argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Любопитно  (Прочетена 134816 пъти)

jadore

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 226
Любопитно
« -: 12.02.2007, 15:43:46 »

През последните няколко години се наблюдава голям пробив в областта биотехнология-медицина. В тази новаторска сфера съществува огромен потенциал за лечение на различни болести. Хора с вродени заболявания, както и оцелели след тежки злополуки, ще бъдат в състояние да се върнат по-бързо към нормален начин на живот, тъй като няма да им се налага да чакат с години за подходящ донорски орган.
 
За какво по-точно става дума?
 
Модерните медицински терапевтични продукти включват генна терапия, терапия с възрастни стволови клетки, както и клетъчно инженерство.
 
Чрез генна терапия се извършва подмяна на гените, причиняващи заболявания, с нормални гени. Тази терапия се използва при лечение на мускулна дистрофия, хемофилия (недостатъчност на кръвоспирането) и кръвни заболявания.
 
При соматичната клетъчна терапия стволови клетки взети от възрастни хора могат да подменят увредени такива във всеки орган. На тази терапия се възлагат големи надежди при лечението на болестите на Алцхаймер и на Паркинсон.
 
Тъканното инженерство пък се използва за отглеждане на човешки тъкани или органи в лабораторни условия от предварително взета малка част от органа на самия пациент.

Законодателството догонва изследователската дейност
 
Липсата на общи правила на европейско ниво води до юридическа несигурност и до "сиви зони" в законодателството. Това от своя страна поставя проблеми пред изследователската дейност, затруднява достъпа на пациентите до лечение или позволява практикуването на неконтролируеми експерименти.
 
След законодателно предложение на Европейската комисия в тази област, парламентарната комисия по околна среда, здравеопазване и безопасност на храните одобри на вчерашното си заседание доклада на Miroslav Mikolasik (ЕНП-ЕД, Словакия), който цели именно запълване на съществуващите празнини в законодателството. Докладът ще бъде гласуван на пленарната сесия на Парламента през март.

Предложеното законодателство има за цел да направи нещо подобно на това, което директивата REACH направи в областта на химикалите, въпреки че биотехнологията е много по-нова и неизследвана област. По-конкретно целите са:

създаване на общи правила за продуктите на иновативните терапии, така че различията в националните законодателства да не бъдат използвани от изследователските лаборатории за провеждане на опасни експерименти в страни, където има известни законодателни "сиви зони".
създаване на Комитет по иновативни терапии, който ще следи научните открития в тази област и ще консултира Европейската агенция за оценка на лекарствените препарати.
осигуряване на високо ниво на сигурност на пациентите и на здравна защита.
Регламентът не предвижда да третира етични въпроси. Държавите-членки ще са в състояние да решават сами дали да въвеждат контрол или ограничения в спорни области, като използване на клетки от човешки ембриони или на хибридни клетки.
« Последна редакция: 02.10.2007, 16:19:18 от scientist guy »
Активен

jadore

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 226

Почистват петролното петно от Дунав чрез нова биотехнология

Варненската фирма „Мамел ООД" спечели търга, обявен от областната администрация във Видин за почистване на петролното замърсяване по дунавското крайбрежие, информира БНР.

Мазутът ще бъде разграден чрез нова биотехнология, при която се активира действието на бактериите от природата.

Почистването ще започне през следващата седмица и ще зависи от нивото на реката и от метеорологичните условия

news.bg
« Последна редакция: 12.09.2007, 21:14:00 от scientist guy »
Активен

jadore

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 226

Генетично състарен вирус убива ракови клетки
Южнокорейски учени пишат нови страници в борбата срещу рака


Миналата седмица учени от Университета в Йонсей съобщиха, че модифициран от тях вирус е успял да убие над 90% от раковите клетки, засегнали организма на мишките, участвали в експеримента. От туморните клетки, настанили се удобно в жизнено важни органи на гризачите като мозъка, матката, черния и белия дроб, след 60-дневни процедури, почти не останало следа. Новото лечение използва генетично състарен щам на аденоидния вирус, който се имплантира на засегнатото място заедно с човешки ген, отговорен за производството на релаксин по време на бременност. След инжектирането, вирусът започва бързо да се размножава и да убива наред всички ракови клетки, без да засяга здравите. Клиничните тестове на лечебната процедура ще започнат в началото на следващата година и ще траят не по- малко от 18 месеца.
« Последна редакция: 12.09.2007, 21:14:15 от scientist guy »
Активен

jadore

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 226
Любопитно
« Отговор #3 -: 13.05.2007, 10:49:58 »

Ето нещо интересно, което прочетох преди малко. Аз лично много бих се зардвала на тази енциклопедия. :-)

Създава се онлайн енциклопедия, в която ще бъдат описани всички биологични видове на Земята

Проект за създаване на онлайн енциклопедия, носеща името „Енциклопедия на живота” (Encyclopedia of Life), в която да бъдат описани всички общо около 1,8 млн. животни, растения и други биологични видове на Земята обединява много водещи научни институции и едни от най-добрите учени в целия свят.

