argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Любопитно  (Прочетена 116432 пъти)

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #360 -: 17.07.2008, 19:20:56 »

Слънцето кара женските водни кончета "да подражават" на мъжките

Смяната на окраската на женските водни кончета, които копират тази на мъжките представители на вида, не се обяснява с желанието им да се спасят от "повишеното мъжко внимание", а с адаптиране към яркото слънце.

Съобщение за теорията направи ентомоложката Иделе Купър на годишната среща на еволюционните биолози в университета на Минесота, съобщи сп. "Сайънс".

Купър е изследвала вида M. calliphya, живеещ на Хаваите. Самците от този вид са с яркочервено тяло, а самките - със зелено.

Около половината от женските обаче "копирали" външния вид на мъжките. Досега се смяташе, че така те искат да се предпазят от преследването на самците.

Според Купър обаче причината се крие в средата на обитаване, в силата на слънчевата светлина там.

Специалистката е установила, че самките, които се срещат в по-слънчевите райони на Хаваите с оскъдна растителност и на по-голяма надморска височина, често приемат червения цвят на самците.

Според нея причината не е в мимикрията, а в желанието на животните да се защитят от силните слънчеви лъчи, от слънчевата радиация. БТА   
        
   
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #361 -: 17.07.2008, 19:22:20 »

Зона в мозъка разкрива тайните на мисленето

Учените от векове търсят центъра на съзнанието. Международен екип е открил зона в мозъка, която може да разкрие тайните на мисленето.

Те са създали първата пълна карта с висока разделителна способност на човешката мозъчна кора, нагънатата мозъчна повърхност, която е средище на съзнанието, мисленето и други висши функции на човешкия мозък, съобщи в. "Дейли телеграф", като се позовава на публикация в сп. PLoS Biology.

Екипът, който включва специалисти от Университета на Индиана и на Лозана (Швейцария), Федералния политехнически институт в Лозана и Харвардския медицински институт в САЩ, е проследил връзките между милионите мозъчни клетки и е отграничил зона, която може да е ключът към функционирането на двете мозъчни полукълба.

Става въпрос за най-централната част на мозъка, която се намира в средно-задната част на кората, като обхваща част и от двете мозъчни полукълба.

Това не се знаеше досега. Изследователите са се интересували от тази част на мозъка по други причини.

Когато човек е в покой, например, въпросната зона изразходва голямо количество метаболична енергия, но досега не беше известно защо.

Изследването е стъпка напред в разбирането на най-сложния и мистериозен орган във Вселената. То ще е ценен инструмент за тълкуване на изображенията, създавани от скенерите и за разбиране на мозъка.

Откритието не само представя подробна карта на мозъчните връзки, но може да се използва и като непроникваща техника, с която да продължи картографирането на трилионите нервни връзки в мозъка с още по-висока разделителна повърхност. Това се превръща в нова научна област, наречена "конектомика". БТА   
        
   
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #362 -: 17.07.2008, 19:23:03 »

Най-ранните следи от живот се крият в диаманти

Малки парченца диаманти от зората на земната история може да съдържат най-ранните следи от живот, съобщи Би Би Си, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Анализ на цирконовите кристали показва, че те съдържат форма въглерод, асоциирана с растенията и бактериите - въглерод 12. Те са образувани неколкостотин милиона години след появата на Земята.

Участвалите в изследването учени от Австралия, Дания и Швеция предупреждават, че резултатите им не са категорично доказателство за ранен живот, но те "не изключват" тази възможност.

Ако въглеродът е от примитивни организми, това ще премести датата за поява на живот на Земята с около 500 млн. години по-рано - преди повече от 4,25 млрд години. Възрастта на нашата планета е около 4,6 млрд. години.

"Въглеродните изотопи могат да бъдат интерпретирани като биогенни, защото знаем, че биологичните процеси наистина генерират леки въглеродни изотопи. Разбира се, има и други процеси, на които това може да се дължи", каза д-р Мартин Уайтхаус от шведския Природонаучен музей, който е един от авторите.

