За отношението на библиотекарите се извинявам, ако не са били достатъчно любезни. Но опитайте да се поставите на тяхно място - на ден контактуват с какви ли не хора и е нормално, ако понякога са изнервени. Ще Ви бъда признателна, ако ме иформирате за всеки конкретен случай. Кабинетът ми е в централната библиотека, тел. ми е публикуван в сайта на Университета. За съжаление не винаги имам време да следя форума - ще се постарая занапред да го правя по-често.
Що се отнася Правилника на библиотеката и Правилата за обслужване на читателите, те са приети с решение на Академичния съвет на Пловдивския университет и важат за всички читатели на университетската библиотека. Всеки читател собственоръчно се подписва на читателската си карта, че ще спазва правилника на библиотеката и, ако не го прави, достъпът му до фондовете ни ще му бъде отказан.
Бих попитала студентката, която "се страхува да припари до сградата на Химическия факултет" от страх ли дължи книги от преди 2 години. И, ако реши до няколко години да не вземе даден изпит, означава ли това, че нейните колеги нямат право да ползват за този период книгите, които са у нея? А ако на ден няколко такива читатели вдигнат скандал за това, че са ги накарали да оставят чантите си, преди да влязат в читалнята, междувременно е изтръгната антената на компютъра за студенти и някои от книгите, които са единствени екземпляри, са върнати с липсващи страници, как бихте реагирали?
Библиотеката съществува единствено заради читателите си, но, без да оправдавам никого, напомням, че процесът е двустранен и, ако библиотекарите са 13, то читателите са 13 000. Нека не забравят, че след тях ще дойдат и други, които също ще искат да ползват библиотечния фонд.