Макар и да съм отскоро тук, бих искала и аз да изразя своята позиция. Не мисля, че нещата трябва да се делят на "таксиджии", "лекари","учители". Всички са хора и всички са обект на унижение от страна на правителството. Не знам защо в този форум е забранено да се говори за политика, при условие, че има специалности, занимаващи се с това - политология.
Ще се опитам да не засягам политиката, но точно стачката засяга нея. Стачката е вид протест, в случая протест срещу правителството. Според мен българина трябва да забрави това поединично спасяване, а да си припомни за това "Съединението прави силата", т.е. всеки един гражданин да подкрепи стачкуващите чрез явни протести, а не маскирани, пиейки ракия нощем и псувайки.
Студентите в момента трябва да са най-активни, а не знам защо така в България са най-спящи. Ако преподавателите получават справедливо възнаграждение, то непременно ще окаже положително влияние върху методите им на преподаване. Желание за работа. При обратното - вероятно обратен ефект.
Дори, когато вдигнаха таксите и въобще предстоящото увеличение на таксите трябваше да засегне студентите. Да, вярно е, че обучението в цял свят е скъпо, но аз не виждам как при 300-400 лв заплата може да отделиш пари за обучение. Ние не се храним с обучението, не се отопляваме с него и пр.
Малко абсурдно, но мисля, че трябваше да се вдигне един масов протест, на национално ниво за хуманно отношение към българите и въобще гражданите на България.
Eто я жестоката действителност:
Българите ще имат европейски доходи едва след 30 години и то при условие, че производителността на труда се повишава с 2% годишно до 2015 г., а след това с 5 на сто. Така през 2040 г. България ще е достигнала до равнище на брутния вътрешен продукт (БВП), който да отговаря на средното равнище в ЕС. Това предвижда оптимистичният сценарий за повишаване на доходите на българите, който се съдържа в доклада на Световната банка (СБ) за България, представен днес в София. Има и песимистичен сценарий - БВП да расте с 2% годишно и така ще имаме нарастване до доходите, но никога няма да настигнем европейците.
Унизителни заплати получават масата. Интелектуалният труд никога не се е ценял в България ( от няколко десетилетия), но има и изключения. Тук никога не се е правило нещо както трябва, дори в момента тези стачки са неправилни, в неподхящо време, в неподходяща форма.
Няма да е лошо да се прочете отново фейлетона на Христо Ботев "Политическа зима".