Сред другите възможности са химически реакции или попадане на материала на Земята от космоса.

Миниатюрните цирконови кристали с диаметър едва 0,3 мм, са намерени в Западна Австралия. Те са останки от отдавна изчезнали древни скали. Радиоактивно датиране показа, че кристалите са се образували преди 4,4 млрд. години.

Според разпространеното схващане тогава условията на Земята са били негостоприемни за живот. Австралийските кристали обаче хвърлят съмнение върху тази теория.

Според едно предишно изследване ранната Земя може да е била по-хладна и влажна. Новият анализ на диамантите е в подкрепя тази теория. БТА   
        
   
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #363 -: 17.07.2008, 19:24:20 »

Съставиха схема на разпадането на суперконтинента Пангея      

Пангея, гигантският суперконтинент, от който са се появили съвременните, се е раздробил на части, като се е опитвал да се "самопогълне" преди около 300 милиона години, съобщи сп. Ню сайънтист".

Международен екип от учени е съставил схема на процеса, наречен от него самосубдукция. Подробности за разработката са публикувани в Nature Geoscience. Субдукцията е процес на подпъхване на тектонските плочи една под друга.

Според международния екип от учени събитията в миналото са се развивали по следния начин: Пангея се е образувала при сблъсък на по-древни континенти. След образуването на гигантския континент движението на литосферните плочи е продължило.

Южното крайбрежие на Пангея се е придвижвало на север и на негово място океанът постепенно си е пробивал път. В крайна сметка южният континентален шелф се е оказал под северната част на Пангея.

Подобно движение на плочите е способствало за нарастване на напрежението в центъра на континента. В резултат на него започнало да се формира дълго планинско възвишение - от съвременна Турция до Великобритания и оттам до Испания.

Възникналото напрежение довело до разцепването на Пангея на две части - Лавразия и Гондвана, от които по-късно са се образували съвременните континенти.

Досега сред учените няма единно мнение по въпроса как именно се е разцепил гигантският континент Пангея на съставните си части. Според предишни теории причините са била движението на мантията или удар на гигантски метеорит. БТА   
    
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #364 -: 17.07.2008, 19:25:38 »

Обеците и пломбите може би предизвикват мускулни спазми

Хората могат с години да се измъчват от спазми и болки на мускулите, без да подозират, че бързо ще се оправят, ако свалят обеците си или пък си сменят пломбите на зъбите, съобщи в. "Дейли мейл", като се позова на група британски медици-хиропрактици, които не използват медикаменти за лечение.

Изследвайки много пациенти, хиропрактиците са установили, че в редица от случаите болките могат да бъдат предизвикани от парчета метал, които дори само се допират до кожата.

Според експертите нервната система, която автоматично се опитва да "спаси" частите на тялото, попаднали в зоната на "опасен контакт" с метала, задейства най-близките мускули.

Те, на свой ред, предизвикват верижна реакция и след време се появяват спазми и болка. Най-тъжното е, че човек не може да намери причината и изпада в депресия, като вижда, че нищо не е в състояние да му помогне. Добра новина е, че сега това може лесно да стане.

Достатъчна е смяна на пломбите или сваляне на обеците. Британският лекар Саймън Кинг - един от 250-те, които прибягват към този метод на лечение, разказва как е стигнал до идеята за метала като "провокатор" на болката.

Той се опитвал да разбере защо някои хора се възстановяват бързо след сериозни травми и рани, а други не.

Наблюдение показало, че вторите носят метални предмети. Кинг твърди, че обеците провокират най-вече болка в шията и в зъбите. А украшения като гривни и часовници могат да доведат до появата на артрит.

Изводите на специалиста се възприемат и от привържениците на традиционната медицина. Те са на мнение, че в теорията на Кинг има рационално зърно.    
        