Проектът ще бъде завършен след десет години.

До момента не съществува подобен каталог. Информацията е разпиляна в голям брой източници, предимно книги.

Създателите целят както да осигурят на учените, студентите и обикновените хора лесен достъп до вярна, изчерпателна и актуална информация, така и енциклопедията да бъде световен показател за биологичното разнообразие и съхраняването на живата природа.

Проектът е иницииран от Field Museum of Natural History, Harvard University, Marine Biological Laboratory, Smithsonian Institution и Biodiversity Heritage Library. Впоследствие се присъединяват и много други институции и организации.

Енциклопедията е първоначално финансирана с дарения $10 млн. от фондация John D. and Catherine T. MacArthur и с $2,5 млн. от фондация Alfred P. Sloan.

В идните десет години в енциклопедията ще бъдат създадени страници за всичките около 1,8 млн. биологични вида, съществуващи на планетата. Освен текст в проекта ще има много мултимедия – снимки, видео, звуци, географски карти и др. за всеки биологичен вид. Енциклопедията ще се модерира в стил Уикипедия с напълно свободен достъп за всеки потребител.

Енциклопедията ще предоставя възможност на потребителите да персонализират източника си на информация чрез средството “my eol” в нея.

Biodiversity Heritage Library (BHL) – консорциум, който притежава голяма част от научните издания по света ще сканира и дигитализира милиони страници научна литература. До момента BHL са сканирали в центровете си в Лондон, Бостън и Вашингтон първите 1,2 млн. страници.

Адресът на интернет страницата на енциклопедията е http://www.eol.org, където има и по-подробна информация за проекта.
(09.05.2007)
« Последна редакция: 18.07.2007, 21:42:16 от jadore »
Активен

jadore

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 226
Re: Новини
« Отговор #4 -: 01.06.2007, 18:06:46 »

Японски учени откриха нов метод за получаване на стволови клетки
28.05.2007

Група японски учени от Центъра за експериментална биология при Института
за физически и химически науки са разработили нова технология за масово производство на стволови клетки на човешки ембрион.

По своята ефективност новият метод за получаване на стволови клетки, които могат да се развиват в различни човешки тъкани, превъзхожда всички останали почти 100 пъти, съобщава токийска телевизия. Японските изследователи са открили начин как да неутрализират фермент, предизвикващ бързата гибел на стволовите клетки. Доскоро това бе основния проблем за активното изучаване и използването на технологията за лекуването на болести. По време на експеримента е било изучено влиянието на около 40 фермента върху клетката, но само един от тях се е оказал "самоубиец". Подтискайки неговото влияние учените са успели да запазят над 90% от стволовите клетки. /ИТАР-ТАСС
БГНЕС

Учени откриха "жива вода"
Публикуване: 28.05.2007, 08:34

Американските учени създадоха "свръхокислена вода", която ускорява процеса при зарастването на раните. Тази вода, прецедена през специална мембрана, убива вредните микроби, без да поврежда клетките кожа.

Новият продукт е разработила калифорнийската фирма Oculus, която твърди, че нейният продукт, създаден с помощта на филтрация на водата през солна мембрана, убива вирусите, бактериите и гъбичките.

Ключовият елемент на новата вода е микроцин. Това са електрически заредени молекули, способни да проникват през обвивката на клетките на микробите.

При това водата убива само тези клетки, които са напълно поразени от нея, така че човешките клетки не страдат, защото са свързани една с друга и образуват т.нар. цитоплазмена матрица.

Резултатите при един от експериментите показват, че диабетните рани, които се обработват с такава вода, зарастват средно за 43 денонощия, като стандартното лечение е за 55 дни, предаде ВВС.

Учени от израелски университет откриха нов обещаващ начин да се спре растежа и разпространяването на ракови клетки. До резултата те стигнали по време на друго изследване, което имало за цел получаване на праскови с по-голям размер.


Учени откриха нов обещаващ начин за третиране на рака
01.06.2007

Учените от университета в Йерусалим открили, че протеин, подобен на изследвания от тях, има способността да блокира кръвоснабдяването на раковите клетки. Чрез блокиране кръвоснабдяването на туморите протеинът "actibind" повлиява способността на злокачествените клетки да се придвижват в кръвоносната система, обясняват от университета.

