Значи, малко пояснения.
Първо, оценките от миналата година важали. "Заварено положение". Министерска му работа.
Второ, малко хронология:
Миналата година Академичен съвет приема решение оценките да важат за три години напред. Нещо подобно прави и СУ. За миналата година си е законно. Всички се радват/ме. Министерство на образованието обаче решава, че автономията на висшите училища не е особено важна. И през Декември приемат там постановление ли е, какво е, според което оценките вече важат само за годината на полагането. Това обаче, дори и да е достигнало до някого в ПУ, не достига до нас (Физически факултет). И при организирането на състезанието работим с убедеността, че оценките, които ще издаваме, ще важат за три години напред. Така пишем и в информацията, така казваме и на самите участници. При оформяне на крайното класиране все още си мислим същото и затова и публикуването в Интенет класиране има оценки. При оформяне на документите също работя с тази миисъл и слагам оценки. Да обаче горе-долу по същото време на ректорски съвет нашия декан най-сетне научава за изпълнението на Министерството. И точно докато обикалям коридорите за да намеря къде да разпечатам документите, буквално минути преди да ги пусна, той ме изненадва приятно с новината, че ако издам удостоверение с оценка на някой, който не завършва сега, това ще е незаконно. Честито!
Пак добре, че стана
преди да ги разпечатам. Както и да е, преправям аз бързо няколко десетки документа, за да не се окаже, че деканът подписва незаконни неща и... Ами това е, де. Буквално до последния момент всички си мислехме, че ще издаваме оценки на всички заслужили ученици, ама... нъцки
Да поблагодарим искренно на МОН за зачитането на автономията на университетите и да пожелаем всичко най-добро на тях, на майките им и цялата им рода до девето коляно. То какво ли да очакваме от правителство, което с голямо настървение се е засилило да унищожава науката в България?
Та, моля ви, не се сърдете на нас. Елате пак и следващите години, а когато станете 12 клас ще си ви издадем оценка. А досегашните участия ще ви се отчетат с немалки бонуси. Трябва да отбележа, че само с точките от присъствения кръг никой нямаше да има 6,00, всички такива оценки са получени с бонусите от миналия участия, от участие на задочния кръг и от призови места на задочния кръг. Някои хора повишиха оценката си с над половин единица само от бонусите.