   
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #365 -: 17.07.2008, 19:27:53 »

Идентифицираха ген, който улеснява затлъстяването

Френско-британски изследователски екип е идентифицирал ген, чиито мутации увеличават риска от затлъстяване и улесняват наддаването на телесно тегло, въздействайки върху контрола на апетита, съобщи Франс прес.

Генът PCSK1 играе основна роля за узряването на няколко хормона в мозъка, които регулират приема на храна. Този ген произвежда ензима проконвертаза 1, който отключва дейността на няколко замесени в контрола на апетита хормони, сред които инсулин, глюкагон, проопиомеланокортин, който предизвиква усещане за ситост.

Екип под ръководството на Филип Фрогел от Френския национален център за научни изследвания и института "Пастьор" в Лил в сътридничество с лондонския Импириъл колидж се е поинтересувал от честите мутации на PCSK1.

Близо 25% от населението притежават различна форма на ензима, която очевидно е по-малко активна, заяви Фрогел. Изследванията първоначално обхванали 150 френски семейства, в които има затлъстели деца.

След това в изследването били включени широки слоеве на населението във Франция, Дания, Швейцария и Германия. Резултатите показват, че малки аномалии при този ензим могат да доведат след себе си до затлъстяване.

Промененият начин на живот обикновено е изтъкван, за да се обясни увеличаването на случаите на затлъстяване и наднормено тегло, но бяха идентифицирани и няколко "гена на затлъстяването".

PCSK1 е само един сред много подобни гени, заяви проф. Фрогел. Смятам, че до края на годината ще сме идентифицирали десетина различни гена на затлъстяването, допълни той. БТА   
        
   
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #366 -: 17.07.2008, 19:28:40 »

Създадоха изкуствена ДНК

Японски химици за първи път създадоха молекула на ДНК от изкуствени компоненти.

Във всичките си форми ДНК използва различни комбинации от четири "строителни" блока, наречени бази, за да кодира разнообразието от протеини, необходими за функционирането на клетката и нейното развитие.

Изследователите използвали високотехнологично оборудване за прикачване на четирите изкуствено синтезирани бази към скелета на ДНК, състоящ се от захари и фосфатни групи.

Резултатът е необичайно стабилна, двойно усукана структура, приличаща на естествената ДНК.

ДНК е нуклеинова киселина, която носи генетичните инструкции за биологическото развитие на всички клетъчни форми на живот и много от вирусите.

Понякога ДНК се нарича молекула на наследствеността, тъй като тя се наследява и се използва за разпространение на признаци. При възпроизводството тя се копира и се предава на потомството.

Масахико Инуйе и колегите му отбелязват, че учените от много години разработват изкуствен вариант на ДНК-молекула, за да разширят възможностите за съхранение на информация.

Тяхната работа може да послужи за нови постижения в генната терапия, бъдещите нанокомпютри и други високотехнологични техники, отбелязва електронното издание ScienceDaily, цитирано от HiComm.bg.    
        
   
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #367 -: 01.08.2008, 17:15:39 »

Разнообразието при динозаврите е по-старо, отколкото се смяташе досега

Хипотезата, че разнообразието на видовете динозаври рязко се е увеличило в последната част от кредата, точно преди изчезването им от лицето на планетата, бе поставена под въпрос от резултатите от британско изследване, съобщи Франс прес.

Резултатите подсказват, че етапи с ключово значение в развитието на динозаврите са станали по-рано, отколкото се смяташе досега.

Екип под ръководството на Греъм Лойд от Университета на Бристол преразгледа хипотезата, според която най-голямо разнообразие на видовете динозаври е имало в последната част от кредата, между 125 милиона и 80 милиона години преди Христа.

През този период рязко са се увеличили видовете цъфтящи растения, насекоми, бозайници и вероятно птици. Динозаврите обаче не са чакали този период, за да увеличат разнообразието си, отбелязват учените.