Така те инхибират раковите клетки без да повлияват на нормалните и без други странични ефекти, каквито са характерни за традиционните терапии с облъчване и химиотерапия.

БЪЛГАРСКИ УЧЕНИ ОТКРИХА НОВ ГЕН
26.03.2007

Български учени са открили ген с изключително значение за разработването на нови лекарства, това съобщи снощи БНТ.

Всичко започнало преди 7 години, когато учените се захванали да изследват две фамилии от Лом, в които се среща прогресивна невропатия. Проучванията връщат екипа 200 години назад, за да установят родствената връзка. След събирането и обработката на огромен генетичен материал, учените открили мутацията, която предизвиква нервална мускулна атрофия. Откритият ген се намира върху най-голямата човешка хромозома и отговаря за един от най-важните ензими в организма.

Генетиците коментират, че на базата на открития ензим ще могат да се създадат нови лекарства не само за нервно-мускулни заболявания, но и за редица генетични заболявания.

Западни фармацевтични компании вече са заявили интерес към откритието на българските учени.
     
« Последна редакция: 01.06.2007, 18:28:03 от jadore »
Активен

jadore

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 226
Re: Новини
« Отговор #5 -: 18.07.2007, 11:14:19 »

Разкриха важен етап от възстановяването на увредената ДНК
Откритието ще помогне да се разберат загадките и механизмът на онкологичните процеси

Шведски учени от Каролинския институт са разкрили един от важните етапи от възстановяването на увредена ДНК, съобщи сп. "Сайънс".

Откритието ще помогне да се разберат загадките и механизмът на онкологичните процеси.

"Разбирайки как функционира здравата клетка, ни е по-лесно да разберем какво се случва в раковите клетки" - каза Камила Шегрен, сътрудник на Каролинския институт, ръководител на изследването. В центъра на вниманието на учените е била ДНК, която се възпроизвежда при всяко деление на клетката.

В този процес участва мултипротеинов комплекс, наречен кохезин. Ако функцията му е нарушена, двете нови клетки могат да имат неправилно число хромозоми, което често се наблюдава в раковите клетки.

Резултатите от работата на шведските учени потвърдиха още, че кохезинът участва във възстановяването на увредените нишки на ДНК.

Изучаването на механизмите на деление и самовъзстановяване на клетките може да се превърне във важна крачка към създаване на нови противоракови препарати.

"Сега ние знаем, че кохезинът играе важна роля във възстановяване на увредената ДНК. Следващата ни стъпка ще бъде по-подробното изследване на протеини и ензими, участващи в образуването на кохезина" - каза Камила Шегрен.

'Когато видяхме първите резултати, разбрахме,че това е едно наистина голямо откритие.", допълни тя.  БТА
17.07.2007


Учени извлякоха ценен биоматериал от медузите

Японски учени разработиха процес за извличане на ценен протеин от медузите, който може да се използва във фармацевтиката и козметиката, съобщи Сайънс дейли.

Киминори Ушида и колегите му са извлекли от медузи муцин, който може да послужи за суровина за производство на същия протеин за човешка употреба. Муцинът има много приложения.

Той се среща в мукозните секрети на различни части от тялото, като служи не само за смазка, а има и антибактериално действие. Муцинът от медузите е сходен на човешкия и може да се използва вместо протеина, който сега се извлича от прасета и крави.

Учените отбелязват в статията си в изданието на Американската асоциация на химиците "Journal of Natural Products", че популациите на медузите се увеличават рязко в целия свят.

Явлението се дължи на глобалното затопляне и на строежа на изкуствени рифове по крайбрежията. Животните предизвикват много проблеми и учените търсят начин да се покрият разходите за почистването им. БТА
09.07.2007

Учени направиха голяма крачка към създаването на синтетичен живот

Американски учени направиха първата голяма крачка към създаването на синтетични форми на живот, съобщиха Ройтерс и ВВС, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

Д-р Крейг Вентър, пионерът в изготвянето на картата на човешкия геном, информира, че той и неговият екип са успели да прехвърлят генетичен материал от един вид бактериална клетка в друга, превръщайки втората в копие на първата.

Д-р Вентър и колегите му се надяват, че тази техника може успешно да се използва за създаването на "поръчкови" микроби, които да произвеждат изкуствено гориво или да почистват токсични отпадъци.

Крайната цел на учените е да определят кои са минималните изисквания за живот и въз основа на тях да създават малки синтетични организми.

