Аз не съм математик, нито съм човек, който разбира математика, нито нещо от сорта. Мисля си обаче, че е малко трудно да разглеждаме математиката като чиста наука. По-скоро е средство, което се е появило за нуждите на науката. Мисля така, защото според мен за наука може да имаме физиката, която действително обяснява света, а математиката е средството това обяснение да се напише на лист хартия. Самите идеи, теории и изводи се правят от науката физика. Например е факт, че физиците (които са и математици, разбира се) сами са измисляли математически методи, за да могат да докажат твърденията си. Един ярък такъв пример е Нютон, а и всички ония, които се занимават с теорията на суперструните или М-теорията или изобщо с теоритична физика. Просто математиката сама по себе си дава много отговори, но отговори на по-малковажни въпроси, по-дребни въпроси и въпроси, които не сме задали. Не можем да питаме математиката от какво е изградена материята или какво е гравитацията, но можем, с помощта на една добра идея и математиката, да отговорим на тези въпроси и да напишем елегантно и аргументирано този отговор на лист хартия.
Имам един въпрос към mircho. Сигурно е доста глупав, но все пак ще го задам. Не е ли факт, че една голяма част от математиката и логиката в нея се гради на нещо измислено и донякъде скалъпено. Няколко прости твърдения, които не оспорваме - точка, права, равнина. И оттам да се наслагват всички аксиоми, леми, теореми, които може би отговарят перфектно за света, който е пред очите ни, но не и за света, какъвто е той всъщност. Например Айнщайн даде 3-4 уравнения, с които показа, че светът е далеч по-сдухано място, отколкото си мислим. Но това е само малка крачка към едно друго разбиране за света. Забелязал съм, че колко по-новаторска е една теория за устройството на света, толкова по-сложна е математиката в нея. Това не означава ли, че математиката, която имаме е не достатъчно приложима за описване на някакъв друг свят? А това от друга страна не води ли до факта, че математиката, която имаме сега е нещо измислено и доразвито с логически връзки, за да пасне на нуждите, които са пред очите ни, а не на действителността, такава каквато е (не ме питайте за какво говоря - нямам идея
)? Нима излиза, че математиката, в качеството си на толкова точна наука, в която логиката владее, дето се вика, се крепи на нещо, което го приемаме за чиста монета, без да питаме от къде е, защо е и прочие...?
Благодаря предварително за отговора.
Поздрави,
Антоний Чонков