Те анализирали над 450 вида динозаври, т.е. около 70% от известните досега видове динозаври и съставили генеаложко дърво. Заключенията им са, че първата голяма диверсификация е станало по-рано, в края на триаса - между 225 милиона и 200 милиона години преди Христа, т.е. през първата третина от дългото "царуване" на динозаврите.

Втората, по-малко значима диверсификация е настъпила в средата на юрския период, между 170 милиона и 160 милиона години преди Христа.

Многобройните намерени фосили, които датират от кредата, са накарали палеонтолозите да смятат, че именно през този период е имало най-голямо разнообразие на видовете динозаври, обясняват изследователите.

Кредата - между 145 милиона и 65 милиона години преди Христа, се е отличавала с топъл климат и е смятана за важен период за реорганизация на екосистемите. БТА   
        
   
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #368 -: 01.08.2008, 17:18:01 »

Разбраха как се образува северното сияние
      
Учени разкриха какво предизвиква честите припламвания в зелено, червено и пурпурно, които правят полярните сияния над Земята още по-зрелищни, съобщиха Ройтерс и АФП.

Екип от Калифорнийския университет в Лос Анджелисанализира данни от петте сателита "THEMIS" на НАСА и от 20 наземни обсерватории в Канада и Аляска.

Специалистите установиха, че внезапното засилване на северното и южното сияние се дължи на мощни експлозии от магнитна енергия на една трета от разстоянието между Луната и Земята.

Полярните сияния се свързват със слънчевия вятър - заредени електрически частици, които идват от нашата звезда. Линиите на земното магнитно поле достигат далече в космоса, като съхраняват енергия от слънчевия вятър.

Когато две линии на магнитното поле се доближат заради натрупването на енергия, се достига критична граница и линиите се свързват. Това преобразува магнитната енергия в кинетична и в топлина.

Освобождаването на тази енергия предизвиква зрелищните припламвания. "Доказахме, че процесът започва далече от Земята, а след това се разпространява към нея", каза ръководителят на екипа Василис Ангелопулос.

"Това е начин да се освобождава слънчевата енергия, погълната от Земята". Освободената енергия може да е мощна като силно земетресение и да премине през полярен район за 60 секунди.

Луната е на около 385 000 км от Земята. Този процес е на около 128 000 км от Земята. Същият механизъм предизвиква и смущения в сателитите, електрозахранващата мрежа и комуникационните системи на Земята.

Основната цел на мисията "THEMIS" е да бъдат разработени сигурни модели за прогнозиране на времето, мястото и силата на полярните сияния. БТА    
        
   
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #369 -: 01.08.2008, 17:22:12 »

Канадски палеонтолози откриха динозавърски фосили на 75 млн. години

Динозавърски кости на 75 милиона години бяха извадени от земните недра близо до Тъмблър Ридж в Британска Колумбия, Канада, съобщи Асошиейтед прес.

Намерените кости датират от горната креда и са от хадрозавър и тиранозавър. Става дума за счупени или паднали зъби от тиранозавър, както и за ребра и прешлени от хадрозавър, заяви палеонтологът Рич Маккриа.

Това подсказва, че тиранозавърът може да се е нахвърлил върху умрял хадрозавър и да е загубил някои от зъбите си, докато го е разкъсвал, допълни той.

Маккриа и неговата колежка Лайза Бъкли започнали изследвания северно от града миналото лято, като търсели останки от епохата на динозаврите.

По-рано този месец те започнали разкопки и открили динозавърски кости с общо тегло 90 кг.

Били преместени 45 тона скали и пръст, преди двамата изследователи да попаднат на находката. БТА   
        
   
Активен

MISSTY

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 379
 • Биологически факултет :-)
  • My home page
Re: Любопитно
« Отговор #370 -: 13.08.2008, 17:40:50 »

           
Биолози спасяват изпаднали в беда Магеланови пингвини

Близо хиляда млади Магеланови пингвини са открити умрели или умиращи на бразилското крайбрежие в район на 2000 км от обичайни им път за мигриране. Според биолози те са били отнесени от необичайно силно и топло течение.