"Някой ден вероятно ще можем да правим изкуствени клетки", каза д-р Крейг Вентър, който ръководи собствен институт в Роквил, Мериленд. БТА
30.06.2007
« Последна редакция: 18.07.2007, 11:25:07 от jadore »
Активен

jadore

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 226
Re: Любопитно
« Отговор #6 -: 22.07.2007, 17:20:56 »

За мишките и паметта на хората
http://www.capital.bg/showblog.php?storyid=335631
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #7 -: 12.08.2007, 17:30:02 »

Гено модифицирани растения прозвежда инсулин

Екип, ръководен от д-р Хенри Даниел от Университета на Централна Флорида в Орландо (САЩ), е създал генно модифицирани растения - маруля и тютюн - синтезиращи протеин, който е прекурсор на инсулина, предаде Ройтерс.

Когато генно модифицираните растения са били дадени на мишки със склонност да развиват диабет, гризачите са били предпазени от възпаление на панкреаса.

Производството на протеина "проинсулин" в растенията е евтина алтернатива на стандартните методи за производство.

Когато се хранят с листа от "зареден с инсулин" тютюн, в панкреаса на диабетичните мишки се запазват инсулинопроизвеждащите бета-клетки. Освен това нивата на захарта в кръвта и урината на гризачите са по-ниски.

Лекарите казват, че вече са започнали изпитания на генно модифицираната маруля върху хора.

Изследването на д-р Даниел и колегите му е публикувано в сп. "Биотехнология на растенията" (Plant Biotechnology).
« Последна редакция: 12.09.2007, 21:14:50 от scientist guy »
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #8 -: 12.08.2007, 17:47:44 »

Човекът продължава да еволюира

Историците по принцип приемат, че не трябва да обръщат внимание на човешката еволюция, тъй като тя практически е спряла в далечното предисторическо минало. Тази теория обаче изглежда все по-малко сигурна в светлината на новите открития, базиращи се върху разчитането на човешкия геном, пише в. "Ню Йорк таймс". Според тях хората са продължили да еволюират и след първоначалното си разселване от считаната за прародина на човека Североизочна Африка преди около 50 000 години.

Промените били причинявани от случаен процес, известен като генетичен дрифт, и от естествения отбор. Човешкият геном носи недвусмислени отпечатъци от различни места, където природата е моделирала човешкия материал, а хората на различните континенти са се адаптирали към различни болести, климатични условия, храни и поведенчески особености. Впечатляващо голям брой от тези промени носят напълно локален характер, като гените, подложени на селективен натиск на дадено място или определен континент, се различават най-много от съответстващите им при хората на друг. Все пак тези гени съставляват минимална част от говешкия геном, посочват учените.

Особено добър пример за локалните геномни промени е появата на генетична толерантност към лактозата, т.е. на способността възрастните организми да усвояват лактозата сред скотовъдните племена, обитаващи Северна Европа преди 5000 години. Ензимът, който разгражда основните захари в млякото, обикновено се изключва след детството. Но тъй като за скотовъдците било особено важно да са в състояние да усвояват лактозата и веднъж пораснали, настъпила генетична промяна и генът престанал да се изключва.

Лактозната толерантност обаче не се ограничава само при европейците. Миналата година Сара Тишкоф от университета в Мериленд и нейни колеги изследвали 43 етнически групи от Източна Африка и открили три различни мутации, всяка от които била различна от европейската, но и трите запазвали лактозния ген, включен и при възрастните хора. Една от мутациите, типична за хората в Кения и Танзания, настъпила преди не повече от 3000 години.

Учените, изследващи други гени, са открили доказателства за скорошни еволюционни промени и в гени, контролиращи цвета на кожата, резистентността на болести като маларията и употребата на соли. Миналата година трима изследователи от университета в Чикаго търсеха гени, подложени на еволюционен натиск, сред африканци, европейци и източноазиатци. При всяка от тези три раси около 200 гени даваха признаци за промяна, като минимална част от тях се припокриваха, което пък подсказва, че хората на всеки континент се адаптират към местните условия. Друго проучване на университета "Корнел" откри 100 гена, подложени на еволюционна промяна, у китайци, афроамериканци и американци от европейски произход.

В повечето случаи обаче източникът на тази селективна промяна остава неизвестен. В много случаи гените, свързани с резистентност към дадени болести, попадат в обсега на проучванията, което подсказва, че заболяванията са мощна еволюционна сила. Друга категория гени, попадащи под еволюционен натиск, са свързани с метаболизма. Така хората отговарят на промените в храненето и на преминаването от лов и събирачество към земеделие и скотовъдство. Промени в гена за цвета на кожата били засечени при европейците и източноазиатците, но пътят на промяната бил различен, смятат учените. Европейците например се сдобили със светла кожа преди около 7000 години.

