И все пак нека претеглим нещата на едни везни. От едната страна стои въпросът за временното пребиваване на студентите и техническите ограничения, касаещи поддръжката на тези e-mail адреси, а от другата страна слагаме желанието на студентите да ги ползват (ти си го каза - студентите няма да ползват абсурдни e-mail адреси) и представителността, която носи един унивеситетски e-mail за студента, както и за университета, в който е или е бил. Все пак един ФМИ-ист си е ФМИ-ист (айде да съм по-конкретен - към Пловдивски университет) и след като завърши, нали?
Поставени така нещата малко е все едно да противопоставяме интереса на студентите и на част от хората, работещи в университета, което е малко странно. Има лесни решения на някои от проблемите. Например акаунтите, неизползвани 6 месеца, се затриват. Така проблемът с временното пребиваване на студенти си отива (до някъде) и ще се използват само адреси на хора, които наистина искат да го правят и го правят, а не притежанието на поредния e-mail да е просто прищявка или нещо подобно.
Това ми се струва абсурдно и съм сигурен, че не е вярно:
1. Може би usernames към точно този домейн не се дават по избор, камо ли на студенти. Хм... http://student.mit.edu
2. Може би си има точна логика на имената, примерно first_name.family_name@domain.org
Преди около година-две имах разговор с един пич, който учи там. Всъщност самия разговор тръгна от това, че му видях e-mail адреса, който беше от вуда
xxx@mit.edu и го попитах дали наистина учи там и дали просто така им дават e-mail адреси, а той ми каза, че като студент на университета има право на такъв адрес. Що се отнася до логиката на избор - не мисля. E-mail адресът му съвпадаше с nickname-а, който използваше - 4-буквен и нищо специално.
и едно интересно мнение (и дискусия) от инициатора на тази тема:
http://forum.uni-plovdiv.bg/index.php?topic=1773.msg18980#msg18980
Аз все още си стоя зад думите. Ти ми кажи кое е в разрез с казаното ми тук и какво намираш за ненормално, че и препратки към по-стари мои мнения даваш.