Такова нещо не бяхме виждали, заяви Шейла Сера, биолог от Института за морските бозайници в бразилския град Салвадор - НПО, която се грижи за опазването на бяло-черните птици, достигащи 76 см. Най-големият брой изхвърлени на брега пингвини досега е бил двадесетина през 2001 г. Магелановите пингвини (Spheniscus magellanicus), които се размножават на многобройни колонии в южната част на Аржентина и в Чили напускат тези райони, за да мигрират на север между март и септември, следвайки рибните пасажи. Естествената граница на морските течения е крайбрежието на щата Рио де Жанейро. Тази година обаче Магелановите пингвини са стигнали далеч по- на север - в район близо до екватора. През юли цяла колония Магеланови пингвини са наблюдавани в Салвадор. Почти всички пингвини, изхвърлени в северната част на Бразилия са млади и гладни. Те пристигат в състояние на хипотермия и първото нещо, което трябва да се направи е да се стабилизира температурата на тялото им на 39-40 градуса. Дават им се течности и се държат на топло. Следва хранене със сонда - риба и витамини. Едва след това те може да се хранят с цели риби - кило сардини или аншоа на ден за пингвин. Прави им се баня веднъж дневно. За възстановяването им са необходими 60 дни.

Според биолозите климатичното явление Ел Ниня, свързано със затоплянето на планетата, вероятно е причината птиците да попаднат на североизточното крайбрежие на Бразилия. В края на септември Магелановите пингвини ще бъдат транспортирани с военен самолет от Салвадор до щата Рио де Жанейро, за да продължат миграцията си към Патагония.
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #371 -: 20.08.2008, 14:13:35 »

Рибите първи са се научили да "говорят"

Американски учени са изяснили, че мърморенето, издавано от древни жабоподобни риби, е аналогично по естеството си на звуците, които издават днешните бозайници и птици.

Според изследователи от Корнуолския университет жабоподобните риби са започнали да издават някои звуци, приличащи на ръмжене, мърморене и дори на грухтене преди около 400 милиона години.

Днес представителите на семейството жабоподобни като рибата-жаба и рибата-мичман, обитаващи северозападното крайбрежие на САЩ, са запазили гласовите данни на родоначалниците си.

"Те издават различни видове звуци в различен социален контекст. Птиците по различен начин се обръщат към близките си или прогонват чужденците, а рибите правят същото нещо", пише в последния брой на списание "Сайънс" ръководителят на изследователската група професор Андрю Бас.

Учените са стигнали до извода, че механизмът на произнасяне на звуци в организма на жабоподобните е аналогичен на онзи, с който произнасят звуци сегашните бозайници и птици.

Става ясно, че за издаването на звуци с различна височина и продължителност у жабоподобните отговарят същите части на мозъка, както и при жабите, птиците и приматите.

Според изследователите това показва, че произнасянето на звуци у гръбначните има еволюционен характер. Те смятат да продължат експериментите с жабоподобните, за да изяснят точно кои гени участват в процеса на генериране на звука.

"Вероятно тогава ще получим допълнителни доказателства за общото между отделните видове, възхитен съм от тази перспектива", заяви професор Бас.
   
          
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #372 -: 20.08.2008, 14:16:26 »

Питейната вода с добавен към нея водород подобрява работата на мозъка

Редовното пиене на вода с добавен към нея водород значително подобрява работата на мозъка и блокира развиването на деменция.

До този научен извод е стигнала група японски медици, оглавявана от проф. Сигео Отой, в резултат на серия от лабораторни експерименти с мишки, съобщи ИТАР-ТАСС.

"Водородната" напитка е била давана на опитни мишки, които предварително са били подлагани на стрес. В стресова ситуация функцията памет на мозъка отслабва.