---------------

Древните ни предци са зарязали лова и събирачеството и са започнали да усядат не преди 10 000 години, както е прието в научната литература, а много по-рано - преди 400 000 години. Така поне твърди германският археолог Хелмут Цигерт от Хамбургския университет, който вярва, че е открил доказателства за теорията си в Северна и Източна Африка. Той смята, че Homo erectus, един от най-ранните прародители на човечеството, започнал да мигрира от Африка към Европа и Азия, е живял в уседнали общности. Цигерт открил хиляди останки от оръдия на труда в Будрина на брега на пресъхналото езеро Фезан в Югозападна Либия и Мелка Контуре край река Ауаш в Етиопия и ги датирал чрез калий-аргон-изотопния метод. По тези места древните човеци са живеели в каменни къщи на групи от по 40-50 души, а богатите водоизточници са осигурявали нужните ресурси за отглеждането на различни култури. Откритията на д-р Цигерт обаче се оспорват от колегите му. Според Пол Пети от университета в Шефилд натрупването на останки не е доказателство за постоянно поселение, а и датировката е много несигурна.
« Последна редакция: 12.09.2007, 21:15:05 от scientist guy »
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #9 -: 16.08.2007, 18:20:37 »

Бактерии на осем милиона години оживяват в лаборатория

След като разтопили образци от антарктически лед на възраст от 100 000 до 8 милиона години, учени от университета Ратгерс в САЩ изследвали откритите там микроорганизми.

Слаби признаци на живот са давали дори бактериите от най-древните образци, съобщава National Geographic News, като се позовава на Proceedings of the National Academy of Sciences.

Бактериите от леда на 100 000 години, поставени в топла хранителна среда, оживели и показали способност да нарастват. Признаци на живот в бактериите, прекарали в леда около 8 милиона години, били значително по-слаби.

Микроорганизмите били освободени от лед, взет в антарктическата долина Бикон, за който се предполага, че е най-древният лед на Земята. ДНК на бактериите на 8 милиона години се състои от само 210 нуклеотиди (за сравнение средно ДНК на обикновената бактерия има около 3 милиона нуклеотида).

Разрушаването на ДНК се обяснява с продължителното въздействие на космическата радиация, която на полюсите е значително по-силна от останалите места по Земята. Сред размразените не са открити нови видове бактерии.

„Всичко това Земята вече е виждала”, казва ръководителят на изследванията Кей Байдъл. Неговият колега Пол Фалковски предполага, че по-голямата част от бактериите са попаднали в Антарктида от африканските пустини.

Донесените от вятъра бактерии са се задържали на повърхността на ледника и впоследствие са замръзвали в леда. Не е изключено някои от тях да са се оказали вътре в мъничко водно мехурче и благодарение на това са могли да поддържат метаболизма си.

Резултатите от изследването са важни за разбирането на историята на живота на Земята, на други планети (например в леда на Марс) и евентуално в открития космос.
« Последна редакция: 12.09.2007, 21:15:16 от scientist guy »
Активен

Dennise`

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 235
 • Фитнесджия :)
Re: Любопитно
« Отговор #10 -: 23.08.2007, 23:43:27 »

Група учени от Германия разработиха фермент, който може да даде надежда за излекуване на повече от 40 милиона болни от СПИН, тъй като е в състояние да изведе ХИВ вируса от заразените клетки, съобщава списание „Сайънс”.

Ферментът, наречен „Тре”, е получен от изследователи от дрезденския институт за молекулярна клетъчна биология и генетика „Макс Планк”.

Изданието припомня, че учени от различни страни нееднократно са правили опити за активизиране на тези клетки с надеждата, че това ще направи съпровождащите ги вируси възприемчиви към лечение с антивирусни препарати.

Ферментът „Тре” в лабораторни условия се е оказал в състояние за три месеца да отдели ХИВ вируса от генома на заразените човешки клетки, в началото разпознавайки го, а след това прекомбинирайки ДНК структурата на вируса.

По мнението на учените необходими са нови експерименти, за да се изясни дали новият фермент може да се използва за разпознаване на дремещите заразени клетки у хората.
« Последна редакция: 12.09.2007, 21:15:37 от scientist guy »
Активен
А наздраве :D

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #11 -: 27.08.2007, 13:21:33 »

Протеин на 450 млн. години

Биолози от Университета на Орегон, ръководени от Джо Торнтън, са пресъздали за пръв път протеин на 450 милиона години, предаде АФП, като цитира публикация в сп. "Сайънс".

