Здравейте на всички дискутиращи!
Нааай-после и аз се включвам в тази гореща дискусия.
Вижте, просто, като чета всичко това, което сте написали сякаш чета своите мисли и сякаш няма почти нищо неизказано.Но както всяка монета има две лица, така и всяка тема си има друга гледна точка.И макар да съм 100% съгласен с Вас за всичко казано до тук, смея да изложа и другата гледна точка.А именно, че май стремейки се да критикуваме всичко (просто, защото времето, в което живеем ни учи така), не виждаме позитивната страна.Аз мисля, че въпреки всичко, познавайки доста от преподавателите в ХФ, виждам, че повечето от тях притежават страхотен потенциал и знания и най-вече притежават доброто желание да ни дарят с тях (пак казвам повечето, но не всички

.Друг е въпроса, че както казва гл.ас. Кметов, не е достатъчен само ентосиазъм, за да се превъзмогнат проблемите, а са нужни и средства-тази "най-дефицитна" дума от години насам в България.Но най-важното е, че в случая има потенциал, който чака да бъде "захранен" със средства-т.е. по-добрия вариянт, а не да има средства и база, но да не се използват рационално-т.е. по-лошия вариянт.
Подхващам тази тема, защото от курса по Аналитична химия и ИМА знам, че за да се направи оценка за дадено изследване, то трябва изследваното "нещо" да бъде сравнено с някакъв стандартен образец.И точно за такъв може да се използват много европейски университети, където не съм имал щастието да попадна, но съм чувал отзиви отсвои приятели, които имат възможността да учат в тях.Именно това, което споменах за връзката между потенциала и средствата важи там.Май при тях надделяват средствата.И ако техните университети са напред в науките, то причината за това са големите възможности за финансиране на проектите им, а и сигурен съм, привличането на чужди (включително и наши) специалисти в разработките им.
Мисля, че всички тези неща (пряко свързани с положението на страната ни, като цяло), влияят основно върху мотивацията на преподавателите, а оттам и на студентите.Защото не можеш да храниш семейството си само с "химиолюбие", нали?

Доволен съм от старанието на някои преподаватели, да ни научат и да ни направят истински химици, както казва HOTRED, но и те , а ОСНОВНО и останалите, трябва да се развиват много бързо, защото, за да си в крак с днешното време, на бързи и коренни промени, в Света, трябва да "летиш".И може би, това е също причина за "проблемите" или по-скоро несъответствията, между студенти и преподеватели- разликата във времето, в което едните са се изграждали и другите се изграждат.Но, за да бъдеш харесван и добър преподавател, просто трябва да си "в час"!Това е.
А що се отнася до самите студенти- тук нещата са също противоречиви.Защото студента е свикнал, като ученика- да взима от всичко само изгодата и във всичко да търси само правата си.В смисъл, че учи, като при социализъм (т.е. учи всеки, независимо от това иска ли го или не), а критикува, като при капитализъм.Трябва самите студенти да са готови да бъдат мотивирани от преподавателите си.Т.е., да знаят ясно целите и желанията си и да работят инициативни за тях, защото всички знаят, че "на сила хубост не става".И лошото е, че покрай неинициативните и неинтересуващите се, минават и другите, които искат повече от "просто една дипломка", която ще ги направи вишисти, продавачи на някоя сергийка за дрехи или нещо друго

.А мисля, че и при тези условия в ХФ(колкото и лоши да са те), все пак, ако има достатъчно желание, всеки студент може да стане добър химик.Имало е, има и ще има такива, но в тяхна полза, просто ще бъде, нещата да се подобрят малко от малко поне, като за начало.
Това съвсем не е всичко, но е една немалка част от проблема за обучението в ХФ.Не искам да давам идеи, защото не искам да се пвтаряме или да се надприказваме.Просто няма смисъл от много приказки, а от повече "action", както се казва.
Ами - ACTION тогава !!! Чао и до скоро!