За интернетът - зависи в кое общежитие си се настанил.
Освен до новата сграда има още няколко общежития. Всъщност Пу няма собствено общежитие и изпозлва част от общежитията на другите университети (ВСИ, Медицински Университет, ВИХВП, Английската и Руска ЕГ). Навсякъде цените са различни и варират около 25лв. - 35лв. на месец.
Всички общежития стават за учене, но в нито едно не може да се спи нормално, защото редовно се случва някой някъде по етажите да прави купон => невероятен шум. Естествено, не винаги е така, но от време на време не се трае.
Квартирите в Пловдив са на цена от 60лв. - 70лв. и нагоре, ако имаш съквартирант може да излезе и по-евтино. Квартирата е по-добър вариант, независимо дали си решил да учиш или да купонясваш.
Нищо не съм чувал за видгане на таксите, но всичко е възможно.
Не мога да ти кажа дали да избереш общежитие или квартира, мога да ти кажа, че аз избрах да съм на общежитие поради чисто финансови причини (4 години по 20-30 лева на месец е по-добре от 4 години по 60-70). Всичко зависи от хората, на които попадаш, аз имах късмет да бъда в стая с още двама колеги информатици и за 4 години единственият ми проблем беше хъркането им!
О, забравих да спомена. Макар и трудно има начин да смениш общежитието, ако вече си настанен. Аз живях малко в едно от общежитията на ВИХВП, след това се преместих в общежитията на ЕГ.
Можеш да пробваш следния номер: кандидатствай за общежитие, виж какво е, настани се там, поживей малко и ако не ти хареса можеш да се изнесеш на квартира по всяко време. Ако си на квартира и искаш да влезеш в общежитие - това е много по-трудно!
Успех!