Двете хиляди атома на протеина са позволили на учените да проследят всеки етап от еволюцията му до съвременната му версия в човешкия организъм.

"За пръв път стигнахме толкова далеч назад във времето и видяхме ясно развитието на механизмите, чрез които еволюцията е създала молекулярна машина в атомен мащаб", обясни Торнтън.

Учените са съсредоточили вниманието си върху протеин, наречен "глюкокортикоиден рецептор". Той играе важна роля в отговора на човешкия организъм към стрес чрез използването на хормона кортизол.

В продължение на 450 милиона години само седем мутации са били необходими, за да се развие тази основна биологична функция.

Изследователите са установили реда, в който тези промени са ставали. Някои мутации са могли да доведат до пълна загуба на функциите на протеина, ако други промени не са били настъпили предварително.

За да пресъздадат дългата история на протеина, експертите са използвали база данни, съдържащи голям брой последователности на съвременните рецептори.

Те са създали триизмерно изображение на протеина - такъв, какъвто е бил преди 450 милиона години.

За целта са използвали кристалография с рентгенови лъчи, която им е позволила да локализират мястото на всеки от двете хиляди атома, съставящи протеина.
« Последна редакция: 12.09.2007, 21:15:49 от scientist guy »
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #12 -: 27.08.2007, 13:24:54 »

Полюсите на Змята не са били покрити с лед

Изследване на фосили на едноклетъчни организми, открити в дълбините на Атлантическия океан, показва, че преди 41 милиона години полюсите на Земята не са били покрити с лед, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Данните от настоящето проучване противоречат на изследване от 2005 г., според което огромни ледници са покривали Северния и Южния полюс, въпреки че тогава температурите са били по-високи от сегашните.

Преди 41 милиона години с лед са били покрити само малки райони във вътрешността на Антарктика, смятат авторите на новото проучване от Националния океанографски център във Великобритания.

За целите на настоящето изследване Пол Уилсън и колегите му изследвали едноклетъчни животни, известни като фораминифери, открити в седиментни пластове на дъното на Атлантическия океан близо до Суринам.

Специалистите анализирали химическия състав на черупките на фораминиферите за следи от образуването на лед. Изследователите смятат, че анализът на фосилите ще им помогне да научат повече за бъдещите климатични промени.

Преди повече от 40 милиона години в атмосферата на Земята е имало по-големи количества въглероден диоксид, отколкото според прогнозите на учените ще има след 100 години.

"За да разберем какво ни предстои, трябва да се върнем назад в геоложката история на Земята. Така можем да научим повече за условията, пред които ще се изправим в бъдеще", казва Уилсън.

Парниковите газове са смятани за главен виновник за глобалното затопляне. Учените прогнозират, че до края на века средните температури ще се повишат с 2 до 6 градуса по Целзий, причинявайки суши, наводнения и опустошителни бури.
« Последна редакция: 12.09.2007, 21:16:05 от scientist guy »
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #13 -: 27.08.2007, 13:27:56 »

Нови открития подкрепят извънземния произход на живота на Земята

Уелски учени обявиха, че данни от сондите "Дийп импакт" и "Стардъст" показват, че е възможно животът да е възникнал в Космоса, съобщи "Сайънс дейли".

Проф. Чандра Викрамасингх от Центъра по астробиология на Кардифския университет отдавна е привърженик на теорията, че животът на Земята е пренесен от далечни места в Космоса, наречена панспермия.

Сега той и колегите му я подкрепят с данни от сондите, изследвали комети през 2004 г. - 2005 г. Учените са наблюдавали смес от органични и глинени частици на кометата Темпъл 1, изследвана с "Дийп импакт".

Според една от теориите за произхода на живота, глинените частици са били като катализатор, допринесъл за преобразуването на простите органични молекули в по-сложни структури. Освен това за появата на глината е необходима течна вода.

Мисията "Стардъст", изследвала кометата Уайлд 2 през 2004 г., откри там различни сложни въглеводородни молекули, които са считани за потенциални градивни материали за живи организми.

Кардифските учени допускат, че радиоактивните елементи могат да поддържат водата в течно състояние във вътрешността на кометите милиони години. Това ги прави идеални инкубатори за зараждане на живот.

Те също изтъкват, че съществуващите милиарди комети в нашата галактика съдържат много повече глина от Земята. БТА
« Последна редакция: 12.09.2007, 21:16:21 от scientist guy »
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #14 -: 28.08.2007, 20:23:20 »

Дешифрираха генома на лозата
 
Дешифрирането на генома на лозата - разновидност на пино ноар, вероятно ще улесни изследването на гените, които играят роля за аромата на виното, и ще допринесе за въвеждане на резистентни на болестите лозови сортове с цел намаляване използването на пестициди, съобщи Франс прес.

