Здравейте,
Не, не съм велик човек, ни най-малко, даже. Едва ли от тези хора, които познавам има велики такива. Но има определени факти, които са неоспорима истина. Нека цитирам вестник Марица от днес:
Филиалът на Техническия университет в Пловдив да се слее с Пловдивския университет „Паисий Хилендарски", е предложил в писмо до министър Даниел Вълчев ректорът на ПУ, професор д.ф.н. Иван Куцаров. То е мотивирано с решение на академичния съвет от 16 март „с цел оптимизиране на университетската мрежа и повишаване ефективността на академичния мениджмънт". От днес в Пловдивската политехника тече протестна подписка срещу предложението. Преподаватели и студенти са на нокти заради очакването, че сливането може да обезличи постиженията на висшето техническо училище. Ще потънем в море от хуманитаристи, коментират лектори от ТУ. Студентите им били буквално стресирани от опасенията, че ще се дипломират като възпитаници на ПУ. Знае се, че зад граница, включително в САЩ, единствено безспорните български дипломи са от Политехниката. Според вътрешни коментари сливането с ПУ можело да се окаже обикновено административно поглъщане с цел използване на по-добрата материална база.
Мисля, че няма какво повече да кажа по въпроса за сливането. Относно коментара на ИЛИАДЕВ, това, че моите приказки били комунистически глупости, просто няма какво да коментирам. Вие във ФМИ всичко си знаете и няма на какво да ви научат и затова не ви учат, а са ви оставили да се самоподготвяте както си намерите за добре. И понеже сте толкова интелигентни, че веднага се хвърляте на обектните езици, ставате сайтови програмисти с php, mysql или ASP, учите Java, C#, и от това сте научили нищо особено, освен как се работи с ГОТОВИ обекти, които са написани на С. Тва аз го научих, като бях хлапе в 8ми клас. Ако си мислите, че това ви е високото ниво на програмиране, да ми викате готови функции и да им се кефите...., просто няма какво повече да говорим. Казвате, че при нас имало много науки, които не били необходими и ни губели времето с протоколи.... Вижте, нито една от тези науки не е излишна. Те са нищо друго освен различни приложения на математически анализ, аналитична геометрия, комбинаторика, дискретна математика и разбира се, логика. Т.е, тези неща ни карат да мислим. Развиват ни въображението, способността да решаваме различни проблеми, които може да ни се наложат в живота. Т.е, образованието във ВУЗ не трябва да е просто образование, което да ни дава някакви готови техники на програмиране, то трябва да промени начина ни на мислене към по-добро. Представете си, че имате фирма, която се занимава с програмиране. Когато клиент дойде с определен проблем, който да трябва да алгоритмизираме, за да можем да го направим, ние трябва да можем да вникнем в същината на проблема. Няма да кажа на клиента: Сори, пич, аз съм програмист, не разбирам нищо от твоя проблем. Програмиста за това е програмист, за да решава реални проблеми, а не просто заради самото програмиране. Това, което се опитвам да ви кажа е да не бъдете коне с капаци и да казвате "Т'ва на мене няма да ми трябва, закво ми е тая електротехника, закво ми е тва чертане, закво ми е тая физика, закво ми е анализ и синтез на логически схеми, закво ми е булева алгебра, закво ми е дискретна математика....." Ами това ти е, за да се научиш да мислиш. Ама вие сте толкова интелигентни, за какво ви е някой да ви учи да мислите, вие по рождение сте си научени... Относно промитите мозъци, преценете сами, чий мозък е промит: На този който казва: Аз съм любознателен и искам да уча и да се науча да гледам света с други очи, или на този който казва: За кво ми е да ги уча тия неща, сакън да не си напъна малко сивото вещество...