Двадесет мишки са били подложени на стрес, като им е било ограничено жизненото пространство и са били лишени от храна.

На едната половина от тях е била давана газирана с водород вода, а на останалите животни - обикновена вода.

Продължили 6 седмици опити са показали, че паметта на първата група мишки значително се е подобрила.

Миналата година същата група учени установи, че водородът може да измести от водата активния кислород, способстващ за развиване на деменция, а също че пиенето на вода, в която е добавен първият елемент от таблицата на Менделеев, позволява да се намали с 50% рискът от инсулт. БТА
   
          
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #373 -: 20.08.2008, 14:18:21 »

Промени във ветровете са довели до ледниковата епоха
 

Испански и германски учени доказаха, че през последния ледников период слаби промени във ветровете може да са предизвикали сериозни изменения на океанските потоци в Северния атлантически океан, и дори да са били причината за рязката смяна на климата, съобщи Сайънс дейли.

Учени от университета Комплутенсе в Мадрид и от Института за изследване на климата в Потсдам установиха, че съществува определена точка, след която малка вариация в скоростта на морските ветрове съответства на драматични промени в силата на теченията в Атлантическия океан.

Затова ветровете може да са предизвикали внезапни и значими климатични промени през ледниковия период. Изследването се основава на климатични симулации на последния ледников максимум - периода, когато вечният лед е нараснал максимално преди около 21 000 години.

Тези симулации демонстрират съществуването на праг, след който много малка промяна в скоростта на вятъра води до диспропорционално голяма промяна в скоростта на морските води. Затова различната скорост на ветровете може да е имала особено важна роля за внезапните промени в климата през последната ледникова епоха.

Сравняването на резултатите от тези симулации с възстановки на климата, основаващи се на данни от морски седименти или проби от древни ледове, потвърждава вероятността вариации в циркулацията на Атлантическия океан да е била ключов механизъм, отговорен за ледниковата епоха.

Циркулацията в Атлантическия океан има основна роля за регулирането на климата в световен мащаб, тъй като пренася големи количества топла вода към северните райони и омекотява климата в държави като Норвегия и Ирландия. БТА    
          
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #374 -: 20.08.2008, 14:21:27 »

Антарктида е била без лед преди 40 млн. години

Международен екип от учени определи, че морската вода в Антарктида е била много по-топла преди 40 млн. години, като там почти не е имало лед, съобщи ЮПИ.

Учени от Великобритания, Холандия и Нова Зеландия анализираха добре запазени фосили на морски микроорганизми, намерени в новозеландски скали.

Те дават много точна информация за температурите, в които те са живели. Преди 40 млн. години нивата на парниковите газове са били близки до тези, които се прогнозират за края на този век.

"Нашата работа даде още едно доказателство, че когато парниковите газове са повече, температурите са по-високи и ледената покривка е много по-малка, като е възможно такава да не съществува въобще", каза Катрин Бърджес от Кардифския университет.

Резултатите от изследването са публикувани в августовския брой на сп. "Геология". БТА
   
          
   
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #375 -: 20.08.2008, 14:23:25 »

Изобилието на морски организми е свързано с геологията

Зоните с най-голямо разнообразие на риба, мекотели и корали са се местили според движението на тектоничните плочи през последните 50 млн. години, съобщи Ройтерс.

Изследвайки фосили, учени от Холандия, Австралия, Испания, Великобритания, Малайзия и САЩ доказаха, че районите на днешното Средиземноморие и зона от Близкия Изток са били предишните "горещи точки" на морския живот, с най-голям брой морски видове.

Образуването на всяка такава "гореща точка" съвпада с изместването на тектоничните плочи в земната кора. Когато континентите се блъскат, се появяват плитки морета с отлични условия за живот.

"През последните 50 млн. години е имало поне три горещи точки на морското биоразнообразие", пишат учените в сп. "Сайънс".