Vitis vinifera привлече вниманието на генетиците, защото заема важно място в културното наследство на човечеството, отбелязаха от Френско-италианския консорциум за дешифриране на генома на лозата.

Към изследване на генома на лозата бе пристъпено, защото тя е много чувствителна към различни фитопатогени, заяви Жан Вайсенбах- директор на националния център за геномни изследвания "Женоскоп" в района на Париж.

Идеята е да се идентифицират гените на резистентността, което ще улесни въвеждането на резистентни сортове, получени чрез кръстосване или генен трансфер. Дешифрирането показа също, че гените, "виновни" за аромата, са по-широко разпространени в генома на лозата в сравнение с вече дешифрираните геноми на други растения.

Това в частност се отнася за гените на синтеза на танини и терпени, както и за гените, които контролират производството на ресвератрол - молекулата, свързана с предполагаемия благотворен ефект за здравето от умерената консумация на червено вино.

Геномът на лозата наброява около 30 000 гена. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър". 
« Последна редакция: 12.09.2007, 21:16:33 от scientist guy »
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #15 -: 28.08.2007, 20:28:52 »

На марсианската повърхност може да има живи организми

Марсианската почва може да съдържа микроби, обявиха германски учени, направили нова интерпретация на данни, събрани преди 30 години, предаде Ройтерс.

Йоп Хоуткупер от университета на Гисен каза на Европейския конгрес по планетарни науки в Потсдам, че сондите "Викинг" през 1976 г. може да са открили признаци за живот на замръзналата суха марсианска повърхност под формата на водороден прекис. Преди 30 години обаче специалистите заключиха, че апаратите не са засекли биологическа активност.

Хоуткопер е анализирал отново резултатите от един от експериментите, направени от мисията "Викинг". Резултатите показват, че 0,1 процент от марсианската почва може да е с биологически произход.

Това съответства на съдържанието на биомаса на някои места в антарктическия вечен лед, където живеят редица бактерии и лишеи. Германските учени искат да намерят потвърждения и да разберат какъв вид микроби биха могли да са марсианските и дали приличат на земните.

Има вероятност също да е пренесен живот от Земята на Марс или обратното. Предположения за подобно междупланетно прелитане на живот бяха породени преди десетина години, когато учени обявиха, че древен метеорит, намерен в Антарктика, съдържа признаци за фосилен живот на Марс. След това обаче тази хипотеза беше оспорена.

Повечето учени мислят, че на Марс няма живот. Хоуткупер обаче вярва, че там е възможно да има микроби, чиито клетки са пълни със смес от вода и водороден прекис, който е естествен антифриз.

Наличието на такива микроби би обяснило странното покачване на нивото на кислород и водороден двуокис, когато сондите "Викинг" инкубираха марсианска почва. Хоуткупер основава изчисленията си на биомасата на повърхността на Марс върху предположението, че тези газове са произведени от разграждането на органичен материал.

Учените се надяват новата мисия на НАСА "Феникс" да даде възможност за проверка на хипотезите за живот на Марс, когато стигне до планетата през май 2008 г. "Феникс" е с много подобрено оборудване и ще изследва почвата до северния полюс на планетата.
« Последна редакция: 12.09.2007, 21:16:45 от scientist guy »
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #16 -: 28.08.2007, 20:31:54 »

Откриха останки от живот на 3.5 милиарда години
    
Австралийски учени идентифицираха микробен материал в едни от най-старите запазени органични останки на Земята, които са на 3,5 млрд. години, съобщи ЮПИ.

Проф. Сю Голдинг от университета на Куинсланд и сътрудниците й обявиха, че имат първото визуално потвърждение за примитивни микробни общности в най-стария органичен материал, известен на Земята.

Той е от района Пилбара в Западна Австралия. Специалистите мислят, че този район е едно е местата на Земята, където е възникнал животът. При предишни изследвания специалистите са използвали непреки аналитични методи, с които само допускат участие на микроби в процесите.

Австралийските учени са използвали различни техники за изследване с електронен микроскоп, които категорично потвърждават наличието на микробни останки.
« Последна редакция: 12.09.2007, 21:16:58 от scientist guy »
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #17 -: 29.08.2007, 20:09:42 »

Стволови клетки лекуват сърдечни увреждания при плъховете
    
Коктейл от хранителни съставки помогна на човешки ембрионни стволови клетки да възстановят сърдечни увреждания у плъхове, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Ройтерс и Франс прес.

