свикнете на темпото. При нас често отсъстваше. Тук имате и упражнения при Дикова.
Латински език - прецакани сте да имате и устен, и писмен. Лекциите са ви при доц. Козарова. Ще чуете какви ли не работи за нея. Все лоши. Но ходете много редовно на лекции. Някои неща няма да ви станат ясни само от учебника. На устния изпит, даже напротив, държа се много човечно. Е, сега... верно, че аз имам 3 при нея... но това е защото не знаех от целия материал само местоименията. Извод: УЧЕТЕ ВСИЧКО!
Когато и казах, че не знам местоимения, тя ми смени въпроса, но каза, че и за 6 да го напиша, няма да ми пише повече от 3. Но не разчитайте само на това. Зависи каква ви е оценката от писмения. Ако е 3, направо ще ви изпрати, та да се видите септември месец
Отделно, ще изучавате и една фонетика при Марина Самалиева. Много ще се смеете с нея
Нищо страшно, изпита е много лесен
Имате АВИТО - аудиовизуални технологии, нищо сложно.
Физическо: имате само заверка, без изпит. Можете да се запишете на аеробика, или да посещавате редовните часове.
Отделно, имате и втори тест по английски върху материала от втория семестър, който също ще влиза в крайния.
Избираема дисциплина - всеки си избира една избираема от няколко предложени. Не си избирайте Хейз...
. Накрая имате изпит.
И практически английски - изпит, който е в 2 части - писмен и устен. Писмения изпит се състои само от 2 превода и диктовка. Ако се разберете преди това с преподавателя по писмени упражнения (който обикновено е чужденец), няма да пишете есе на изпита, което много ви улеснява. Ако вземете писмения, отивате на устен. Там, книжката. За нея ще ви обяснят подробно. Ако имате проблеми, обръщайте се къмВесела Койнакова, всичко, каквото може, ще ви каже.
лелеее, цял роман изписах бре!
Ако някой има въпроси, да ми пише на ЛС, ще помагам с каквото мога
Успех на бъдещите колеги