Те са се придвижили през почти половината земя, като времето и мястото съвпадат с големи тектонични явления. Средиземноморието, което е било свързано с района на днешния Индийски океан, е било такова място преди 40 млн. години.

След това Африка тръгва на север и някои благодатни дотогава райони се оказват високо в Алпите. Така най-добро място за морските организми става район между Близкия Изток и Индия.

Сегашният морски рай край Индоавстралийския архипелаг няма да остане такъв заради бавното придвижване на Австралия към Азия. През предишните 5 млн. години са се образували планини заради приближаването на континентите, например в Папуа-Нова Гвинея.

Теренът на бивши големи корали край Сулавеси, Индонезия, е повдигнат над водата от същите сили. Кандидати за следващи райски кътчета за морските организми са райони край Южна или Източна Австралия. Дотогава ще минат около 25 млн. години. БТА
   
          
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #376 -: 20.08.2008, 14:29:16 »

Китайска жаба настройва ушите си на различни вълни

Китайската жаба Odorrana tormota настройва ушите си на различни вълни, точно както хората търсят радиостанция, за да подбира какво да слуша, съобщи Ей Би Си.

Това е единственото животно с подобни способности в света, пишат китайски и американски учени в протоколи на Националната академия на науките.

Учените са убедени, че земноводното е развило необичайните си умения по необходимост, защото живее в много шумна среда.

Вместо да вика, както биха направили хората, то започва да цвърчи или да издава много високи ултразвуци. За целта жабата отваря и затваря евстахиевите тръби, които свързват фаринкса с лявото и дясното средно ухо.

Жабата може да локализира звуците с изненадваща точност и мъжките скачат право към зовящите ги женски.

Уникалната слухова система на Odorrana tormota вече се използва за разработване на "интелигентни" слухови помощни средства. БТА
   
          
   
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #377 -: 20.08.2008, 14:31:26 »

Генна мутация е в основата на появата на бели коне

Генна мутация обяснява защо някои коне, включително тези от прочутата порода Липизанер, са бели, сочат резултатите от шведско изследване, цитирани от ДПА.

Генната мутация е проследена хиляди години назад във времето, до общ прародител и е идентифицирана от изследователи от университета на Упсала.

Изследването подсказва, че голяма част от белите коне притежават доминантна генна мутация, която ги кара да "побеляват" с възрастта.

Докато при раждането си сивият кон е черен, кафяв или червеникавокафяв на цвят, процесът на побеляване започва още на едногодишна възраст и конете обикновено стават изцяло бели на 6-8-годишна възраст, макар че кожата им остава пигментирана.

Процесът напомня този при хората, но при конете е изключително бърз, заявиха изследователите.

"Вълнуващо е да научим, че в древни времена се е родил кон, който постепенно станал бял, а хората били толкова впечатлени от външния му вид, че го използвали за разплод, така че генната мутация е била предадена от едно поколение на друго", заяви ръководителят на изследването проф. Лейф Андерсон от катедрата по медицинска биохимия и микробиология в университета. БТА
   
          
   
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #378 -: 20.08.2008, 14:32:38 »

Американски учени ускориха процеса на фотосинтезата
   

Американските химици Даниъл Носера и Матю Кейнън от Масачузетския технологичен институт за пръв път са успели да възпроизведат в лабораторни условия енергийно ефективния процес фотосинтеза, съобщи Мембрана.ру.

Откритието може да предизвика революция в използването на слънчевата енергия, а в бъдеще да позволи да бъде компенсирано прибягването към невъзобновяемите ресурси, информира "Нейчър".

Американските химици са открили прост и евтин начин за разпадането на водата на водород и на кислород. За тази реакция са нужни слънчеви батерии. Именно така се извършва фотосинтезата в природата, когато клетки на растенията натрупват слънчева енергия под формата на въглехидрати (преди всичко глюкоза).

Но това е крайният резултат, а процесът започва с преобразуване на водата и въглеродния диоксид в кислород и "свободни" протони/електрони посредством хлорофила. Такива комплекси се наричат фотосистеми.