Експериментът доказва, че стволови клетки могат да бъдат използвани за възстановяване на уврежданията, получени вследствие на сърдечен удар или сърдечна недостатъчност, отбелязват изследователите. Компанията за биотехнологии Geron оповести, че ще се опита от тези клетки да създаде продукт.

Нейният президент д-р Томас Окарма заяви, че ембрионните стволови клетки са единствените, за които е установено, че от тях се образуват кардиомиоцити - сърдечни мускулни клетки. Но тъй като ембрионните стволови клетки са неузрели клетки, много трудно е да се следи какъв вид клетки ще се образуват от тях, като съществуват например опасения, че в сърцето може да поникне зъб.

Стволовите клетки, които по време на еволюцията си са били "ориентирани" от изследователите, се превръщат в кардиомиоцити. В експеримента на д-р Чък Мъри и колегите му от института за изследвания върху стволовите клетки и регенеративна медицина към Вашингтонския университет сърдечните функции на плъхове се подобрили 4 седмици след като им били присадени тези сърдечни клетки.

Американският екип уверява, че е увеличил ефикасността, с която ембрионните стволови клетки се превръщат в сърдечни, както и оцеляването им, след като са били трансплантирани у гризачи. За целта изследователите разработили "коктейл на оцеляването", включващ различни протеини и други съставки, които предотвратяват клетъчната смърт.

Методът проработил. Когато предизвикали инфаркти у плъховете и след това им инжектирали новите сърдечни мускулни клетки, всяка присадка оцеляла и се интегрирала в сърцето на гризача. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Biotechnology. 
« Последна редакция: 12.09.2007, 21:17:10 от scientist guy »
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #18 -: 30.08.2007, 18:51:59 »

Създадоха "могъщи" мишки


Учени от института "Джонс Хопкинс" са идентифицирали гени, с помощта на които са създали "могъщи" мишки с четири пъти по-голяма мускулна маса от нормалните гризачи, предаде ДПА.

Специалистите установили, че мишките, при които се наблюдава недостиг на протеина миостатин и свръхпроизводство на фолистатин, са значително по-едри от нормалните си събратя.

Въз основа на тези наблюдения изследователите създали животни със значително по-големи гръдни мускули, трицепси и квадрицепси. Генномодифицираните мишки се оказали двойно по-издръжливи, когато били подложени на тестове с бягане и плуване.

Постижението на американските специалисти може да се използва за разработването на лекарства за болести като мускулна дистрофия. Откритието е приложимо и в отглеждането на добитък.
« Последна редакция: 12.09.2007, 21:17:27 от scientist guy »
Активен

Anck_Sun_Amun

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1616
Re: Любопитно
« Отговор #19 -: 30.08.2007, 18:55:01 »

Фосил от орхидея разкрива еволюцията

Фосилизирана орхидея, прилепнала към пчела в парче кехлибар, позволява да се разкрие еволюцията на тези растения с неизвестно минало, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Франс прес.

Парчето кехлибар датира отпреди 15-20 милиона години и е открито в Доминиканската република. То съдържа прашец от орхидея, който е прилепнал към телцето на пчела работничка и е съхранен много добре.

Авторите на откритието Сантяго Рамирес от Харвардския университет в Кеймбридж, Масачузетс /САЩ/ и колегите му кръстили Meliorchis caribea този неизвестен досега вид орхидея и установили, че пчелата е от вида Proplebeia dominicana, който е лишен от жило.

Несъмнено става дума за първия фосил от орхидея, който дава възможност за безпрецедентно наблюдение на взаимодействието растение/опрашващо го насекомо, смятат изследователите. Еволюцията на растенията от семейството на орхидеите привлича вниманието още от епохата на "бащата" на еволюцията Чарлз Дарвин преди 150 години, но досега оставаше неясна.

За изследователите е особено важно, че вече разполагат с метод за възстановяване на филогенетичното дърво на орхидеите. Днес са познати около 25 000 вида орхидеи. Изградихме това филогенетично дърво на базата на ДНК секвенции, поясни Сантяго Рамирес.

Тъй като знаехме къде е открит фосилът, използвахме възрастта му, за да настроим молекулярния часовник. След това изчислихме възрастта на съвременните орхидеи на базата на Meliorchis caribea, допълни той. Така изследователите заключили, че последният общ прародител на съвременните орхидеи се е срещал преди 76-84 милиона години. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".
« Последна редакция: 12.09.2007, 21:17:38 от scientist guy »
Активен