argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Разчитайте на ПУ да Ви научи да преписвате ...  (Прочетена 31122 пъти)

bobiaragorna

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 13

лили визираш мене с поста си и отношението ми към "зубърите", ли? Аз отдавна съм завършил и то с не лош успех и няма как да завиждам на зубари, преписвачи, пишман студенти и тем подобни. Все ми е тая кой с колко е завършил, на колко изпита е преписал и т.н...
Активен

Lilly

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 109

Не визирам теб , всъщност никого не визирам и не би следвало някой от пишещите в тази тема да приема моя пост като персонална нападка !
Активен

bobiaragorna

• Неактивен Неактивен

ами питам защото май аз пръв път споменах тази "обидна квалификация - зубър". Никога не съм гледал колегите си кой колко изкарал да си водя статистики и съответно изводи за дадения колега. Висшето образование си е индивидуален избор... кой как ще се справя през годините си е негова сметка!!!
« Последна редакция: 31.08.2009, 16:05:40 от bobiaragorna »
Активен

Nasko_M

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 145

Значи престанете да спамите в темата с такива разговори за тази цел има ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ и ако може да престанете да се заяждате! Дано не се налага да трия вече такива постове! Ако пишете пишете нещо свързано с темата.
Активен

Ицкей

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 239

ами питам защото май аз пръв път споменах тази "обидна квалификация - зубър". Никога не съм гледал колегите си кой колко изкарал да си водя статистики и съответно изводи за дадения колега. Висшето образование си е индивидуален избор... кой как ще се справя през годините си е негова сметка!!!

Как така не ги гледате колегите, пък ги квалифицирате? Може би го правите на тъмно, а? Затваряте си очите и сочите напосоки – „ти си зубър”, „ти не си зубър”.  :-D

Как така давате съвети за това как се ставало по-умен и след това ви е все тая кой как се справял? Нещо към моята теза започнахте да залитате доста смело. Въобще някои хора са такива фурнаджийски лопати, че в рамките на кратък период от време личното им мнение се обръща на 360 градуса. Това за жените уж е по-често срещано, но в днешно време жените са по-мъже от мъжете, деба.  :-(

П.С. Какво толкова му има на този пост, че го триете? Нямам ли право да кажа мнение, относно мнението на потребител? Дайте да закрием форума, защото Бобито не може да понесе чуждото мнение, и вместо да се защити той псува и обижда, а? Това ли са ви модераторските похвати...премахване на всичко, което би подразнило някой потребител, независимо дали то е правилно  или не?
Активен
Ицко иска поничка!

Васил Георгиев

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1157
  • Genius has side effects!
    • Ironichen - блогът на Васил Георгиев

Как така не ги гледате колегите, пък ги квалифицирате? Може би го правите на тъмно, а? Затваряте си очите и сочите напосоки – „ти си зубър”, „ти не си зубър”.  :-D

Как така давате съвети за това как се ставало по-умен и след това ви е все тая кой как се справял? Нещо към моята теза започнахте да залитате доста смело. Въобще някои хора са такива фурнаджийски лопати, че в рамките на кратък период от време личното им мнение се обръща на 360 градуса. Това за жените уж е по-често срещано, но в днешно време жените са по-мъже от мъжете, деба.  :-(

П.С. Какво толкова му има на този пост, че го триете? Нямам ли право да кажа мнение, относно мнението на потребител? Дайте да закрием форума, защото Бобито не може да понесе чуждото мнение, и вместо да се защити той псува и обижда, а? Това ли са ви модераторските похвати...премахване на всичко, което би подразнило някой потребител, независимо дали то е правилно  или не?
Модераторските похвати са да се трият постове, които в крайна сметка се отдалечават от темата, а също така водят до плеяда от постове с обиди и т.н. Ако искате да се заяждате, карате и обиждате, има си лични съобщения за тази цел, а не да пълните темата с ненужни постове. В крайна сметка това не е някой махленски форум и се очаква да се водят културни дискусии, без да се стига до квалификации към отделните потребители. Докато това се спазва, постове няма да се трият, ако ли не, ще продължава чистенето, та барем спрете. Поздрави!
Активен
"Човек трябва да живее така, че да не умре и след смъртта си!