При растенията те са две. Когато фотонът се сблъсква с молекулите на фотосистемата, стават две химични реакции: молекулата на хлорофила губи два електрона, а молекулата на водата (постъпваща от кореновата система) се разгражда.

Въпреки че фотосинтезата е добре изучена и описана, да се осъществи на практика тази реакция не е толкова лесно. Един от основните проблеми е липсата на катализатор, нужен за ефективната електролиза на водата.

Водата и сега може да бъде разделена на съставните й елементи, но процесът не е изгоден икономически от енергийна гледна точка. С цел повишаване на ефективността химиците добавят катализатори, за да започне реакцията при по-ниско напрежение.

От съществуващите елементи досега тази роля се изпълняваше само от платината и от рутения, които са много скъпи. Освен това за осъществяване на реакцията бяха нужни определени температурни условия и налягане.

Носера и Канан откриха начин да ускорят реакцията. Електрод от окиси на индий и олово се поставят в разтвор, съдържащ йони на кобалта и калиев фосфат. Към него се подава ток от слънчеви батерии и се образува катализатор.

Той, от своя страна, способства за разпадането на водата на съставните й елементи - O2 и свободни йони на водорода. Тези йони се утаяват на втори електрод (покрит с платина), където образуват газ H2.

Водородът и кислородът могат да се подават към топлоотделящ (топливен) елемент, където от тях се произвежда електричество. Най-важното е, че всичко това става при атмосферно налягане и стайна температура, твърдят авторите на експеримента.

По време на реакцията катализаторът губи свойствата си, но след това се самовъзстановява. Тоест процесът е цикличен, както е в природата. "Нашите изследвания доказват, че може да бъде направен относително евтин катализатор и на негова основа да се получи фотосинтетична енергия в битови условия" - казва д-р Носера.

Според учения използването на скъпоструващата платина при втория електрод в бъдеще може да бъде избегнато, като се създаде мембранна структура около фотоелемента. С това се занимават вече учени в рамките на проекта Powering the Planet.

Джеймс Барбър от лондонския Импириъл колидж е на мнение, че разработката на американските химици е "голям пробив в използването на слънчевата енергия". Освен това ще позволи да започне достъпно производство на водород.

Подробности за изследването са публикувани в сп. "Сайънс", но някои детайли за условията, при които протича реакцията, се пазят в тайна. БТА    
          
   
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #379 -: 20.08.2008, 14:34:39 »

Откриха най-малката змия в света

Американски учени откриха най-малката змия в света под камък на карибския остров Барбадос, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Влечугото от новия вид Leptotyphlops carlae с дължина 10 см. и тънко като спагети е по-малко от други 3100 известни вида змии, твърди биологът от Държавния университет на Пенсилвания Блеър Хеджис, който е участвал също в откриването на най-малката жаба (в Доминиканската република) и най-малкия гущер (намерен в Куба) в света.

Находката е един от около 300 различни вида змии, тънки като конец. Животното на цвят е тъмнокафеникаво-сиво с две жълти ивици. Поради уникалния си цвят и люспи и поради генетичните си различия спрямо другите змии новооткритото влечуго е идентифицирано като нов вид.

Змията не е отровна. Храни се с термити и ларви на насекоми, но за начина й на живот не се знае много. Не е известно и дали е нощно животно.

Хеджис е казал, че заедно със съпругата си, която е херпетолог, са намерили само две женски змии от този вид. Учените смятат, че змията е толкова рядка, че досега не е била забелязана.

Женските на Leptotyphlos carlae снасят само едно-единствено голямо яйце и малкото, което се излюпва тежи двойно по-малко от възрастен екземпляр. Пренесено към хората, това означава, че човешките бебета трябва да тежат около 27 кг.

Най-дългата змия в света е вид питон, който стига до 10 м. дължина и живее в Югоизточна Азия. БТА
   
          
Активен