to dobre se uchi po lesno neshto deto e tvoe ama nqma da otkrivame toplata voda inache kakvo da ti kaja men mn me drazni che polovinata distribucii zahvyrlqt napravenoto do momenta i hop pochvat da pravqt neshto tqhno i taka se gubi ideqta izobshto neshto da e OPen ideqtq nali e da hvanat tova deto e gotovo i da go napravqt po dobro .
primer pacman ? oki dobre e ama apt-get ROX kvo da kaja
ili emerge .. ? apak debianci napraiha apt-build ne che ima losho iavno e bilo po lesno otkolkoto da portnat emerge za deb packeti osobenno i emerge nali e napisan na python...
ili auto-apt ? nqma v drugo distro takova neshto
ili reconfigure-a .. ?
neveroqtno dobra ideq.
zashto da otkrivame toplata voda nekan apravim neshto koeto vyrshi rabota
p.s. v momenta sam s Ubuntu super e obache ima nqkolko vida paketi kakto znaesh
main
universal
i multivers li kvi se vodiha ?
nachi samo main se poddarja ot Ubuntu Team .. universal se poddarja ot community ush multivers mai ne se poddarja izobshto da ne govorim che ima i blackports kadeto napraktika sa vajnite neshta za men kato flashplayer/sun-j2sdk i etc. a i oshte lipsvat neshta :
eFLTK / Equionox Desktop Enviernment / Eclipse + plugins / Netbeans .. ? neshta koito primerno v eBuilds na ubuntu ima kakto i v ports na FreeBSD verno edin port se addva 200000 pati po lesno ot pravene na paket i poddarjaneto mu:>
ta ot druga stra pa Debian ima 13 000 packet-a i sichki se poddarjat ot team-a ...
p.s. za debian nali ima syshto unofficial responsyta kato apt-get.org kakto i debian-unofficial.org ? ama ot koi se supportvat ot 3ti i 4ti lica.. tochno tova neiskam ubuntu napraktika e pak taka universal i multivers se syportvat ot pesho ot selo brqnovshtica ili dragalevci > ?
a i kakvo losho ima v tova da ima mnogo neshta za pisane
PO DOBRE
a i e po dobre da zastanesh zad neshto kato Linux koeto nqma da ogasne skoro ako izobshto ogasne mesto da napravish neshto koeto nadali mnogo hora shte pipnat
primerno beOS ? shto ne uspq
Zeta... ? HUbavo izglejda priatno varvi byrzo ama platena ebana a u zatovrena..
ili
SkyOS ? hubavo pak priatno izglejda makar che mi izglejda kato XFCE + GNome i 2te mnogo riazani s ikoni
a ve dobro e ama Zatvoreno i kolko choveka deto poznavash go polzvat ?
ideqta mi e neka napravim neshto naistina koeto e po blizko do Ubuntu otkolkoto do Debian da ima mnogooo packeti primerno neshtata ot debian Universal moje i neshtata ot Ubuntu ? moje da E neshto golqmo a i dokolktoo znam repository-tata na ubuntu se poddarjat ot scriptove koito downloadvat i buildvat nai nov soft avtoamtichno ne che znam kak sa go napravili ama taka prochetoh na saita im ta ideqta mi e po skoro da e neshto super blizko do userite primerno ima YAST2 / SAX za Debian ? kyv e problema da se sloji toi e dosta dobyr za config na kakvo li ne ? a i moje da se sloji kakvo li ne za config na kakvo li ne
primerno redhat imat dosta iaki toolove koito sigurno sa pod free licens no ne sam vijdal v dsitribuciq razlichna ot fedora ( mje bi shtoto sichki sa naduvki i si kazvat ooo kak sha polzvame trud na redhat ) ta neka se napravi neshto Super user friendly s kvo li ne primerno Click N Run na LIndows e dosta dobro a i ne se pishe mnogo trudno
samo che Lindows e platena ()()::D taka che .. da bqga v gorata.
ta kvo sha kajete ?