john_abruzzi

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 186

Модераторските похвати са да се трият постове, които в крайна сметка се отдалечават от темата, а също така водят до плеяда от постове с обиди и т.н. Ако искате да се заяждате, карате и обиждате, има си лични съобщения за тази цел, а не да пълните темата с ненужни постове. В крайна сметка това не е някой махленски форум и се очаква да се водят културни дискусии, без да се стига до квалификации към отделните потребители. Докато това се спазва, постове няма да се трият, ако ли не, ще продължава чистенето, та барем спрете. Поздрави!
напълно споделям мнението ти, васко. тук всеки изказва мнението си и когато някой се опитва да пише, все едно е всемогъщ и всезнаещ, почват “благодарностите и поздравленията”.
сега по темата – що пък мислите, че може да се разчита на пу да ни научи да преписваме? не мисля, че е тъй. за 3 г. аз не успях да се науча да преписвам. веднъж изгърмях, а втория път номерът мина успешно. съгласен съм и с казаното по-напред в темата – има разлика между преписване и преписване. някои хора разчитат изцяло на пищовите и без тях едва ли биха написали нещо, докато други ги ползват като подкрепление.
наблюдавах как не един или двама от колегите и колежките преписваха. това нещо се усвоява доста преди университета, струва ми се. не отхвърлям възможността в пу “да усвоим техниката”, но по мое мнение ще е доста по-трудно.
и аз бих казал, че целта оправдава средствата и съм ЗА преписването, но като крайна мярка – когато за вземането на изпита не помагат нито учене, нито зубрене, нито каквото и да е. категорично съм ПРОТИВ масовото преписване, към което се прибягва не поради друго, а заради безграничния мързел на колегите и колежките, които преписват и на изпити, където това въобще не е необходимо.
Активен

bobiaragorna

• Неактивен Неактивен

:y: на едно мнение сме   :handshake:
Активен

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2927
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net

Ако някой от модераторите реши да заключи тази тема в един момент ще има пълната ми подкрепа. :hihi:
...
/само за протокола/
Активен

paragraf 11

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 264

Е,аз като съм амбициозна студентка,прави ли ме моята амбиция автоматично преписвачка?.........

Не, но ВИ прави по-малко амбициозна
Истината е,че е имало дисциплини , по които не съм се чувствала подготвена и вместо на редовна сесия , съм се явявала на поправителна,защото достатъчно уважавам себе си и не съм в университета,за да се надлъгвам с преподавателите и видите ли съм голяма работа,защото съм преписала без да ме хванат и съм изкарала 6 

А нима една заслужена 6-ца без преписване не надлъгва нас самите....?
....нали знаете приказката за лисицата и гроздето?Много по-лесно е да наречеш някого бележкар и близки нему епитети,за да оправдаеш собствената си неспособност или мързел,това е синдромът на комплексирания човек или не,извинете,на завистливия и злобния "тарикат"....Сега пиша и ми става супер смешно,та нали сме в университета,не в гимназията,отдавна сме минали пубертетския период,може ли за такива глупости хората да спорят,нека всеки да гледа само и единствено себе си,пфууу !!!

Да възможно е да си бележкар без преписване, или да си бележкар с преписване/ по-често/ . Еднакво отвратително е, и то не заради преписването.
А качеството зубър или бележкар не зависи от оценките.Възможно е да имаш само 3-ки и да си по-голям бележкар от отличника.А кой как вижда себе си или другите си е негово право, стига да е изразено по цивилизован начин.
И така празнословието е пълно.
Активен
UBI LEX, IBI POENA
Където има закон,там има и наказание

Lilly

• Неактивен Неактивен

Е,аз като съм амбициозна студентка,прави ли ме моята амбиция автоматично преписвачка?.........

Не, но ВИ прави по-малко амбициозна

Нещо не рабрах !?! Имате предвид,че фактът,че имам амбиции,ме прави по-малко амбициозна? :? Нещо като "игрословица" се получи май ...Не отричам останалото казано от вас,но имам и правото да не го приема!Не ми се обяснява,по този въпрос мога да кажа много неща,за да опровергая конкретно вашето мнение,но се опасявам,че ще се изтълкува като заяждане и ще се почнат пак едни словоизлияния...А дали се надлъгвам със заслужените шестици,мисля,че проблемът си е мой и на всички,които изкарват оценките си с труд и положени усилия,не ни мислете нас "баламите",ние се оправяме ....
Активен

Crystal

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 322

България сигурно е единствената държава, в която ИЗМАМАТА(в случая - преписване) се възприема като нещо НОРМАЛНО и В РЕДА НА НЕЩАТА :-X :roll:

И само да добавя, че не точно ПУ научава някои студенти да преписват(тези умения те са придобили много по-рано, още в училище), но уни-то им предоставя благоприятно условия да използват тези си умения(да преписват), защото макар да е очевидно, че на някои изпити се преписва, преподавателите си затварят очите... Винаги ще има хора, които преписват, докато има преподаватели, които толерират това. Някой по-горе беше споменал за показното изгонване на студенти преписвачи в НБУ в началото на всяка академична година... Ако подобно нещо се правеше и в ПУ, много хоря биха се замислили дали да си изкарат оценките чрез преписване.
« Последна редакция: 05.09.2009, 14:21:26 от Lilith »
Активен

danito89

• Гост

Така е много съм съгласна с теб Lilith.Но съм виждала много строги преподаватели във факултета ми.Един от тях винаги виждаше кой преписва и взимаше пищови те му.Някой го намразиха някои не.Аз пък го харесвах ,защото предмета :-) беше лесен и показваше ,че той си държи на него и искаше малко да поучим.Затова зависи понякога от преподавателя..
Активен

paragraf 11

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 264

България сигурно е единствената държава, в която ИЗМАМАТА(в случая - преписване) се възприема като нещо НОРМАЛНО и В РЕДА НА НЕЩАТА :-X :roll:

Още по-голямата измама е да се пишат 6-ци, на механично зазубрени знания.
Самоизмамване е и да си мислим, че тези които не преписват имат повече практически знания, че те всъщност се "учили" а другите мамели.
Преписването си е част от обучението, което ти дава университета индиректно.
Аз не преписвам, но далеч не се смятам за честен и справедлив човек.И обратното е вярно.За това някой да изтъква преписването като персонален критерий на личността  е праволинейно и невярно.
Като цяло в другите държави преписването не помага да се вземат изпитите, вярно е.
Но за да има преписване, трябва да има изпити, които могат да се вземат с преписване.

Активен
UBI LEX, IBI POENA
Където има закон,там има и наказание

Ицкей

• Неактивен Неактивен

Нещо не рабрах !?! Имате предвид,че фактът,че имам амбиции,ме прави по-малко амбициозна? :? Нещо като "игрословица" се получи май ...
Според мен човекът въобще не е разбрал какво сте написали и се е напънал мисловно в грешна посока, а резултът го виждате. От тук правим препратка за успеваемостта му на учебния материал, при невъзможността да се схване нещо толкова елементарно. И това ми дава правото да направя изводът, че някои хора без преписване няма да могат въобще да избутат. И после казват, че били преписвали от мързел, абе беги беее, от кога недоимъкът на умствен потенциал се наричало „мързел”  :-D
Няма да забравя едни думи на Тодор Колев : „Детето в България се възпитава до 18 годишна възраст и на 18 години вече е завършен идиот”.   :-D
Самоизмамване е и да си мислим, че тези които не преписват имат повече практически знания, че те всъщност се "учили" а другите мамели.
Искаш да ми кажеш, че човек, който има практически умения по нещо, не може да вземе същия изпит по това нещо и се налага да преписва?  :-D Какви са тея тъпи недомислици, от къде ги раждате, чак се чудя?! Ама ти гледам си се изказал, че преписването било и рационалност, било начин да постигнеш големи резултати с малко усилия. Още една мисъл с кенефна принадлежност. Колко акъл всъщност е нужен да препишеш от учебника в скута или от някакви малки листчета, а? Колко акъл е нужен да пишеш под диктовка от хеднс-фрий? Всеки първолак, който се е научил да пише може да го направи. Първолак! Нали се имате за нещо повече, бе?  :-D

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Истината е една и тя е тотално проста. Преписването е неправилно, колкото и всеки преписал малко или много да тръгва да оправдава себе си. Това говори за тотално бъгната ценностна система, а пък за морал да не говорим. Това, че в държавата ни все още донякъде се преуспява с измама и престъпване на закона, не значи, че трябва да издигаме тези нарушения в култ и да им се кланяме. Щот’ е много лесно да се говори против политиците, които крадат, но когато ние имаме властта да постъпим правилно в дадена ситуация, да препишем или не, да минем на червено или не, да си сложим колана или не, да шофираме пияни или не, то тогава много наши сънародници абдикират от отговорност...щот’ това било малко престъпление. Малко е да, защото имаме малко власт. Аналогията за голямата власт, мисля и сами можете да си я направите, като се надявам че не ви надценявам...много.  :-D

Прави впечатление, че предствителките на нежния пол са много по-стойностни в мненията си относно тази тема. Поздравления, за което.   :rock:
Активен
Ицко иска поничка!

marin2025

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1697
  • Прави добро ,пък каквото ще да става!

