Като гледам, темата е към заключване вече!
Чакай, чакай...
Не заключвай. Не съм се изказал по любимия ми вид теми - мрънкане на студент/студенти.
Темата ми е любима, защото това е едно от постоянните и много любими на студентите занимания. Разбира се на първо място стоят висенето в кафенетата; цъкане на карти в барчето; ходене на работа (особено на редовните студенти); не ходене на лекции; пропускане на упражнения; не ходене на изпити (явно пак поради липса на време); четене на всичко друго но не и на лекции, книги по специалността или предмета; чатене; facebook-ване; и т.н. и т.н.
Е, как от толкова много неща "в учебния план" един студент да учи, особено при наличие на много празници и при условия на съкратен с цяла седмица триместър
От дълго годишното ми наблюдение на студентите съм забелязал, че няма нищо по-пречещо в обучението на един студент от самият студент. Особена порода/вид студент е мрънкащият студент - той губи повече усилия и енергия да мрънка за трудни предмети, много предмети, ненужни предмети, тъпи преподаватели, преподаватели които му пречат да учи, и каквото се сетите още, но не и да седна през това (така не достигащо иначе време) да учи. Както старите хора са казали "На кривата ракета - космосът и е крив".
Няма да се впускам в лирични отклонения от рода: "Ей, едно време какви налъми имаше!" (т.е. колко се учеше преди 10-20 години и т.н.) Само ще кажа, че ако един редовен студент не учи (т.е. присъствие в ФМИ + самостоятелна работа в къщи и то по свързани с учебните дисциплини неща) поне по 8-12 часа на ден (а още по-добре поне 16 часа) всеки ден, то значи има нещо много сбъркано в него, не в някой друг, а в НЕГО. Не му е виновен нито преподавателя, нито ФМИ, нито държавата, нито света.
Никой няма да научи нещата вместо вас. Когато вие не учите, не ходите на лекции и упражнения, не се явявате на изпити или се явявате само за се се опитате да препишете или някой да ви подскаже или да предадете чужд проект за свой, то вие лъжете не преподавателите, вие лъжете себе си. Ако не ви е трудно по време на обучението, то какво ще научите/постигнете? Нищо! Поне нищо повече от това, което знаете/можете в момента. Никой не ходи във фитнеса само за да вдига 1кг., нито праща някой да вдига вместо него - там отиваш да се изпотиш, да положиш повече усилия - ако ти е леко не правиш нищо освен да си губиш времето. "Сивият мускул" се тренира по същия начин - иска също усилия, постоянство и упоритост.
Опомнете се на време, както ви казаха вече някои колеги. Не сте в средното училище. Вие сте главния отговорен за това, което ще научите. Сядайте си на съответните части и си дайте зор.
Може понякога да съм малко краен, да вземам проблемите на подбив или някой да се обиди, ама замислете се. Има много завършили и успели студенти, но как мислите те са минали през същите предмети, преподаватели, проблеми и т.н. Дали са мрънкали постоянно, дали са правили подписки (не че има нещо лошо в подписките)? Не, просто са си давали зор и са искали да постигнат нещо!
ПП. Между другото се чудя как се събира подписка със 100+ човека от курс 120 човека, при положение, че в университета на лекиции и упражнения обикновено не идват повече от 50 човека? Явно все пак има постоянство и дори понякога свръхчовешки и дори свръх логически възможности във студентите - значи не сме изгубени