Сега след една година темата отново е актуална и проблематична. Сега да Ви припомня , че навремето също е имало преписване и даже имахме един професор който също е преписвал, но после е станал професор. Под слънцето нищо ново,само ще припомня една забравена мъдрост преди 2000години   --ако не се лъжа авторското право принадлежи на един от най -мъдрите мъже на земята  - Сократ . Той казва, че " висшата мъдрост е да разграничаваш доброто от злото! 1) ви въпрос : Кой казва че студентите са мъдри?2) въпрос: Колко мъдри студенти приписват? 3) въпрос:ако има мъдри студенти и са на работа и гледат и семейство ,ако препишат добро ли е или е зло?4)въпрос:Ако има някой студент който притежава висша мъдрост, би ли критикувал   или би се въздържал?Понеже не съм от много мъдрите,когато съм имал някаква възможност за преписване и преподавателя не е обръщал внимание съм го правил,но само за да се убедя че това което го знам, със сигурност го знам.А аз знам със сигурност ,че нищо не знам!защото всичко тече ,всичко се променя,това което знаеш днес ,утре е в историята!
« Последна редакция: 06.09.2009, 22:56:48 от marin2025 »
Активен
Всичко е любов

realist 19

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 80

А, дали всъщност колко е амбициозен човек, въобще може да бъде предмет на самоопределяне.

Бил съм амбициозен, ок.Все едно да кажа че съм красив и успял.Съвестно съм си учил и не съм преписвал.Колко зависливо било да ме наричат зубър.Не съм заслужил това нещо.
По същата логика дали съм зубър или не, не бива да е предмет на оправдаване или аргументиране.

Още по-субективни са твърдения от типа:
Цитат
Аз не преписвам, но далеч не се смятам за честен и справедлив човек.И обратното е вярно.За това някой да изтъква преписването като персонален критерий на личността  е праволинейно и невярно.

Цитат
Ценностната система била бъгната
- :-D  :-D  :-D Сигурно, ама нищо не казваме.
Щом преписването дава резултат, значи системата на оценяване е бъгната.
Цитат
Успеваемостт  на учебния материал
 :drunk:  :drunk:  :drunk:
Това вече ме уби.Колко си учил, дали си учил това което трябва,как си преписвал ще проличи утре на работното място, въобще ако стигнем до там

« Последна редакция: 07.09.2009, 14:19:39 от realist 19 »
Активен
Истината е само една,но и

Lilly

• Неактивен Неактивен

А, дали всъщност колко е амбициозен човек, въобще може да бъде предмет на самоопределяне.

Бил съм амбициозен, ок.Все едно да кажа че съм красив и успял.Съвестно съм си учил и не съм преписвал.Колко зависливо било да ме наричат зубър.Не съм заслужил това нещо.
По същата логика дали съм зубър или не, не бива да е предмет на оправдаване или аргументиране.

Това мое изказване беше по повод изказване на друг колега,както и да е ... Не се смятам за зубър,за да се оправдавам или аргументирам,въобще смятам,че много от вас започнаха да издребняват и да засягат въпроси,които нямат връзка с темата  :-D
Активен

Huskarl2006

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 92
  • Политология

Мога да допълня към разговора една елементарна, но абсолютно вярна логика.
Тези, които преписват с цел добри оценка и замазване на положението, ще имат предимство само в краткосрочен план. Студентите, които учат и разбират материала, но нямат отличен успех, ще имат предимство в дългосрочен план. Всеки сам избира в коя категория да бъде.
Активен
Нищо

Ицкей

• Неактивен Неактивен

Щом преписването дава резултат, значи системата на оценяване е бъгната.

Тук имам чувството, че всеки работи с някакви абсолютно грешни понятия. При наличието на преписване системата за оценяване или системата за контрол е бъгната, а? Правиш ли въобще разлика между двете? А между домат и праскова? Щот’ системата за оценяване е адски проста – 51% вярно за тройка и така нататък.

Това вече ме уби.Колко си учил, дали си учил това което трябва,как си преписвал ще проличи утре на работното място, въобще ако стигнем до там

Колко голяма е вероятността да си добър на работното място, ако си преписвал постоянно на изпитите, какво ми се правите въобще на по-хитри от лисиците?! Вие работили ли сте въобще някога, а? Я се огледайте. То е измислено на Запад, но тук все си мислим, че реалността може да не е онази трудната и все пак може да е онази розовата. Деба, много митове виреят тук, деба... :-D
Активен
Ицко иска поничка!